Foto: Thinkstock

Krydder og urter gir ikke bare maten smak, men gjør den også langt sunnere.

Krydder er plantdeler som røtter, frø, frukter, blader, blomster, eller bark med spesielle smaks- og duft- egenskaper. Vi bruker krydder for å gi maten ekstra smak, farge og aroma, og ikke minst for å fremheve matens egen smak.

Nå viser det seg at krydder og urter ikke bare smaker godt, men at det også inneholder store mengder antioksidanter, stoffer som kan gi oss et lengre liv og bedre helse.

Er kanel farlig?

Et dryss av antioksidanter

Selv om vi spiser lite urter og krydder sammenliknet med annen mat, vil det likevel være en betydelig kilde til antioksidanter hvis vi krydrer maten jevnlig. Kanel, oregano, timian og rosmarin er blant de som inneholder mest antioksidanter. Friske urter inneholder mindre antioksidanter enn tørkete, men til gjengjeld bruker vi gjerne større mengder friske urter når vi først bruker det.

Til tross for at innholdet av antioksidanter varierer mellom de ulike krydder- og urtesortene, kan det være lurt å bruke flere typer ettersom hvert slag inneholder sin helt unike blanding av helsefremmende stoffer.

Pizza med parma og ruccola

Ferskt og smakfullt

Krydder har lang holdbarhet, og blir ikke dårlig eller farlig å spise etter lang tids lagring. Men alt krydder vil tape smak hvis det lagres lenge, særlig hvis det utsettes for luft, varme og fuktighet. Man kan også tenke seg at gammelt krydder inneholder mindre antioksidanter enn nye, og at krydder og urter som lagres under riktige forhold vil være sunnere enn krydder lagret over en dampende komfyr eller i kraftig lys. Det som er helt sikkert er at alt krydder mister smak og kraft etter hvert som det blir eldre.

Dette visste du ikke om gurkemeie

Bort fra komfyren

Hvis du har gammelt krydder stående over komfyren der det utsettes for både damp og varme, kan det altså være på tide å skifte ut krydderet. Du bør også vurdere å bytte lagringssted. Den optimale lagringen av krydder er et tørt, mørkt sted, for eksempel i en skuff eller i kjøleskap. Krydder som er riktig oppbevart kan brukes flere år, i hvert fall for smakens skyld.

Dyrk dine egne urter, les Kjapt i karmen