Foto: Miguel Andrade, Unsplash

Bedre med melkeprotein hvis målet er muskelvekst.

Hei. Et kjapt spørsmål bare. Jeg trener for å bygge muskler, og har et sunt og proteinrikt kosthold. Egg er jo en god kilde til proteiner og andre næringsstoffer. Men noen ganger har man dårlig tid og da er det enkelt å greit å hive i seg et par rå egg. Er det like bra å spise rå egg som varmebehandlet egg? Noen sier at kroppen ikke klarer å ta til seg like mye av proteinene hvis man spiser de rå, stemmer det? I tilfelle hvor stor forskjell er det? Er det bortkastet å spise rå egg? Jeg pleier å røre ut et par egg i et glass melk og litt sukker. Det blir jo et lite mellommåltid med proteiner, fett og karbs.


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål! Fint at du har et sunt kosthold, og bra at du er bevisst på å få i deg næring etter en treningsøkt. For å få optimal restitusjon og maksimalt ut av neste treningsøkt, er det lurt å fylle på med både karbohydrater og protein etter at du har trent. Dette gjør du enkelt ved å spise et helt vanlig brød- eller middagsmåltid. Men skal det gå fort, eller du ikke er spesielt sulten, er det helt OK å «hive i seg» en restitusjonsdrikk slik du gjør.

Egg er som du sier en fin kilde til protein, men hvis målet er å bygge muskler har melkeprotein (myseprotein) vist seg å ha en enda større muskeloppbyggende effekt. Så, hvis du skal hive i deg noe kjapt etter trening, så ville jeg heller laget en smoothie med kesam som er rik på protein og fattig på fett. Da får du også i deg bær som jo er bra for deg. Du kan selvfølgelig også bare kjøpe en YT restitusjonsdrikk, eller ha proteinpulver (av myse) i en shake eller smoothie.

Sjokolademelk etter trening?

Det er ingenting i veien for å bruke egg slik du gjør, men da bør du vite at du ikke er en av dem som får økt kolesterol av egg. En del av oss gjør nemlig det, og da skal du helst ikke spise noe særlig mer enn et par egg i uken.

Så til spørsmålet ditt: Noen mener at opptaket av protein blir dårligere fra rått egg enn fra kokt egg, men forskjellen er nok ikke av så stor betydning. I Norge er det som regel trygt å spise rå egg, men i andre land kan rå egg inneholde Salmonella som kan gjøre deg syk. Men dette er som sagt ikke noe du trenger å bekymre deg for i Norge.

Så, du kan godt spise rått egg, det er egentlig ikke så veldig stor forskjell på om du spiser rått eller kokt egg. Men, spiser du mye egg bør du måle kolesterolet ditt hos fastlegen din, slik at du vet at du ikke er en av dem som har arvelig høyt kolesterol og som får høyere kolesterol av å spise egg.

Beste hilsen Cathrine Borchsenius