Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Trener og spiser sunt, men går likevel ikke ned i vekt.

Helt siden jeg fikk lavt stoffskifte (november 2016) har jeg slitet med å gå ned i vekt. Jeg er 1.64 m høy og veier 77 kg. Føler selv at jeg spiser sunt og normalt. Men endte med at jeg gikk til ernæringsfysiolog på Balderklinikken. Fikk da beskjed at jeg skulle kuttet ut gluten og sukker. Kuttet det helt i 2 mnd. Men nå har jeg gått tilbake til det vanlige ettersom jeg ikke merket noe forandring verken på kropp eller hud. Men prøver å bare spise gluten 1 gang i uka, mens jeg prøver å kutte ut mest mulig sukker. Trener 2-4 ganger i uken.

Har du noen tips til meg eller hvilken kost plan jeg bør føle? Frustrerende at det ikke skjer noe. Lurer også på om det stemmer at det er vanskelig å gå ned i vekt hvis kortisolnivået er for høyt?

Hilsen Anna


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei Anna!

Takk for e-post. Ettersom du har lavt stoffskifte, så er viktig at du er godt regulert i forhold til medisiner. Men selv om du da i teorien skal kunne gå like lett ned i vekt som andre, så er min erfaring at det likevel ikke er slik for de som har hypotyreose. Men det jeg har sett, er at mange som har lavt stoffskifte kan ha god effekt av å begrense inntaket av karbohydrater samtidig som de er bevisste på å være i negativ energibalanse, altså forbruke mer kalorier enn du får i deg.

Jeg har ikke så veldig mye tro på det du fikk beskjed om på Balderklinikken, det å kutte gluten har i seg selv ikke noe betydning for vekten. Men det er klart at hvis kutter gluten så unngår du jo også boller, brød, pasta osv. og DET er jo noe som kan virke inn på vekten.

Du er veldig flink til å trene, det er bra! Med en vekt på 77 kilo og høyde på 1.64 m har du en BMI på 28, så det stemmer at du godt kan gå ned noen kilo. Det du sier om at høyt kortisolnivå kan bidra til å gjøre det vanskelig å gå ned i vekt kan stemme. Det er en av grunnene til at søvn og det å stresse ned, også er viktig i forbindelse med en vektreduksjon. Dette kan du lese mer om her:

Stress gjør deg tykk!

Overvektig av for lite søvn?

Og så til mine råd til deg i forhold til kostholdet. Det aller viktigste er at du er bevisst å at du ikke får i deg for mye kalorier. Det neste du skal tenke på er at du begrenser inntaket av raske karbohydrater i form av søte drikker, godteri, bakervarer laget på finmalt mel, hvit ris og pasta. Men bortsett fra dette, skal du ikke være så opptatt av ”NEI-mat”, men heller fokusere på mat som er bra for deg.

Spis masse grønnsaker, gjerne belgfrukter også. Velg det groveste brødet og knekkebrødet, og spis gjerne salat som et alternativ til brødmat noen dager. Velg fisk, kylling og rene kjøttprodukter fremfor farsemat, og magre meieriprodukter som cottage cheese, skyr, kvarg, kesam og ekstra lettmelk. Forsøk å hold et stabilt blodsukker ved at du spiser en sunn og fiberrik frokost og ikke lar det gå for lang tid mellom hvert måltid.

Et fiberrik kosthold der du begrenser inntaket av raske karbohydrater, og gjerne får i deg protein til hvert måltid, vil også bidra til et jevnere blodsukker, mer overskudd og mindre søtsug. Alt dette vil kunne hjelpe deg ned i vekt. Ta gjerne en titt på mitt forslag til 3 dagers meny i vår medlemsklubb Sunn&Sprek, der du kan melde deg inn gratis for å få enda litt mer tips, råd og inspirasjon.

Ønsker deg lykke til videre!

Beste hilsen Cathrine

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke