Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Er det noen grunn til å tøye nå?

Hei BraTrening

Jeg er en dame på 68 år, ser på meg selv som i god form. Jeg trener 3-4 ganger i uken, menst på zumba og dans, men også litt styrke. Har ingen skader eller "vondter". Jeg er nok det man sier er normalvektig. 

Problemet er at jeg er så utrolig stiv, og jeg føler kroppen stivner mer og mer. Jeg klarer ikke bøye meg ned og ta i bakken, hendene kommer knapt nedenfor knærne. Og jeg er veldig stiv i skuldrene og ryggen. Dette plager meg i  grunn lite, men er litt bekymret for utviklingen. Blir jeg bare stivere og stivere?

Er det noe jeg kan gjøre for å forebygge at jeg stivner mer, og i beste fall bli litt mykere?

Blir veldig glad for råd og noen tanker rundt dette,

Mvh Britt , treningsentusiast på 68


Helse- og treningsveileder Vibeke Lugg svarer: 

Hei Britt, takk for et veldig flott spørsmål. Det er nok mange som lurer på det samme.

Det er veldig vanlig at kroppen stivner med alderen, bare tenk på alle barna som ligger på gulvet eller sitter i stolen i alle mulige stillinger. Dette blir umulig etterhvert som kroppen vokser, og "setter" seg. For noen kan det være et problem at du får hypermobile ledd, der leddutslaget blir for stort, men for de fleste vil det motsatte problemet bli at leddet blir stivere og mindre bevegelig etterhvert.

Det trenger ikke være noe problem, men dersom kroppen stivner sånn at du får feilstillinger i rygg eller hofte eller skulder vil det føre til plager og smerter. Og det er mulig å forebygge, selv om man er godt voksen.

Det er ikke noe poeng å bli myk, poenget er å holde kroppen bevegelig og forebygge ytteligere stivning av ledd.

Hvordan forebygge at ledd stivner med alderen?

For å forebygge at kroppen stivner er det viktig at du ofte bruker hele leddutslaget, det er lurt å tøye litt forsiktig ved å holde stillingen i ytterpunkt og holde litt. Les gjerne litt mer HER om stretching.

Du kan med fordel endre litt på treningsrutinene dine. Det er flott at du trener kondisjon og litt styrke hver uke. Kanske du bør legge inn en yoga eller Pilatesøkt som styrke et par ganger i uken. Begge disse treningsformene legger vekt på bevegelighet og styrke samtidig.

Det er aldri for sent å begynne å tøye, men start forsiktig og ikke press for hardt.

Få hjelp hvis du trener på et treningsstudio. Spør en instruktør eller PT om de kan vise deg noen base strekkøvelser, og legg inn litt forsiktig strekk etter hver treningsøkt.

Mvh

Vibeke Lugg

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke