Energisnack laget med gode råvarer, men er de sunnere enn sjokolade?
Innlegget er hentet fra bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt
Hjemmelaget snacks og godteri smaker godt og mange vil gjerne ha det til at det også er sunnere enn det du får i butikken. Dette stemmer noen ganger, men ikke alltid.
På nyåret ble jeg intervjuet av Coop-magasinet om hvor sunt det er med nøtter og tørket frukt. Begge deler er energirike og næringstette råvarer som kan øke inntaket av kostfiber, vitaminer og mineraler. Men spiser du for mye, så kan du fort få i deg litt mer energi enn hva du trenger. Men dette er mat som er supert å spise når du trenger litt ekstra energi.
I samme intervju var Julie Balas' fristende energikuler med dadler, fiken og nøtter. Inspirert av oppskriften hennes, lagde jeg min egen variant i dag. Siden jeg ikke hadde kokos, så rullet jeg dem i kakao.
Dette er nærmest for konfekt å regne. Myke og fulle av smak, men hvordan er egentlig næringsinnholdet?
Farlig gode - nesten som sjokolade, men er de sunne?
Disse nøttekulene kan fint tilfredsstille sjokoladehungeren, derfor sammenlignet jeg dem med mørk sjokolade (70 % kakao) som mange regner som sunt og med snickers som er en sjokolade med nøtter.
Nøttekuler er vinneren!
Det er for så vidt ikke enorme forskjeller i næringsinnhold mellom nøttekulene mine og sjokoladene, men noen næringsstoffer utmerker seg. Nøttekuler og sjokolade er svært energitett, men nøttekulene inneholder minst energi. Likevel skal det ikke mye til før du har fått et kaloriinntak tilsvarende ett måltid. Du trenger bare spise 3-4 stykker:
1 nøttekule (25 g) gir ca. 100 kcal.
Nøttekulene har mindre fett og mettet fett, samt høyere innhold av flerumettet fett. Kostfiberinnholdet er mer enn dobbelt så høyt. Proteininnholdet er ganske likt (og lavt), men de er ikke sunnere når det kommer til sukker og karbohydrater.
Jeg hadde faktisk trodd at nøttekulene skulle ha høyere innhold av en rekke vitaminer og mineraler, men det var kun noen næringsstoffer som de kan skryte av. Nøttekuler inneholder like mye vitamin E som snicker, men har det beste innholdet av kalium og kobber. Øvrige vitaminer og mineraler er ikke så høyt.
Jeg har ikke innholdet av antioksidanter, men her tipper jeg den mørke sjokoladen kommer best ut.
Kilde: Matvaretabellen 2017. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.
Altså ...
Forskjellene i energi, kostfibrer og fett er likevel en god grunn til å lage nøttekuler flere ganger fremfor å kjøpe sjokolade og snacks. Og med det påstå at dette er et passe sunt energipåfyll - om du ikke sitter på rumpa hele dagen vel og merke.
I morgen skal jeg ta meg en skitur, med nøttekuler i sekken (om de varer så lenge da).
Oppskrift: Daddel- og nøttekuler med kakao
Du trenger følgende:
- 50 g hasselnøtter
- 50 g mandler
- 50 g valnøtter
- 300 g myke dadler
- 2 ss smør
- 1 ts kanel
- 1/2 ts havsalt
- 3 ss kakaopulver
- 1 ss honning
- kakao til å rulle i
Slik gjør du:
Ha nøttene i en blender og knus dem i en blender til du får en grovtmalt nøttemasse. Ha nøttemassen i en bakebolle.
Fjern steinen i dadlene. Ha dadlene i blenderen og kjør dem til de blir finmalte. Ha i resten av ingrediensene, utenom nøttene, og bland godt. Bland daddelmiksen med nøttene - enten med blender eller med en sleiv.
Rull sammen små nøtteboller som du ruller i kakao.
Smaker best når de har fått stått i kjøleskapet en stund.