Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hei! Jeg lurer på om riskaker er usunt? Vet at det finnes mange ulike typer, der noen sikkert verre enn andre. Jeg har lest flere steder at riskaker ikke er bra å få i seg pga usunne karbohydrater osv. Men f.eks. de som inneholder 98%fullkornsris, ser ikke hvordan dette kan være så dårlig å spise? Jeg er veldig glad i å spise dette som snacks/mellommåltid, men tør ikke spise for mye av det etter å ha lest at det er en “versting”.


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Riskaker inneholder lite kalorier, men riskaker er også er rike på raske karbohydrater. Både fordi de er laget av hvit ris, og fordi puffet ris kan gi en enda raskere blodsukkerstigning enn vanlig kokt ris. Hvit ris gir lite annen næring enn raske karbohydrater, og er derfor bare en kilde til kjapp energi. Siden riskaker inneholder mye raske karbohydrater, lite fiber, og minimalt med protein, metter det dårlig. Derfor er riskaker kanskje ikke et lureste å spise for de som ønsker å passe vekten/gå ned i vekt.

Greit å vite om karbohydrater og blodsukker

Sunnere med riskaker av fullkorn?

På en måte er riskaker av fullkorn et sunnere valg, fordi de inneholder mer fiber og næringsstoffer, og også mindre raske karbohydrater. Men så er det bare det at riskaker kan inneholde noe som heter uorganisk arsen, og innholdet av uorganisk arsen kan være høyere i riskaker laget av fullkornsris fordi arsenet er bundet til skallet på risen.

Verdt å vite om arsen i ris og sjømat

Giftig i store mengder

Arsen er et grunnstoff som finnes i jord og i grunnvann. Derfor vil risplanten og andre planter ta opp arsen, noe som gjør riskaker, «rismelk» og andre risprodukter kan ha et nokså høyt innhold av uorganisk arsen sammenliknet med andre mat- og drikkevarer. Uorganisk arsen er den mest helsesskadelige formen av arsen.
Langvarig eksponering for uorganisk arsen kan blant annet øke risikoen for kreft i lunger, hud, urinblære og nyrer.

I 2018 analyserte Mattilsynet næringsinnholdet og innholdet av tungmetaller i en rekke risprodukter, og fant ut at riskaker inneholder såpass mye urorganisk arsen at det ikke skal gis til småbarn. Det er foreløpig ingen anbefalinger i forhold til riskaker til voksne, men ettersom riskaker uansett ikke er et veldig sunt valg, så ville jeg vel nok vurdert å begrense inntaket av dette.

Ikke gi riskaker til småbarn!

Beste hilsen Cathrine

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke