Foto: Frukt.no

Her er tips til gode mellommåltider.

Hei! 

Jeg er i gang med en livsstilsendring og vil i tillegg gå ned noen kilo. Jeg synes det går veldig bra, men jeg har en liten utfordring. Jeg klarer nemlig å spise bra mesteparten av dagen, men fra lunsj til middag så er det ofte at det blir litt utskeielse. Jeg vet at dette er grunnen til at vekten står på stedet hvil! Det er gjerne fem-seks timer mellom lunsj og middag og jeg kjenner at jeg blir helt desperat etter mat.

Ofte tømmer jeg skap og skuffer under middagslagingen, eller spiser mat mens jeg lager middag for så å spise en stor og god porsjon middagsrett etterpå.. Jeg klarer rett og slett ikke styre meg. Det føles ut som jeg er i en slags transe der jeg har null kontroll på hva jeg gjør. Det føles ikke bra etter matinntaket og jeg får ofte veldig dårlig samvittighet. Noe som igjen går utover humøret og stagnert vektreduksjon.
Jeg lurer på om du kan komme med noen forslag til mellommåltider som jeg kan spise før jeg drar fra jobb eller som jeg kan spise i bilen. Setter pris på tilbakemelding.

Hilsen Rita, 34


isabel
Isabel Helen Christoffersen har en bachelor i idrettsvitenskap fra Norges idrettshøyskole, og Bachelor i ernæring fra Atlantisk medisinske høyskole.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei Rita,

Så fint at du er i gang med en livsstilsendring!
Problemet du beskriver ovenfor, at du spiser ukontrollert og tømmer skuffer og skap etter noe søtt og spiselig, tror jeg mange kjenner seg godt igjen i.

Det er fort gjort at terskelen for å spise noe søt, godt og kaloririkt blir veldig lav når du har lavt blodsukker.

Små endringer i måltidsmønsteret ditt kan hjelpe deg til å unngå overspising og du vil merke at det skjer en endring på vekten. Dette vil også påvirke humør, energi og overskudd.

Det bør ikke gå mellom tre, maks fire, timer mellom hvert hovedmåltid. Du sier selv at det gjerne går mellom fem-seks timer mellom lunsj og middag. Det kan lønne seg for deg å legge inn et litt større mellommåltid mellom lunsj og middag for at blodsukkeret skal holde seg jevnt frem til middag.

Mellommåltidet bør være næringsrikt og mettende. Både fiber og protein er næringsstoffer som metter godt. Under kan du se forslag på slike mellommåltider:

  • Smoothie, gjerne med litt korn/nøtter og gjerne også mager vaniljekesam som er rik på protein.
  • En skive grovt brød med magert kjøtt/fiskepålegg + en frukt/grønnsak
  • 1-2 knekkebrød med tunfisk eller makrell i tomat og grønnsaker
  • Frukt/grønnsaker
  • Yoghurt (uten tilsatt sukker) med müsli eller kuttet frukt
  • Skyr (tilfør gjerne korn/musli eller en liten neve nøtter)
  • 14 mellommåltid fra Tine
  • En YT restitusjonsdrikk eller mellommåltidsdrikk fra Tine
  • Musli med litt skåret fruktbiter, skummet eller ekstra lett melk

Det kan være lurt å kutte opp litt grønnsaker når du starter med middagen slik at du kan knaske på dette mens du lager middag. Da får du i deg vitaminer, mineraler og fiber uten at det bidrar med så mye kalorier. Dessuten metter det litt, slik at du høyst sannsynlig kommer til å spise mindre til middag.