Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Spis så mange sorter som mulig.

Hei!
Jeg har plukket ramsløk for første gang denne våren. Har også plukket en del andre type "ugress" som skvallerkål, kjørvel og engsyre. Syns det smaker utrolig godt og lager salater, pureer, pesto, supper osv. med disse plantene. Spiser mye av det daglig, så lurer på hvor sunt dette er med tanke på kalorier, vitaminer og næringsstoffer generelt. Har tenkt at det er bra, siden det er grønne blader som vokser fritt, men har f.eks. ramsløk mer lignende næringsinnhold som hvitløk enn vanlig løk?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Så gøy at du har fått plukket og testet ut mange forskjellige ville vekster. Ramsløk har jo blitt veldig trendy i det siste, og det er ikke rart siden denne planten er lett å finne og svært anvendelig i matlaging. Ramsløk blir ofte kalt for Nordens hvitløk, på engelsk heter den «wild garlic» til tross for at smaken ikke er like sterk som hvitløk. Ramsløk kan brukes i mange forskjellige retter, men det beste er å bruke den rå, for eksempel når du lager pesto, ettersom planten mister en del smak under varmebehandling.

Men nok om det, det du egentlig spør om er om ramsløk og andre ville vekster er sunt, og da er svaret et rungende JA! For alt av grønnsaker, urter og blader er sunt. Jo mer jo bedre! I tillegg til at vi bør spise mye grønnsaker, er det også lurt å spise mange forskjellige typer. Grunnen til dette er at hver plante inneholder en helt unik sammensetning av plantestoffer (antioksidanter) og næringsstoffer. Spiser du mange forskjellige typer, får du i deg et stort spekter av gunstige plantestoffer. Alle grønnsaker, urter og blader inneholder minimalt med kalorier, mye vann, og en del fiber. Du kan derfor spise så mye du vil av dette uten å tenke på innholdet av kalorier.

Jeg har ikke funnet noen oversikt som gir det nøyaktige innholdet av ulike vitaminer og mineraler i ramsløk og andre ville urter, men det er naturlig å tenke at ramsløk har et liknende næringsinnhold som hvitløk, men i tillegg så har jo ramsløk denne grønne fargen som betyr at den inneholder noen plantestoffer som hvitløk ikke inneholder.

Så kort oppsummert: Ramsløk og andre ville vekster er sunt! I tillegg er det jo gratis og gøy å plukke. Så fortsett med å plukke og spise ville vekster!

Hilsen Cathrine

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke