Foto: Corbis Images Food Perspective Q

Hei, legger man på seg av å bruke masse krydder i maten?

Karri, salt, pepper og provence krydder? Eller kan man bruke fri mengde etter ønske?

Er det mye å spise to brødskiver til kveldsmat? Er det unødvendig med kveldsmat før man legger seg? 3 eller 4 måltider om dagen?

Med vennlig hilsen, Ina.


Svar: Nei, du legger ikke på deg av krydder i maten.

Vanlige krydre som er tørket, f.eks. karri, chili, pepper, gurkemeie, karve og paprika, eller urter, f.eks. timian, rosmarin, provence-krydder, basilikum, bidrar fint lite til energiinntaket vårt. Bruker du en kvart teskje pepper så får du i deg 1 kcal. Hadde du klart å spise 100 gram pepper, så hadde du fått et betydelig inntak av energi fra krydderet. Men ettersom kryddere har sterk eller distinkt smak, så klarer vi ikke spise så mye krydder til at det påvirker vekten vår.

Maten smaker jo selvsagt mye bedre når du bruker krydder og dette kan jo man tenke seg fører til et økt matinntak. Likevel er det er fint at vi bruker urter og krydder i maten vår fordi de inneholder antioksidanter og påvirker saltforbruket vårt.

Ikke spis for mye salt

Salt derimot skal du bruke for mye av. Du legger ikke på deg av salt, fordi salt ikke gir energi. Det som er problemet med salt er at det kan høyne blodtrykket som igjen er en risikofaktor hjerte- og karsykdom. Ofte er saltrik mat, også kraftig mat. Det vil si mat som gir mye energi fra fett og karbohydrater. Det kan være en uheldig kombinasjon som kan lede til overvekt på sikt.

Saltinntaket vårt er allerede høyere enn hva som anbefales, vi bør derfor styre unna de største saltkildene i kostholdet vårt. Dette er hel- og halvfabrikata, hurtigmat, salt snack, salte kjøttvarer, brød, m.m.

Bytt ut salt med krydder

Urter og krydder gir god smak på maten og kan redusere saltforbruket. Det kan gi en gunstig helseeffekt. Vær også forsiktig med billige blandingskrydre, som gastromat, piffi, pommes frittes-krydder, grillkrydder o.l. Disse er også saltrike.

Brød til kveldsmat

Du kan nok fint spise to brødskiver til kveld. Det kommer selvsagt an på når dette måltider er og om du har behov for det. Dersom du spiser middag en gang i 18-tiden, passer det fint å spise et par brødskiver i 21-tiden. Velg grovt brød med proteinrikt pålegg, f.eks. skinke, egg eller laks.

Dersom middagen er senere på kvelden, f.eks. kl 20, så er det ikke sikkert du har behov for brødmat før leggetid. Kanskje du da heller kan ta deg et eple eller en gulrot med et glass ekstra lettmelk til?

Hvor ofte skal du spise

Tommelfingerregelen er at du spiser frokost, lunsj og middag. I tillegg anbefales 1-3 mellommåltidet.

Spise et mellommåltid mellom frokost og lunsj eller mellom lunsj og middag dersom det er mer enn 4 timer mellom disse. Et lite kveldsmåltid kan også være fornuftig om du spiser tidlig middag. Og det er nyttig med et mellommåltid før eller etter trening.

Det som er viktig er at du spiser slik at du har et stabilt blodsukker og unngår å bli skrubbsulten før du spiser på nytt.

Beste hilsen

Lise von Krogh, ernæringsfysiolog