Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Jeg er en kvinne på 56 år som ønsker å gå ned litt i vekt, ca 4 kilo.

Nå virker det veldig vanskelig selv om jeg spiser sunn mat stort sett hele tiden. Har aldri vært noen godtespiser, men er det rødvin og litt cognac i helgene som gjør at vekten ikke går ned.Jeg trimmer en del ved å gå raske turer så formen er god.


Svar:

Hei!

Siden du ikke sier noe om hvor mye du veier og hvor høy du er, er det vanskelig å si noe om vekten din. Hvis du egentlig er normalvektig, med noen få kilo ekstra, er det ofte vanskeligere å bli kvitt disse få kiloene enn hvis du veier veldig mye ekstra. Men, det er ikke umulig.

Skal du ned i vekt, må du forbrenne mer kalorier enn du får i deg gjennom mat og drikke. Dette kan du gjøre på flere måter; spise mindre, trene mer, eller begge deler, noe som naturlig nok er å foretrekke. Du sier at du går raske turer, men kanskje kan du gå turer enda litt oftere og enda litt raskere? Vil du ha enda mer ut av treningen, kan du jo begynne å jogge litt etter hvert. Styrketrening er også undervurdert, og noe du kanskje kan ha glede av. Trener du styrke vil du øke forbrenningen din, noe som gjør at det er lettere for deg å gå ned i vekt.

Når det gjelder maten så er det selvfølgelig bra at du spiser sunt, men det er også viktig at du har en viss formening om hvor mye kalorier du får i deg. Skal du ned i vekt bør du ha i deg ca. 500 kcal mindre per dag enn hvis du skal holde vekten stabil.

Som en tommelfingerregel pleier vi å si at ditt kaloribehov er rundt 30 kcal per kilo kroppsvekt per dag. Hvis du for eksempel veier 75 kilo, er kaloribehovet ditt på ca. 2250 kcal per dag. Skal du ned i vekt, bør du begrense inntaket til rundt 1750 kcal per dag.

I bunn og grunn handler det altså mye om å bevege seg mer og spise mindre.

Lykke til!

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke