Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Slik unngår du krum rygg og dårlig holdning.

Hei,

Jeg er ei dame midt i 40 åra som arbeider som kontordame og har gjort det siden midten av 20 åra. I det siste har jeg tenkt mye over holdningen min da jeg føler jeg har fått veldig krum rygg helt øverst. Det ser ikke spesielt bra ut. Derfor skulle jeg gjerne fått noen tips til å bedre holdningen min. Jeg ønsker meg spesifikke øvelser jeg kan gjøre for at jeg skal få en bedre holdning, samt ha en rett og fin rygg. Jeg er normalvektig og har ingen skader. Jeg er glad i å gå turer og gjør ofte det. Men nå føler jeg at kroppen trenger større utfordringer.

Jeg skulle så gjerne strammet opp litt her og der, men det viktigste av alt er at jeg ønsker en bedre holdning. Jeg skal melde meg inn på treningssenter til uken og ønsker meg noen tips til gode holdningsøvelser.

Hilsen Anita


Hei Anita,

Dårlig holdning er noe mange har i dagens samfunn og er ofte et resultat av for mye arbeid fremfor kroppen som i ditt tilfellet høres ut som kontorjobbing kombinert med lite styrke og fokus på rygg og holdning. Resultatet av dette blir stram brystmuskulatur, slapp ryggmuskulatur og dårlig holdning.

Det er kjempebra at du virkelig tar tak din dårlige holdning da dette kan gi deg problemer senere i livet ved eksempelvis smerter og ubehag i ryggen.

Men hva er så god holdning?

Når du skal ha god holdning så kan du tenke deg en rett linje som går gjennom kroppen din fra gulv til tak. Du kan også tenke deg en tråd som er festet på brystet ditt og som trekker deg oppover for å gjøre deg høyere. Hold lave skuldre og trekk skulderbladene sammen.

Jeg ønsker å gi deg noen generelle råd før jeg avslutter med konkrete holdningsøvelser.

  1. Først og fremst må du bli bevisst på holdningen din. Da mener jeg hele tiden. Når du sitter, når du står, går, danser etc. Tenk holdning hele tiden! Hver gang du ser deg selv i speilet, se på holdningen din. Er den god eller dårlig? I starten kan du bli veldig opphengt i det, men etter hvert vil det gå av seg selv.
  2. Sirkulasjons og bevegelighetspauser på jobb. Ta deg tid til noen minutter med sirkulasjon og tøyeøvelser på jobb. Reis deg opp og rist litt løs. Tøy gjerne lett på brystmuskulatur.
  3. Gjør styrkeøvelser!

Noen av øvelsene krever tilgang til treningsapparater, mens andre kan gjøres hjemme på stuegulvet.

I artikkelen "Slyngeøvelser som gir bedre holdning", er det beskrevet 6 gode styrkeøvelser som gir deg bedre holdning. De fleste øvelsene er gjort i slynge, men du kan fint gjøre disse øvelsene i apparater eller med frivekter. Varier gjerne.

Andre gode øvelser og som du selv kan gjøre hjemme er blant annet rygghev og diagonalløft.

Les også: God holdning gjør deg yngre

Håper dette var til hjelp og lykke til!

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke