Jeg har ikke trent på lenge, og nå føler jeg at musklene mine har blitt til fett. 

 Hei

Jeg har lest og hørt at musklene blir til fett om man ikke trener på en stund. Er det sant?

Takk for spørsmål

Dette var et veldig spennende spørsmål, og jeg er sikker på at mange lurer på det samme.

Det er ikke uvanlig at jeg hører samtaler som i prinsippet handler om at musklene forsvinner, og at fettlaget på kroppen blir tykkere ved inaktivitet.Men blir virkelig musklene til fett?

Nei, heldigvis ikke!

Muskler er bygget opp av muskelvev, som er mange muskelceller/muskelfibre. Disse cellene har oppgaven å være muskelceller, og forbruker energi.

Fettvev er bygget opp av fettvev, altså mange fettceller sammen. Disse cellene har oppgaven å lagre fett.

Dette er to foskjellige celletyper som ikke kan bli til noe annet om vi slutter å bevege oss. 

Men det føles jo ut som musklene blir til fett?

Muskelcellene vokser i omkrets som respons på riktig stimuli fra trening og aktivitet. Musklene vil altså vokse, og vi kan se konturene av musklene under underhudsfettet.

Om vi går fra å være aktive til å ikke røre oss, eller ikke gi musklene vekststimuli, vil muskelcellene minske i omkrets igjen. Dette skjer ved at deler av cellene brytes ned, vi får muskelsvinn (atrofi).

Alle har samme antall muskler hele livet, men muskelcellene i seg selv blir mindre.

Samtidig som musklene reduseres i omkrets vil en periode med inaktivitet kanskje også medføre økt fettprosent, ved økt fettlagring fordi vi ikke forbrenner like mye energi som vi gjør om vi er aktive. 

I denne situasjonen vil underhudsfettet kjennes og kunne sees mer tydelig, og musklene under er mindre og slappere. Musklene blir altså ikke omgjort til fett, men det kan oppleves sånn!

Selv med en lang periode uten trening vil altså ikke musklene våre bli til fett, men muskelcellene blir mindre i omkrets og fettlaget over kanskje blir tykkere. For å forhindre dette vil en aktiv hverdag, og et normalt kosthold opprettholde muskelstørrelsen og fettprosenten slik du ønsker. 

God onsdag!