Foto: Lise von Krogh

På en kald vårdag smaker ekstra god med en deilig og sunn gresskarsuppe.

Denne gresskarsuppen er veldig enkel å lage og gir deg en skikkelig antioksidant-boost!

Moskusgresskar, en underlig sak med deilig smak

Denne merkelige grønnsakfrukten likner en gigantisk pære. Innenfor det harde lyse skallet, skjuler det seg et oransje og fast fruktkjøtt som bl.a. egner seg til suppe, puré og baking. Smaken er søtlig og deilig.

Beskyttende antioksidanter

Den påfallende oransje fargen skyldes karotenoider. Karotenoider en gruppe sterke, fettløselige antioksidanter som kan forebygge kreft og hjerte- og karsykdom. Rundt 50 av de 600 kjente karotenoidene kan omdannes til vitamin A og er såkalte provitamin A-karotenoider, bl.a. alfa- og betakaroten, betakryptoxantin. Andre viktige karotenoider er lykopen, lutein og zeaxantin.

Karotenoider kjennetegnes ved at de gir maten gule, oransje og røde farger. En viktig rolle karotenoidene har, er å beskytte kroppen mot frie radikaler. Et kosthold rikt på karotenoider fra frukt og grønnsaker kan beskytte mot skader fra frie radikaler, være en kilde til vitamin A og fremme et sunt immunforsvar.

Moskusgresskar er særlig rik på alfa- og betakaroten og lutein samt en god kilde til vitamin C. Flere gode kilder til karotenoider er søtpotet, paprika, papaya, gulrøtter, grønnkål, brokkoli, rosenkål, mais, sitrusfrukter, andre typer gresskar, tomater, spinat og melon.

Lurt å lage suppe av oransje mat

Varmebehandling av grønnsaker økter tilgjengeligheten av karotenoidene. De er nemlig bundet i plantevevet. Denne bindingen løses opp når maten finhakkes (mekanisk) eller varmebehandles. Opptaket karotenoider i tarmen øker dersom måltidet også inneholder fett, f.eks. olivenolje.

Så godt!

Blogginnlegget er hentet fra Lise von Kroghs blogg hvor du også finne oppskriften: Gresskarsuppe med tyrkisk yoghurt og koriander.