Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Jeg er en jente på 16 år som er usikker på hva jeg skal spise.

 Jeg trener ca 5-6 dager i uken. jeg spiser sunt, men unner meg ting jeg har lyst på i blant også. Hele tiden er jeg usikker på hva jeg skal spise og hva som er bra for meg. Dersom jeg spiser noe usunt får jeg veldig dårlig samvittighet etterpå.

Jeg er ca 166 cm høy, veier rundt 65 kg noe jeg synes er veldig mye. I følge BMI kalkulatoren er jeg jo nesten på grensen til overvektig. Selv om jeg trener mye og spiser relativt sunt føler jeg at jeg ikke ser bra nok ut. Jeg har litt fett på hoftene og litt nederst på magen som ikke går bort, og ellers har jeg ganske brede skuldre og hofter. Er ganske sterk, så regner med at musklene veier en del også.

Har du noen tips for hvordan jeg kan gå ned litt i vekt, eller er det noe spesielt jeg burde spise mer/mindre av? dette er et problem som tar veldig mye krefter fra meg, siden jeg aldri føler meg bra nok. Forrige halvår gikk jeg ned ca 4 kg, men har gått opp en del i det siste selv om jeg har spist noenlunde det samme, og trent enda mer.

Hva er årsaken til dette? Håper du kan ta deg tid til å svare!

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Aller først: Du trener masse, og har en solid benbygning med brede skuldre og mye muskler. Vekten din er derfor helt fin for din kropp. BMI er et mål som er greit å bruke når man skal si noe om vekten til en større grupper med mennesker, men er ikke alltid et godt mål på enkeltpersoner. Grunnen til det, er jo at BMI ikke tar hensyn til kroppssammensetning. En veltrent, muskuløs mann kan jo fort ha en BMI langt over 25 uten å ha så mye som et gram overflødig fett på kroppen.

Veldig fint at du spiser sunt, det er viktig for at du skal prestere bra når du trener. Så lenge du stort sett spiser sunt, men innimellom unner deg noe usunt, så skal du ikke ha dårlig samvittighet for det! Men det er selvfølgelig lurt å være bevisst på hvor mye du spiser, for spiser du altfor mye av gangen vil det gå utover vekten uansett hvor sunt du spiser. Hvis du sliter med søtsug, kan du forsøke å spise enda litt oftere, og passe på at du får i deg protein til hvert måltid. Protein metter godt, og er dessuten viktig etter trening.

Litt fett på hoftene og magen skal jo jenter ha, så kanskje er du for streng mot deg selv? Et forslag er at du forsøker å være litt bevisst på å spise ofte nok, ikke for mye av gangen, og at du får i deg nok protein i form av fisk, kjøtt, egg, magre melkeprodukter og nok fiber i form av grønnsaker, grovt knekkebrød, og belgfrukter. Et slikt kosthold er med på å gjøre deg mett, blodsukkeret vil holdes stabilt, du vil prestere bra når du trener, og risikoen for å gå opp i vekt er mindre. Kanskje vil du til og med gå ned noen kilo med et kosthold som dette.

Hvis du føler at vekten fortsetter oppover, ta kontakt igjen:-)

Beste hilsen Cathrine

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke