Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Kan vegetarianere spise ost?

Jeg er en 17 år gammel jente som har bestemt meg for å bli vegetarianer. Det vil si, jeg har tenkt å slutte og egg, men vil fortsette med å spise melkeprodukter. Nå har jeg hørt at hvis jeg skal være "ordentlig vegetarianer" må jeg også unngå en del oster ettersom de er laget av noe greier som kommer fra kuas mage. Stemmer det?


Svar:

Når man lager ost, bruker man løype, et enzym som får melkeproteinet til å koagulere og danne ostemasse. Løype fremstilles ofte av løypemage som er den delen av kuas mage som produserer fordøyelsesvæsker. Så de stemmer på en måte at mange oster er produsert med et stoff fra dyr. Noen vegetarianere holder seg derfor borte fra slike oster, men mange som kaller seg vegetarianere spiser de fleste oster. Det er jo flere nivåer av det å være vegetarianer. Noen kutter bare ut kjøtt, noen spiser ikke kjøtt og fisk, men både egg og melkeprodukter, mens andre holder seg helt borte fra både kjøtt, fisk, egg og melk.

Jo strengere vegetarisk du spiser, desto viktigere er det at du er bevisst på å spise sunt og variert. Kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter er våre beste proteinkilder, så spiser du ikke dette må du være flink til å spise og kombinere nok korn- og belgfrukter slik at du får i deg nok protein av god nok kvalitet. Det er også lurt å ta tillskudd av omega-3 og vitamin D hvis du ikke spiser fisk.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke