Et regelmessig inntak av nøtter kan være bra for vekten. 

Jeg er veldig glad i nøtter og bruker det ofte som mellom måltid. Hvor mye er sunt for meg å spise av nøtter, og når blir det evt usunt?
Det er chasewnøtter og mandler som er favoritten.


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål.

Nøtter er uten tvil sunt! Nøtter er noe av et mest næringsrike vi har. Ikke bare er de fulle av sunne fettsyrer, men også rike på proteiner, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Hvert nøtteslag har sin helt spesielle sammensetning av næringsstoffer, men alle er en spesielt god kilde til enumettet og flerumettet fett.

Nøtter inneholder de essensielle omega-3 og omega-6 fettsyrene, som vi er avhengige av å få gjennom kosten ettersom kroppen ikke klarer å lage disse fettsyrene selv.

Valnøtter er spesielt rike på de gunstige omega-3 fettsyrene, og er faktisk vår beste plantekilde til dette sunne fettet.

Ikke så fetende som vi tror

Nøtter inneholder mye fett, og dermed også mye kalorier. Hele 45- 75 % av nøttenes vekt består av fett. I teorien skulle man derfor trodd at de som spiser mye nøtter veier mer enn andre.

I virkeligheten er det snarere tvert imot; de som spiser nøtter jevnlig har en lavere BMI enn de som ikke spiser nøtter.

Les mer om nøtter og vekt

Nøtter i hverdagen

Mange mennesker spiser bare nøtter en gang i blant, og ofte går det da i peanøtter eller andre snacksnøtter. Nøtter er uten tvil bra for deg, men skal du begynne å spise mer nøtter, bør du velge nøtter uten salt ettersom de aller fleste av oss får i seg mer enn nok salt. For mye salt kan blant annet føre til høyt blodtrykk.

Noen enkle tips er å strø litt ekstra nøtter over frokostblandingen, bake brød eller knekkebrød med nøtter, lage fruktsalat eller cottage cheese med nøtter, og sist men ikke minst; ta en neve nøtter mellom måltidene.

Nok, men ikke for mye

Forskning viser at et inntak på 30-60 gram nøtter per dag er bra for helsen. Du kan selvfølgelig spise mer enn det også, men da er det viktig at du spiser nøtter istedenfor annen mat og ikke i tillegg til annen mat slik at du ikke får i deg altfor mye kalorier.

Spis gjerne nøtter hver dag, men sørg for at du samtidig reduserer inntaket av andre matvarer. For noen kommer en slik reduksjon naturlig fordi nøtter metter godt slik at de dermed spiser mindre til neste måltid, men for andre som ikke har like godt regulert sult- og metthetsfølelse, er det nødvendig å være litt bevisst på dagens totale inntak av kalorier.

Som en liten test, kan du forsøke å spise en neve nøtter hver dag i en uke. Hvis vekten holder seg stabil, tyder det på at du med god samvittighet kan fortsette å spise nøtter hver dag resten av livet.

Hilsen Cathrine