Foto: Morgan Sarkissian, Unsplash

Økt prestasjon med nok vitamin D.

Vitamin D er et fettløselig vitamin med mange viktige funksjoner i kroppen. Dette vitaminet er blant annet viktig for skjelettet, musklene og immunforsvaret. Nettopp derfor er det viktig at du som trener mye får i deg nok vitamin D.

Anbefalt inntak av vitamin D

Vitamin D er et vitamin som produseres i huden under påvirkning av sollys, men i land som Norge der det er mørkt og kaldt store deler av året, er vi også nødt til å få vitamin D gjennom mat eller tilskudd. De beste kildene til vitamin D er fet fisk som laks, ørret, sild, og makrell. Spiser du ikke noe særlig fisk, bør du ta en skje tran hver dag, særlig i vinterhalvåret.
Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av vitamin D på 10 mikrogram for alle mellom 2 og 75 år, og 20 mikrogram for alle over 75 år.

Derfor trenger vi vitamin D

Vitamin D sørger for at det tas opp nok kalsium i kroppen, og at det lagres kalsium i skjelettet. Får du ikke i deg nok vitamin D, vil mineraliseringen av skjelettet blir mangelfull. Dette kan gi et svekket skjelett og økt risiko for tretthetsbrudd hos deg som trener mye. Vitamin D er også nødvendig for normal muskelfunksjon, og mangel på dette vitaminet kan føre til muskel- og skjelettsmerter. Det er også noe som tyder på at for lite vitamin D kan svekke muskelstyrke og gi nedsatt prestasjon hos idrettsutøvere. For lite vitamin D kan også øke risikoen for luftveisinfeksjoner og betennelsestilstander. Det er blant annet funnet en sammenheng mellom lavt innhold av vitamin D i blodet og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Mange får i seg for lite vitamin D

Undersøkelser viser at mange får i seg for lite vitamin D, særlig de som bor i land der det er mørkt store deler av året. Mangel på vitamin D er svært uheldig for idrettsutøvere og andre som trener mye, siden det kan føre til dårlig beinhelse, smerter og svakhet i muskulaturen, og økt risiko for infeksjoner. Studier av folk som trener mye, antyder at et tilfredsstillende vitamin D status kan redusere risikoen for tretthetsbrudd, betennelsestilstander og nedsatt muskelfunksjon, og kan også gjøre det enklere å komme seg etter en skade.

Bedre helse og prestasjon med nok vitamin D

Det er mye som tyder på at en tilfredsstillende vitamin D status er viktig i forhold til fysiske og idrettslige prestasjoner. De beste prestasjonene får vi når D-vitamin-nivåene når toppen, og så blir prestasjonene redusert i takt med at D-vitamin-nivåene reduseres. Vi presterer dårligst når vitamin-D nivåene er på det laveste. D-vitaminet øker også størrelsen og antallet hurtige muskelfibre. Hos idrettsutøvere er det også velkjent at langvarig intens trening virker inn på immunforsvaret og øker risikoen for infeksjon i øvre luftveier. De som får i seg nok vitamin D har mindre risiko for slike infeksjoner. Idrettsutøvere og andre som trener mye som er usikre på som de får i seg nok vitamin D eller som tidligere har hatt tretthetsbrudd, hyppig sykdom, bein- og leddsmerter, smerter eller svakhet i skjelettet, eller tegn på overtrening, bør få sjekket opp sin vitamin D status.

Artikkelen er skrevet for Smartfish Nutrition som produserer restitusjonsdrikken Smartfish Recharge High Protein.

Rabattkoden "Bramat" gir deg 15 % rabatt på alle engangskjøp og på første levering av et nytt abonnement.

Kilder:
https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/26/6/article-p558.xml
https://nhi.no/kosthold/ernaring/bedre-treningseffekt-med-vitamin-d/
https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2009/05000/Athletic_Performance_and_Vitamin_D.17.aspx
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20622540/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23765355/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28202713/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20970764/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893541/