Hei, i det siste har jeg vært nokså usikker på hva slags type smør/margarin som er sunnest.
Med nøkkelhullsmerkene og hysteriet med palmeoljer er det ikke mulig å vite sikkert hva som er lurest å spise rent helsemessig.
Det bør jo finnes typer som kan anbefales mer i forhold til andre? Har en følelse av at jeg nok ikke er den eneste her ute som undrer seg. Jeg lurte bare på om ikke bramat.no har et fornuftig svar på dette?
Takk
Svar:
Du er langt ifra alene om å være forvirret av de mange ulike og til tider motstridende budskapene om smør og margarin!
Smør inneholder en betydelig andel mettede fettsyrer som generelt øker kolesterolet, inkludert det «dårlige» LDL-kolesterolet. Margarin inneholder på sin side relativt mye flerumettet fett. Med tanke på risiko for hjerte- og karsykdommer er det gunstig å bytte ut det mettede fettet i kostholdet med flerumettet fett.
Samtidig har margarin lenge vært en stor kilde til trans-fett, noe som har vist seg å være like skadelig, eller enda mer skadelig enn mettet fett. Den gode nyheten er imidlertid at all husholdningsmargarin i Norge er så å si fri for trans-fett, noe den faktisk har vært siden 1998. Smør inneholder faktisk mer trans-fett enn margarin, ettersom det dannes trans-fett av bakterier i vommen hos drøvtyggere. Det er foreløpig forsket lite på om naturlige trans-fettet i melkefett er like skadelig som kjemisk industrielt trans-fett.
Fettinnholdet i smør, smørblandinger (Bremykt og Brelett) og ulike typer margarin er vist i tabellen under. Mange har vært bekymret for bruken av palmeolje i margarin, ettersom palmeolje inneholder en stor andel kolesteroløkende mettede fettsyrer. De fleste margarinene på markedet er i dag uten palmeolje. Les mer om palmeolje her.
Kalorier (kcal) | Fett | Mettede fettsyrer (g) | Trans-fettsyrer (g) | Enumettede fettsyrer (g) | Flerumettede fettsyrer (g) | Vitamin A (RAE) | Vitamin D (µg) | Natrium (mg) | |
Smør | 746 | 82 | 53,2 | 2,9 | 18,7 | 1,6 | 1134 | 10 | 600 |
Bremykt | 746 | 82 | 34,4 | 1 | 31,9 | 9,9 | 900 | 10 | 520 |
Brelett | 396 | 40 | 17,5 | 0,3 | 14,5 | 5,2 | 900 | 10 | 500 |
Vita Hjertego’ Flytende | 767 | 85 | 7,5 | 0,4 | 35 | 38 | 929 | 8 | 500 |
Margarin, hard | 722 | 80 | 36 | 0,4 | 19 | 21 | 900 | 10 | 880 |
Margarin, myk | 632 | 70 | 17 | 0,3 | 34 | 14 | 900 | 10 | 400 |
Kilde: Matvaretabellen 2012. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.
www.matvaretabellen.no
Noen har påpekt at det er galt å fraråde smør bare fordi det inneholder mye mettet fett. Det er riktig at det er mange ulike mettede fettsyrer, og at alle ikke påvirker kolesterolet likt. Kanskje er det lave innholdet av flerumettet fett i smør et større problem en det høye innholdet av mettet fett. For kolesterolet er uansett myk margarin med høyt innhold av flerumettet fett og lite trans-fett mer gunstig enn smør (1, 2, 3).
For enkeltindivider er kolesterolsenkningen av å gå fra smør til margarin beskjeden, men den er like fullt betydningsfull for folkehelsen.
Om du bør spise smør eller margarin kommer bl.a. på mengden og kostholdet for øvrig. Smør i små mengder er ikke farlig, og margarin og smør er like kaloririkt. Men lettmargarin inneholder mindre kalorier enn både smør og andre margariner. Bruk helst planteoljer som rapsolje eller olivenolje når det er mulig. Norsk margarin inneholder nesten ikke trans-fett, men velg fortrinnsvis en type som inneholder mye flerumettet fett.