Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Er sjokolade virkelig så sunn som de hevder eller er dette kun kjip markedsføring?

Spørsmål fra leser: Er på jakt etter en vurdering av en sjokolade som er på markedet men dog ennå ikke så veldig kjent, navnet er: "Sjokoladeprinsen". Nå lurer jeg litt på faktaene bak denne "sjokoladeprinsen" som av produsenten hevdes å være både "deilig og sunn".

Denne er oppført med maltitol som søtning på etiketten, i følge produsenten brukes "mais sirup" som søtnings i stedet for sukker, og den har lav GI. Jeg har derimot lest at mais sirup er "verste sort" og er høy på fruktose som omdannes til sukker i kroppen, ergo ikke en særlig "sunn" erstatning til vanlig rør sukker. I tillegg inneholder den ca. 500 kalorier pr 100 gram.

Jeg begynner da å stusse på "sunnhetshensiktene" til denne produsenten, er den virkelig SUNN eller er det bare kjip markedsføring?


Svar:

Sjokoladene fra Sjokoladeprinsen sies ganske riktig å være en "sunn melkesjokolade" som "kan nytes med god samvittighet". At sjokolade kan spises med god samvittighet er greit nok, og sjokolade kan ha mange ulike sunne stoffer i seg. Men hvor mye sunnere er egentlig denne sjokoladen i forhold til annen melkesjokolade? Og er det noe hold i helsepåstandene den kommer med?

På ingredienslisten er det, som leseren sier, oppgitt maltitol som søtningsmiddel. Maltitol er en sukkeralkohol som finnes i stivelse. Et annet ord for maltitol er hydrolysert maissirup eller maltitolsirup. Jeg antar derfor at det er dette, og ikke maissirup, som brukes. Maltitolsirup er ikke sukker. I kroppen brytes det ned til glukose og sorbitol, altså ikke fruktose, men det fordøyes bare delvis. Dermed påvirkes ikke blodsukkeret like mye som av vanlig sukker, og det gir også noe mindre kalorier. Maltitolsirup har en GI (glykemisk indeks) på 52, noe som er litt lavere enn sukker, som har 60. Sukkeralkoholer som maltitol kan forebygge karies, men det kan virke lakserende og gi magesmerter i store mengder.

Men bortsett fra det med sukker, hvor sunn er denne sjokoladen i forhold til annen melkesjokolade? På nettsidene for sjokoladen blir innholdet av enkelte vitaminer og mineraler i sjokoladen presentert. I tabellen under har jeg ført opp verdiene for to av Sjokoladeprinsens sjokolader, "Sjokoladeprinsens Frihet" og "Deilig og Sunn melkesjokolade", og satt dem sammen med næringsinnholdet i "vanlig" sjokolade, både melkesjokolade og mørk sjokolade, til sammenlikning. De høyeste verdiene er uthevet med gult.

Næringsstoffer "Sjokoladeprinsens Frihet" "Deilig og sunn melkesjokolade" Melkesjokolade* Mørk sjokolade*
Energi, kcal 497 ? 541 598
Tilsatt sukker, g 0,0 0,0 45 31,3
Vitamin B2 (riboflavin), mg 0,4 0,4 0,59 0,08
Vitamin B5 (pantotensyre), mg 0,7 0,7 0,19 0,19
Vitamin B12 (kobalamin), µg 0,4 0,4 0,6 0,0
Vitamin D, µg 1,4 1,3 0,0 0,0
Vitamin E, mg 2,6 2,6 0,6 0,7
Kalsium, mg 166,9 168,3 231,0 55
Magnesium, mg 41,1 33,3 65,0 174,0
Jern, mg 3,30 2,36 0,90 11,9
* Verdiene er hentet fra www.matvaretabellen.no

Som tabellen viser er det ikke mye som skiller Sjokoladeprinsens sjokolade fra annen sjokolade. Den største forskjellen er fraværet av tilsatt sukker, men det finnes jo mange sukkerfri sjokolader på markedet. På noen vitaminer skårer Sjokoladeprinsen høyere enn vanlig sjokolade, men det kan nok diskuteres om vitaminberikningen gjør den så mye sunnere. Den inneholder en del vitamin D, men det er per 100 gram. Én plate veier 25 gram, og gir altså bare rundt fem prosent av anbefalt daglig inntak av vitamin D. Vil man få i seg nok vitamin D er det mye mer praktisk å ta en teskje tran.

Sjokoladen sies også å ha mye antioksidanter, men heller ikke antioksidantinnholdet i seg selv sier ikke noe om hvor sunt noe er. Kakaobønner har høyt antioksidantinnhold, men i en metaanalyse fra 2010 av 19 kliniske studier ble det vist at kakao eller sjokolade ikke påvirker antioksidantnivåene i blodet hos mennesker.

En annen av Sjokoladprinsen-variantene er "Sjokoladeprinsen PRO", noe som blir kalt en "probiotisk reklame". På nettsidene kan man lese følgende:

Denne inneholder probiotiske kulturer som er gode for magen og immunforsvaret. Den er også glutenfri, samt motvirker acne vulgaris (kviser) ved å redusere candida i magen.

De probiotiske kulturene i "Sjokoladeprinsen PRO" er Lactobacillus helveticus og Bifidobacterium longum. Jeg har ikke funnet noen dokumentasjon på at hverken probiotisk sjokolade eller disse bakteriekulturene forebygger eller reduserer acne vulgaris eller candidiasis. Jeg har etterspurt denne dokumentasjonen fra produsenten, men har foreløpig ikke fått svar. Uansett er "motvirker acne vulgaris" en medisinsk påstand. Medisinske påstander er ikke tillatt i markedsføring av matvarer.

Alt i alt er det uklart hvor sunne disse sjokoladene egentlig er. Sammenliknet med vanlig sjokolade har de et høyere innhold av noen næringsstoffer, og et lavere innhold av andre. Selv om de er uten tilsatt sukker, er de fortsatt kaloririke, så mengden man spiser spiller en stor rolle. Tatt i betraktning at sjokoladen har en kilopris på omtrent 900 kroner, tror jeg ikke det er verdt det dersom du kun vil spise den fordi den er "mye sunn". Spis den gjerne hvis du liker den, men ikke forvent å bli mye sunnere og friskere av den.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke