Foto: Brooke Lark Unsplash.com

Viktig å skille mellom naturlig og tilsatt sukker. 

Hei! I tester og omtaler av mat og råvarer vises det ofte til innhold av sukker og total mengde sukkerarter i f.eks. frokostblandinger. Er sukkerarter kun summen av mono- og disakkarider + tilsatt sukker slik du finner dette oppgitt i matvaretabellen?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål. Dette tror jeg mange lurer på.
Alle mat- og drikkevarer har en ingrediensliste og en næringsdeklarasjon. På næringsdeklarasjonen ser du hvor mye kalorier, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt mat- eller drikkevaren inneholder. Noen deklarerer også andre næringsstoffer som fiber, omega-3, kalsium el.

Slik ser du hva maten inneholder. 

Sukker er jo en type karbohydrat. Derfor står det først hvor mye karbohydrater produktet inneholder totalt, og så står det «hvorav sukkerarter», som viser hvor mye av disse karbohydratene som er sukker. Sukkerarter er summen av naturlig sukker og tilsatt sukker. Hvis du for eksempel har en sjokolademelk, vil sukkerartene som er deklarert bestå av sukker som finnes naturlig i melken (melkesukker = laktose) pluss sukkeret som er tilsatt sjokolademelken.

Både det naturlige sukkeret og det tilsatte sukkeret er det vi kaller for mono- og disakkarider. Altså enkle sukkermolekyler (monosakkarider) slik som glukose, fruktose, og galaktose, eller to sukkermolekyler som er bundet sammen (disakkarider) slik som laktose, sukrose og maltose.

Når du sjekker innholdet av sukkerarter i en mat- eller drikkevare, så finner du altså ut hvor mye sukker totalt det er i denne varen. Men, det er også viktig å være klar over hvor dette sukkeret kommer fra. Naturlig sukker som melkesukker og fruktsukker, finnes i råvarer som også inneholder vitaminer og mineraler. Derfor bør du ikke begrense disse råvarene. Hvis sukkeret et tilsatt, som for eksempel i brus, gir det ikke noe annet enn sukker og kalorier. Det er denne typen sukker man bør begrense inntaket av.

Håper dette ga deg svar på det du lurte på!

Beste hilsen Cathrine