Foto: Cathrine Borchsenius

Forrige uke gjorde jeg noe jeg aldri trodde jeg kom til å gjøre: Jeg handlet mat for hele uka!

Eller, det er ikke helt sant, jeg handlet mat til mandag-torsdag, og så kjøpte jeg helgematen på fredagen.

Alle vet at det er lurt å handle for flere dager av gangen, fremfor å småhandle hver dag. Fordelene er mange: Du sparer tid fordi du slipper å gå i butikken hver dag, du kan spise sunnere og mer variert fordi du har planlagt middagene for hele uka istedenfor å impulskjøpe sent på ettermiddagen når du er sulten og bare vil ha noe som går fort, og du sparer penger! Både fordi du kan kjøpe mestparten av maten på en lavpriskjede, og fordi du høyst sannsynlig handler mindre «tull» enn hva du gjør hvis du handler mat hver dag.

Alt dette har jeg selvfølgelig tenkt på, men likevel har jeg tenkt at det er kjedelig og altfor flinkt å gjøre storhandel på den måten. Dessuten gir det mindre rom for impulsivitet. Tenk om jeg har skikkelig lyst på pastasalat til middag, men så har jeg handlet inn noe helt annet som jeg absolutt ikke har lyst på?

Jeg har en fleksibel hverdag, så det å kjøpe mat hver dag er egentlig ikke noe stress for meg. Men, nå på begynnelsen av året har vi som mange andre hatt en litt stram økonomi. Dette har ført til at jeg har måttet være enda litt mer bevisst på hvor mye penger vi bruker på mat. Det har jeg selvfølgelig bare godt av, og egentlig er det en fin utfordring å prøve å spare litt inn på matbudsjettet. Men, det er ikke like enkelt å være impulsiv og finne på spennende middager når man samtidig skal tenke økonomi.

Dette, kombinert med at jeg snakket med en fyr som sa at han alltid handlet for hele uka, fikk meg til å prøve storhandling selv. Å kun handle en dag per uke, er totalt urealistisk for meg. Rett og slett fordi jeg ikke har lyst til å planlegge middagene så lang tid fremover. Derfor bestemte jeg meg for å handle på mandager og fredager. Hverdagsmat på mandager, og helgemat på fredager. Bortsett fra noen små glipper som gjorde at jeg måtte ta en ekstratur i butikken rett i uken, så funket dette forbausende bra. Og maten vi endte opp med å spise ble rimelig grei den også. Forrige ukes middager var:

Mandag: Kjøttkaker (disse hadde jeg fra før av etter å ha testet kjøttkaker på Bramat.no)

Tirsdag: Linsesuppe

Onsdag: Laks med poteter, gulrøtter og blomkål

Torsdag: Tortillas med kyllingkjøttdeig, hjemmlaget guacamole og massevis av grønnsaker

Fredag: Hjemmelaget pizza med salat

Lørdag: Kyllingvinger, grønnsaker og bakte søtpoteter til barna (de likte ikke søtpotetene), og salma med chili, lime og koriander + gratinert løksuppe til oss voksne på kvelden.

Søndag: Svineindrefilet med fullkornsris og wokete grønnsaker.

Denne uken blir det sikkert et par av de samme rettene, og så tenkte jeg å prøve ut et par av «Under 100 lappen» rettene til REMA 1000. Blir så bra atte;-)

Innlegget er fra Cathrine Borchsenius sin blogg Brahverdag.no