Foto: Lise von Krogh.

Grønnsaker du kan dyrke i plantekasser eller i hagen.

Spørsmål fra leser: Jeg har lyst til å lage en «plantekasse» av to pallekarmer som jeg setter oppå hverandre. Har lyst til å plante noe som både er sunt og som jeg tror vi kommer til å spise. Har du noen enkle tips til hvordan jeg skal få best mulig resultater, hva slags grønnsaker jeg kan dyrke (gjerne noen som er enkle å få til)

Mvh Marie


Ernæringsbiolog Lise von Krogh svarer:

Lise von Krogh
Lise von Krogh er utdannet ernæringsbiolog (Cand.scient) fra Universitet i Bergen med fokus på forebyggende ernæring. Lise er en av kreftene bak bramat.no. Lise er en dyktig og etterspurt foredragsholder og foreleser fast for ernæringsstudentene på Høyskolen Kristiania. Lise jobber som konsulent innen ernæring for næringsmiddelindustrien og næringslivet og er en hyppig brukt fagkilde i pressen. Hun matblogger på Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt (lisevonkrogh.wordpress.com) og har har egen grønnsaksåker og holder kaniner og bier på et småbrukt langt inni skogen i Hurdal.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for et bra spørsmål! Å dyrke frem en flott grønnsak fra et lite frø er en helt fantastisk opplevelse. Du blir både stolt og glad, og så smaker maten så utrolig godt når du har laget den selv!

Det er mye du kan dyrke som er lett å få til. Det jeg ville ha prøvd ut, hvis du er helt nybegynner, er følgende grønnsaker 

  • Salat
  • Reddiker
  • Knutekål
  • Gressløk, løk eller vårløk
  • Poteter
  • Grønnkål
  • Gulrøtter
  • Squash
  • Sukkererte
  • Bladbete/Mangold

Denne listen av grønnsaker gjør at du kan høste fra tidlig på sommeren til langt ut på høsten. 

Plantekasse

En plantekasse eller to er superfint å ha på verandaen. Du bør ha to pallekarmer oppå hverandre slik at grønnsaker som vokser nedover (gulrot og potet), så god plass. Mye plass gjør også at jordene lettere holder på fuktigheten som er viktig for at plantene skal vokse godt. Husk å vann ofte. Kjøp god plantegjord og bland gjerne inn litt kukompost også i jorden (det får du kjøpt på plantesentre). Les mer her.

Bruk gode frø!

Frø har begrenset holdbarhet. For best resultat lønner det seg å kjøpe nye frø. Noen frø holder i flere år, mens andre går ut på dato fortere. Sjekk utløpsdato på posen før du planter. På solhatt.no får du kjøpt mange forskjellige før med rask leveringtid, men også hagesentre selger bra frø!

Forkultivering

For å få litt tempo på dyrkingen, så kan det lønne seg å dyrke frøene i små potter inne først. Bruk en god plantejord som du vanner slik at den blir godt fuktig. 

Plant frø som sukkerterter, salat, bladbete, squash og grønnkål i pottene. Legg på plast (fuktsperre) og sett dem varmt, gjerne på badet for å få igang spiringen. Med en gang de begynner å spire, setter du pottene lyst og kjølig (litt under vanlig romtemperatur). Når spirene har fått minst 4 blader så kan du plante dem ut, men gi dem først noen dagers herding. Les mer her. 

avling2016 lvk lise

Salat og bladbete

Salat er kjempegøy å dyrke. Den vokser raskt og er lett å få til. Det er mange sorter salat, her er det bare å velge og vrake. Mine favoritter er batavia og till. Den første er sprø med mye smak, mens den lysegrønne till er mild og frisk i smaken. Batavia tåler også kalde høstnetter godt. 

Bladbete er en fantastisk bladgrønnsak som du kan høste av flere ganger. Den vokser godt og blir stor. Den kommer både i grønn variant og i flerfarget pose; hvit, gul, rød, lilla og grønn. Jeg plukker blader av den gjennom hele sommeren. Både stilk og blad kan spises rå eller stekt. 

Gulrot

Gulrot sår du direkte i plantekassen, den tåler ikke forkultivering (oppal) og kan ikke plantes om. Så noen rader med frø tett i tett, så tynner du til 2-4 cm mellom hver plante når du har kommet litt opp. Det gir store gulrøtter. Også her er det moro med gulrøtter i flere farger. 

Knutekål og reddiker

Både knutekål og reddiker tilhører kålplantefamilien, men er kanskje de mest raskvoksende i denne familien. Både knutekål og reddiker kan du plante flere ganger i løpet av sesongen. Et tips er å plante ett nytt frø når du tar opp en ferdig grønnsak. Knutekålen blir veldig stor, men vokser over jorden. Den trenger litt mer plass enn andre grønnsaker. 

Grønnkål

Grønnkål kan du mer fordel forkultivere før du planter den ut i plantekassen. Det fine med grønnkål er at denne kan du plukke blader av flere ganger og er den av de grønnsakene du vil ha mye glede av utover høsten. 

Gressløk, løk eller vårløk

Gressløk er en grønnsak som kommer igjen år etter år. Vanlig løk er også fint å bruke, men få tak i setteløk på hagesenter som du bruker. 

Vårløk vokser også godt og er en herlig grønnsak å ha i plantekassen. Det er litt seint å forkultivere denne nå, så det beste er å få tak i småplanter. 

Sukkererter og squash

Dette er grønnsaker som spirer fort inne når du forkultiverer dem og som er lett å få til. Det fine med sukkererter er at de vokser i høyden og tar liten plass i bredden. Det betyr at du kan plante dem tett på andre grønnsaker som trenger mer plass. Squash tar derimot svært mye plass, men til gjengjeld gir den god avkastning. 1-3 planter er mer enn nok for de fleste.

Eller, du kan bløtelegge ertene 1-2 døgn, før du planter dem ut. 

Poteter

Poterer er superfint å ha. Alle liker poteter og plantene er lite krevende. Men bruk settepoteter som du kjøper på hagesenter. Poteter kan bære med seg sykdom som kan smitte andre planter og føre til store avlingstap i jordbruket (med påfølgende flere års karantene). Ler mer her