Ønsker du å gå ned i vekt, bør du stresse litt ned.
Til tross for uker med hard trening og sunn mat, opplever mange at vekten står på stedet hvil, og at de ekstra kiloene du helst vil bli kvitt rundt mage, rumpe og lår sitter som støpt.
Full av frustrasjon øker du kanskje treningsmengden, spiser mindre eller bare gir opp, mens det kroppen faktisk trenger er nok søvn og mindre stress.
Det viser seg nemlig at for lite søvn og stress kan hindre deg fra å gå ned i vekt.
Stress og kortisol
Når du er stresset, får hjernen din beskjed om at det er “fare på ferde” og reagerer som i andre faresituasjoner ved å skille ut adrenalin og frigjøre energi slik at du er klar for kamp eller flukt. Deretter utskilles kortisol, som kroppen din oppfatter som at den trenger etterfylling av energi, altså at du skal spise.
Men, problemet med dette er at i motsetning til andre reelle faresituasjoner, har du ikke brukt noe særlig ekstra energi når du blir stresset. Likevel føler du deg sulten.
Dermed ender du kanskje opp med å spise mer enn du trenger. Mange som spiser som følge av stress velger ofte sukkerrike matvarer som gir rask energi. Resultatet kan derfor bli vektoppgang, eller at du hindres i å gå ned de kiloene du prøver å miste.
Viktig med litt kortisol
Kortisol er et livsnødvendig hormon som produseres i binyrebarken. Det er kroppens viktigste glukokortikoid og det spiller en sentral rolle i glukoseomsetningen. I tillegg har dette hormonet mange andre viktige oppgaver i kroppen.
Kortisols virkninger
- Stimulerer nedbrytningen av fett og proteiner. Dette fører til økt konsentrasjon av fett og aminosyrer i blodet. Fettsyrene brukes til ATP produksjon, dermed reduseres forbruket av glukose, mens aminosyrene brukes til nydannelse av glukose. Resultatet blir økt glukosekonsentrasjon i blodet og økt glykogenlagring. Dette er grunnen til kortisols antiinsulinvirkning. Altså er kortisol viktig for å opprettholde normal glukosekonsentrasjon etter måltider, og i sulteperioder er denne mekanismen avgjørende for overlevelse.
- Et av kroppens viktigste stresshormoner. Når kroppen utsettes for kraftig påkjenning øker mengden kortisol i plasma. Noe som fører til økt glukosekonsentrasjonen.
- Virker på blodåresystemet og forsterker den blodtrykkshevende virkning av noradrenalin. Dette er blant annet viktig for beskyttelsen mot blodtrykksfall og utvikling av sjokk. Viktig for å opprettholde normalt blodtrykk.
- Hemmer DNA-syntesen og øker proteinnedbrytningen. Dette betyr at kortisol har en veksthemmende effekt.
- I høye doser har hormonet antiinflammatorisk virkning. Kortisol hemmer dannelsen av prostaglandiner og reduserer tilstrømningen av hvite blod celler til et evt. betennelsessted. Denne antiinflammatoriske effekten er også viktig i stressituasjoner ved at den beskytter mot at betennelsesprosessen utvikler seg voldsomt, dette kan nemlig føre til store vevsskader. Høy konsentrasjon av kortisol kan også virke hemmende på immunsystemet ved at hormonet reduserer antall lymfocytter i blodet.
Derfor frigis kortisol
Trening, fasting, måltider og oppvåkning er eksempler på noen grunner til at kortisol frigis. Dette er alle faktorer vi kan gjøre noe med ved bevisstgjøring, prioritering og en smule disiplin.
I tillegg er psykososiale faktorer som stress i forbindelse med tidsklemma, arbeid, økonomiske bekymringer, søvnmangel eller hva det måtte være en viktig grunn til at kortisol utskilles. Dette stresset kan være grunnen til at nettopp du, ikke går ned i vekt.
Slik overvinner du stress-fettet
- Tren! Ta deg en liten spasertur, situps, pushups eller andre styrkeøvelser i reklamepausene på tv. Trening fører nemlig til at blodet sirkulerer raskere og kortisol blir transportert til nyrene der den blir utskilt.
- Nyt maten! Ikke sluk maten når du spiser, bruk tid og tygg godt. Forskning viser at vi faktisk spiser mer om vi sluker maten. Det tar litt tid før metthetsfølelsen kommer.
- Ikke bruk dietter! Forskning viser at slanking kan føre til at kortisolnivået stiger så mye som 18 %. Spis heller sunt, variert og spis ofte og små porsjoner.
- Unn deg med måte! Kjenner du et skikkelig søtsug er det lov å unne seg noe for å dempe dette, men med måte. Det er bedre å ta en liten bit enn å hive ned på en hel sjokoladeplate.
- Reduser mengden koffein! Koffein øker kortisolnivået betraktelig.
- Få NOK SØVN! Mangel på søvn er en viktig stressfaktor. 7-9 timer er anbefalt.