Foto: Thinkstock

Lurt for deg som spiser lite grønnsaker fra før. 

Det har blitt veldig populært å lage sin egen juice med juicepresse. Hvor sunt er dette? Får man med seg fiber og vitaminer? Hva er forskjellen på å spise en hel appelsin og å drikke en juicet appelsin - eller gulrot?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for veldig bra spørsmål! Juicing har helt klart veldig mye bra for seg. Og grunnen til det, er at veldig mange av oss spiser mindre frukt og grønt enn det vi bør gjøre. Så hvis juicing gjør at vi får i oss mer enn vi ellers ville ha gjort, så tenker jeg at det er bra! Særlig hvis vi er flinke til å ha nedi grønnsaker, ikke bare frukt.

Frukt er som regel lettere å få i seg, så i prinsippet så tenker jeg at juicing er unødvendig for å få i seg nok frukt. Og til ditt spørsmål så er det jo egentlig sunnere å spise en hel appelsin, enn å juice den og kun drikke juicen. Og det er jo fordi du i appelsinen også får i deg alt fiberet i appelsinen. Fiber er noe vi gjerne kan spise mer av, og når du spiser en appelsin som inneholder fiber så vil det også føre til en roligere blodsukkerstigning enn hvis du drikker flytende juice uten fiber.

Er du slank og trener mye, så kan jo en juice uten fiber etter trening ikke bare være et fint påfyll av frukt- og grønnsaksjuice, men det gir også påfyll til karbohydratlagrene som skal fylles opp etter treningsøkten. Er du derimot en av dem som sliter med vekten, så er det ikke spesielt gunstig å helle innpå med juice (særlig ikke hvis den inneholder mer frukt enn grønnsaker), fordi dette både gir en del kalorier og en del sukker.

Men tilbake til der jeg startet: Mange av oss får i seg for lite frukt og grønt, særlig grønnsaker. En hjemmelaget juice der du har nedi grønnsaker du kanskje ikke spiser så mye av ellers, slik som rødbeter og gulrøtter, er derfor et fint påfyll av grønnsaker.

I juicen får du med alt av vitaminer, mineraler og antioksidanter, og hvis juicepressen din er kraftig, så vil du også få med litt av fibret. Men mesteparten vil jo skilles vekk fra juicen. Noe forskning tyder faktisk på at vitaminer som du får i flytende form, slik du får via juice, faktisk tas lettere opp enn hvis du får det via mat, feks fra frukt og grønt som ikke er juicet. Så det er jo et argument for at juicing er bra! Men at juicing skal virke avgiftende slik mange påstår, har liten rot i vitenskapen. 

For at du ikke skal gå glipp av fibret, og dermed ikke få hele helseeffekten av grønnsakene, så kan du faktisk bruke fibret som skilles ut til å ha i for eksempel pastasausen. Da er det lurt å først juice grønnsakene, ta ut fibret for å bruke i matlaging, og så evt. juice videre med frukt, og kanskje ting som ingefær og sitron som gir juicen en god smak, men som ikke nødvendigvis passer så godt i pastasausen.