Foto: Trine Sandberg

Stor sunnere kan det ikke bli!

Det diskuteres mye rundt mat og sunnhet, men det er heldigvis en del ekspertene er enige om også. Og er det en ting alle er enige om, så er det at fiberrik mat er sunt!

Dette er jo egentlig ikke noe nytt, men likevel sliter de fleste av oss med å få i oss nok fiber.

Fiber får vi fra grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter og grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger. Dette er mat som ikke bare inneholder mye fiber, men som også er stappfull av helsefremmende vitaminer, mineraler og antioksidanter. Grovkarbo mat som jeg liker å kalle det.

Bytt ut brød med knekkebrød

Til tross for at de aller fleste vet at grønnsaker og grove kornprodukter er sunt, spiser vi altså for lite av det. Så spørsmålet er hvordan vi kan få i oss mer? Og det er selvfølgelig her jeg kommer til poenget: Spis knekkebrød! Bytt ut brød laget på finmalt mel med knekkebrød laget av grovt melk, helkorn, og gjerne også nøtter og frø. Spis grønnsaker og annen fiberrik mat også, men velger du knekkebrød fremfor brød er mye gjort.

Er du slank, aktiv og sulten, så hiv gjerne innpå noen brødskiver også, men er du en av mange som prøver å holde vekten nede, så bytt heller ut brødskivene med knekkebrød.

Hjemmelaget helt på ordentlig

Det finnes mye bra knekkebrød i butikkene, men vil du ha noe helt spesielt kan du bake knekkebrødene selv. Første gang jeg så hjemmelaget knekkebrød var da jeg var med på TV-serien ”Sunt og Godt” der en av deltakernes mormor lagde verdens beste knekkebrød. Disse knekkebrødene smakte ikke bare utrolig godt, men var stappfulle av fiber, nøtter og frø.

Siden den gang har hjemmelagde knekkebrød blitt trendy, og noe du finner på alle kafeer med respekt for seg selv. Men ”hjemmelagde knekkebrød” blir jo aldri så hjemmelagde som når du virkelig lager dem selv.

Enkelt, sunt og virkningsfullt

Jeg kjenner mange som baker sin ukentlige rasjon med knekkebrød en gang i uken. De fleste sier det samme: Det er enkelt, det tar minimalt med tid, og hele familien elsker det. I tillegg så har jo disse fiberbombene en relativt ”rensende” effekt på fordøyelsen.

Så nå, etter å ha tenkt på å bake knekkebrød i noen år, har jeg bestemt meg for å endelig gjøre det. Og oppskriften jeg velger er fra Trines matblogg, ikke fordi den nødvendigvis er så veldig annerledes enn andre knekkebrødoppskrifter jeg har fått, men fordi knekkebrødene ser så utrolig gode ut!

Oppskriften finner du på Cathrines blogg brahverdag.no hvis du også har lyst til å prøve: Mimmis knekkebrød