Foto: Melissa Belanger, unsplash

Kostholdet betyr mye under kreftbehandlingen

Jeg har alltid vært opptatt av sunt kosthold, og har jobbet med både forebyggende helsearbeid og ernæring i alle år. Mange syntes det var rart at jeg som "lever så sunt" skulle få kreft. Jeg har nå snudd det til at "fordi jeg alltid har levd sunt" takler kroppen det hardkjøret cellegift er på en bedre måte.

Sunn og variert mat

Å få kreft betyr for mange at de ønsker å gjøre noe med kostholdet. Ja, gjerne det, men ikke gjør det for vanskelig for deg selv. Lag deg faste vaner: øk mengden fiber, kjør på med antioksidantrik mat og spis ekstra variert. Daglig drakk jeg smoothie med frosne bær, og havregrøt toppet med supersunne ting. Jeg spiste gjerne litt mindre brød og mer pålegg, for å få i meg mer protein.

Heldigvis har både matlysten og smakssansen min vært god, helt til de siste ukene. Jeg laget ofte litt variert buffét på tallerken, med posteier, fiskepålegg, spekemat, ost, egg osv. Hver dag har jeg brukt hvitløk i maten, ofte ingefær og alltid flere grønnsaker, både i salat og stekt, bakt og kokt. Jeg har ikke fulgt noen spesielle dietter, men rett og slett hatt et litt ekstremt sunt kosthold.

Gode vaner og rutiner

Nøkkelen i min metode er gode og sunne daglig rutiner. Hver eneste dag har jeg drukket smoothie med frukt og frosne bær (alltid blåbær). Jeg tar det jeg har av fersk frukt, som eple, pære, drue, melon, mango osv. i biter, sammen med banan. Deretter alltid blåbær og gjerne andre frosne bær. Jeg har som regel brukt juice i smoothien, men hvis du trenger mer protein eller vil ha en mildere smak, bruk yoghurt, kesam eller syrnet melk.
Alle hverdager har jeg spist havregrøt.

Viktig å drikke mye

Mange ganger har jeg vært så lei av å drikke vann! Men mye drikke er veldig viktig. Kroppen trenger væske for å skille ut giftstoffer. Drikk jevnt hele dagen, og kanskje litt mindre på kvelden (så slipper du å stå opp flere ganger om natta). Bruk sitron i vannet, varier med kullsyrevann, sjokolademelk, ingefærte, kaffe, kakao osv. Test ut litt skarpere smaker når du har dårlig smak i munnen. For meg smakte det for eksempel helt vidunderlig med surmelk.

Tips ved dårlig smak i munnen

Skyll gjerne munnen med saltvann både før og etter måltider, det forebygger også sår og blemmer. Hvis smaken i munnen er skikkelig dårlig, prøv litt natron oppløst i vann. Jeg opplevde å være mye "sur" i munnen. Det var lite som hjalp. Det samme gjelder metallsmaken som mange kjenner. Dessverre en utfordring som er vanskelig å løse.

Bivirkninger ved cellegift og tips til håndtering

Hiv innpå med antioksidantrik mat

Her er 7 på topp-lista over matvarer med mye antioksidanter. I høst plukket jeg masse nyper, og aronia i nærområdet. Jeg bruker valnøtter på grøten og spiser granateple daglig! Enkelt forklart tror man at antioksidanter kan reparere celleskade og hindrer oksidasjon (at kroppen "ruster"). Det skjer daglig hos alle (sol, luft, aldring, miljø m.m.) Under kreftbehandling skal man ikke ta tilskudd av antioksidanter, men i kosten kan man gjerne kjøre på! Det gjorde jeg til gangs.

Mindre kreft med mye frukt og grønt

Hold øye med vekten

Alle kreftpasienter blir spurt om de klarer å holde vekten. Det er bra. Men mange får kanskje ikke noe mer informasjon enn det? Hvis matlysten ikke er på topp, er det en utfordring å holde vekten. Vekttap kan gjøre at du tåler behandlingen dårligere og det tar lengre tid å bli frisk. Men hvis matlysten er god og kvalmen ikke er plagsom, så hender det også at man går opp i vekt i løpet av behandlingstiden. Jeg har veid meg jevnlig flere ganger i uken, noe jeg ellers aldri gjør. Jeg vet at behandlingen, og kanskje spesielt hormonbehandlingen kan gi vektøkning, så jeg ønsker å følge med. Jeg tror på å spise lite, men ofte gjennom dagen. Spis alltid noe frukt eller grønt hver dag, og husk proteiner (kjøtt, kylling, fisk, egg, meieriprodukter og belgfrukter) så blir du mett på vanlig og sunn mat.

Stor effekt av akupunktur etter cellegift

Fiber for bedre fordøyelse

Mange opplever å bli forstoppet, særlig av medisiner som tas ved cellegift. Jeg slapp heldigvis det, og tror at mine vaner var til hjelp. Jeg bløtla alltid ca 1 dl havregryn med ca 1 ts linfrø eller chiafrø på kvelden. Jeg la også valnøtter, mandler, solsikke- og gresskarkjerner i vann. Dette kokte jeg grøt på dagen etter. Bløtlegging fjerner fytinsyre, og forbedrer opptak av jern og er mildere for tarmen.

Grønnsaker og frukt inneholder også fiber, og i smoothien tar jeg ofte en skje fiberHusk, det øker fiberinnholdet på en enkel måte. Jeg elsker vafler, og lager dem alltid grove, både med havregryn og sammalt mel. Knekkebrød og grovt brød er ofte fiberrike. Husk å drikke rikelig sammen med fiber.

Tran hver dag

Generelt skal man være forsiktig under behandlingen. Variert mat og drikke skal bidra med det du trenger, men ALLE bør ta vitamin D, og gjerne tran. innimellom har jeg tatt en multivitamin, og gjerne tilskudd av gurkemeie som inneholder et virkestoff som heter curcumin som er betennelsesdempende. Fersk gurkemeie kan også brukes. Snakk med legen om hvilke tilskudd du tar. Jeg tar også Agaricus (betaglukan) innimellom, som er bra for tarmen.

Innlegget er skrevet av Anne Cathrine Wahl som jobber som ernæringsrådgiver i Tine, og i hele sitt yrkesliv har vært opptatt av sunn mat og helse. Hun har tidligere jobbet i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Kreftforeningen, Diabetesforbundet, Helsedirektoratet og ICA Norge. Dette innlegget er fra hennes blogg som hun startet etter at hun fikk diagnosen brystkreft.