Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Chili kan dempe suget etter fet og salt mat. 

Hei Bruker en del chili og cayennepepper i matlaging. Noen ganger bruker det rett på niste som det er. Er det noen helsegevinst i sterkt krydder/mat?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Det er mange som mener at chili og cayennepepper øker forbrenningen, og det stemmer til en viss grad. Chili inneholder kapsaicin som har en sterk smak og som virker irriterende på hud og slimhinner. Derfor opplever vi en brennende smerte i munnen når vi spiser sterk chili. Det finnes over 200 forskjellig typer chili, de minste er ofte de sterkeste. Spissen på en chili er ofte mildere enn fruktkjøttet nær stilken.

Effekten av chili og cayenne endres etter hvor ofte/mye vi spiser av det. De som spiser mye chili vil oppleve det som langt mindre sterkt enn de som spiser det en sjelden gang. 

Øker ikke forbrenningen

Men selv om chili brenner i munnen, så er det ikke ensbetydende med at det øker kroppens forbrenning. Kapsaicin gir en brennende følelse på hud og slimhinner, men produserer ingen varme, det føles bare som om du er varm. Noen studier har vist at forbrenningen øker noe av chili, men så lite at det ikke vil være av betydning.

Noen forskning kan tyde på at kapsaicin kan gi økt metthet når man er i energibalanse (altså får i seg like mye kalorier som man forbruker), og redusere lysten til å spise etter middag hvis man forsøker å gå ned i vekt og er i negativ energibalanse. Det er også noe forskning som tyder på at chilipepper kan redusere suget etter salt, søt og fet mat, men at dette kun gjelder for de som sjeldent spiser sterk mat.

Så det er vel kanskje ikke så mye som tyder på at chili er bra for vekten. Men, som annen plantemat er chili rik på gunstige plantestoffer. Jo mer frukt, grønt, urter, hvitløk og chili vi får i oss, jo bedre er det. Derfor syns jeg absolutt du skal fortsette å spise en del chili!.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke