Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

En kamerat har fått kreft i magen og jeg lurer på om det er et bestemt kosthold eller kosttilskudd som kan mobilisere kroppens eget forsvarssystem på en best mulig måte?

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Synd at vennen din har fått kreft! Men fint at du tenker ernæring, for en bra ernæringsstatus har mye å si for hvor godt man takler sykdommen.

Det aller viktigste når det gjelder kreft, er at man forsøker å være bevisst på å få i seg nok mat og drikke allerede fra diagnosetidspunktet slik at man har noe å tære på etterhvert som man skal gjennom ulike typer behandling. Et stort problem med kreftbehandling og sykdommen i seg selv er jo at det ofte fører til nedsatt matlyst, kvalme, diare osv. som ofte fører til vekttap. Det at man går ned i vekt og blir underernært gjør at man har mindre sjanse for å takle sykdommen.

Så hvis vennen din allerede nå forsøker å være ekstra flink til å få i seg nok mat og drikke, så er det bra! I tillegg til at det er viktig med nok kalorier, er det også viktig å sikre inntaket av protein. Spiser man litt lite kan det nemlig fort føre til at man får i seg for lite protein. Protein er et næringsstoff som er ekstra viktig ved sykdom og underernæring, så derfor er det viktig å sikre proteininntaket. Gode kilder til protein er melkeprodukter, kjøtt, fisk, fugl, egg, belgfrukter.

Hvis det er vanskelig å få i seg mat, finnes det mye bra næringsdrikker som man kan supplere med. Disse er å få kjøpt hos apoteket.

Det diskuteres en del rundt dette med sukker og kreft. Noen mener at sukker er som bensin for kreftceller, og at man derfor skal være litt forsiktig med sukker. Men så vidt jeg vet er dette ikke dokumentert, og jeg personlig tenker at det aller viktigste er at man får i seg nok kalorier. Så hvis det må litt søte drikker, godteri og andre sukkerholdige matvarer til for å få i seg nok kalorier, så tenker jeg at det er greit.

Og til slutt: Fisk og tran inneholder omega-3 som jo er et næringsstoff de fleste av oss får for lite av. Klarer han å ta en skje tran eller trankapsler, og/eller spise fisk, så er det jo bra. Bær, urter, grønnsaker, fullkornsprodukter, grønnsaker, kaffe og te inneholder helsefremmende antioksidanter som jeg også tenker kan være lurt å få i seg nok av uansett om man har kreft eller ikke.

Hilsen Cathrine

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke