Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Stor forskjell på salt og basilikum.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

En ekte hjemmelaget pesto inneholder olivenolje, basilikum, pinjekjerner, hard ost og salt. I kjøpepesto varierer derimot ingrediensene mer. Noen pestotyper er dessuten røde, og har derfor mindre basilikum i seg enn den tradisjonelle grønne pesto alla genovese.

Rik på umettet fett

Desto mer olje det er i en pesto, desto mer fett inneholder den. Innholdet av ost, pinjekjerner og nøtter øker også fettinnholdet. Fordi det er mer olje enn ost i pestoen, vil det meste av fettet være umettet. Nøttene bidrar også til at pesto får en gunstig fettprofil.

Derfor bør du spise nøtter

Forskjell på pinjekjerner og cashewnøtter

Pesto er også en kilde til protein. Både pinjekjerner og cashewnøtter som brukes i kjøpepesto gir deg protein. Pinjekjerner har faktisk den beste fettsammensetningen pga. mest totalt fett og minst mettet fett, mens cashewnøtter gir mest fiber. Begge inneholder forskjellige vitaminer og mineraler, men pinjekjerner utmerker seg på mer vitamin E og cashewnøtter har mest selen. Karbohydratene i pesto kommer i hovedsak fra nøtter, bortsett fra i tilfeller der det er brukt potet.

Basilikum inneholder mest vann, men også ørlite protein og fett. For øvrig er denne grønne urten rik på antioksidanter. Jo mer basilikum det er i en pesto, jo mer antioksidanter inneholder den.

Sunn med krydder og urter

To ulike oljer i pesto

Oljene som brukes i kjøpepesto varierer mellom solsikke- og olivenolje. Kun to produkter i testen har olivenolje som hovedingrediens mens resten bruker solsikkeolje kanskje med litt olivenolje ispedd (som regel mindre enn 2 %).

Olivenolje og solsikkeolje er ganske forskjellige selv om begge er flytende oljer. Solsikkeolje er rik på de vegetabilsk omega-6-fettsyrer (linosyre), mens olivenolje er en kilde til omega-9-fettsyrer (oljesyre).

Omega-6-fettsyrer er flerumettet fett, og anses som gunstigere enn mettet fett.

Fettet i olivenoljen er et mer nøytral fett helsemessig, men studier at har vist at det lønner seg å ha enn viss andel av dette fettet i kostholdet. Olivenolje inneholder 70-80 % enumettet fett (oljesyre). Denne omega-9 er nemlig nesten like så effektiv som flerumettet fett til å senke det ugunstige LDL-kolesterolnivået i blodet når den erstatter mettet fett, f.eks. fra kjøtt og fet animalsk mat.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pesto. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, umettet fett, protein, salt og basilikum. Protein, umettet fett og basilikum trekker opp, mens mettet fett og salt trekker ned.

Til tross for at dette er kaloririke matvarer, har vi ikke tatt hensyn til dette fordi det ikke er vanlig å spise store mengder.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testresultater

REMA 1000 Grønn pesto

rema1000-gronn_pesto

Minst salt av alle, greit med basilikum, bra andel umettet fett i forhold til mettet.

terning6

Energi: 2206 kJ (535 kcal)
Fett: 55,0 g
Mettet fett: 6,1 g
Umettet fett: 48,9 g
Karbohydrater: 3,9 g
Sukkerarter: 0,9 g
Kostfiber: 2,4 g
Protein: 5,0 g
Salt: 0,9 g
Basilikum: 32,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Agritalia NV

Helios Økologisk pesto

helios-gronn_pesto

Bra med basilikum, bra forhold mellom mettet og umettet fett, ok innhold av salt.

terning6

Energi: 1784 kJ (433 kcal)
Fett: 44,8 g
Mettet fett: 3,2 g
Umettet fett: 41,6 g
Karbohydrater: 4,8 g
Sukkerarter: - g
Kostfiber: 2,2 g
Protein: 1,7 g
Salt: 2,0 g
Basilikum: 55,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: pinjekjerner
Produsent/distributør: Alma Norge AS

Le ricette di Montanini Pesto alla genovese

montanini-pesto_alla_genovese

Mye basilikum, lite mettet fett og greit med umettet fett, ok med salt.

terning6

Energi: 1323 kJ (316 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 5,0 g
Umettet fett: 27,0 g
Karbohydrater: 2,0 g
Sukkerarter: 0,5 g
Kostfiber: - g
Protein: 5,0 g
Salt: 2,0 g
Basilikum: 60,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: pinjekjerner
Produsent/distributør: Karema Foods AS

Seggiano Pesto genovese

seggiano-pesto_genovese

Mye umettet fett, greit med mettet fett, ok mengde basilikum.

terning6

Energi: 2303 kJ (559 kcal)
Fett: 55,2 g
Mettet fett: 9,7 g
Umettet fett: 45,5 g
Karbohydrater: 4,8 g
Sukkerarter: 1,4 g
Kostfiber: - g
Protein: 7,8 g
Salt: 2,4 g
Basilikum: 30,0 %
Olje: extra virgin oliven olje
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Peregrine trading Ltd

Coop Pesto alla genovese

coop-pesto_alla_genovese

Bra med basilikum, men litt mye salt. Lite mettet fett og greit med umettet fett.

terning5

Energi: 1583 kJ (384 kcal)
Fett: 38,0 g
Mettet fett: 5,4 g
Umettet fett: 32,6 g
Karbohydrater: 4,0 g
Sukkerarter: 2,9 g
Kostfiber: - g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,7 g
Basilikum: 40,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Coop Trading AS

REMA 1000 Rød pesto

rema1000-rod_pesto

Lite basilikum, men også lite salt og mettet fett.

terning5

Energi: 1411 kJ (342 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 4,2 g
Umettet fett: 27,8 g
Karbohydrater: 7,6 g
Sukkerarter: 6,2 g
Kostfiber: 2,2 g
Protein: 4,7 g
Salt: 1,0 g
Basilikum: 10,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Agritalia NV

Seggiano Red pesto sauce

seggiano-red_pesto_sauce

Ikke spesielt mye basilikum, men bra mengde umettet fett og greit med mettet.

terning5

Energi: 2265 kJ (541 kcal)
Fett: 54,5 g
Mettet fett: 9,7 g
Umettet fett: 44,8 g
Karbohydrater: 5,6 g
Sukkerarter: - g
Kostfiber: - g
Protein: 5,0 g
Salt: 2,0 g
Basilikum: 20,0 %
Olje: extra virgin oliven olje
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Peregrine trading Ltd

Barilla Pesti alla genovese

barilla-pesti_alla_genovese

Grei mengde basilikum, men nokså mye salt. Bra mengde mettet og umettet fett.

terning5

Energi: 2119 kJ (514 kcal)
Fett: 52,0 g
Mettet fett: 5,5 g
Umettet fett: 46,5 g
Karbohydrater: 5,5 g
Sukkerarter: 4,0 g
Kostfiber: 2,0 g
Protein: 5,0 g
Salt: 3,4 g
Basilikum: 30,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: cashew
Produsent/distributør: Barilla Norge AS

Coop Smak forskjellen Pesto alla genovese

coop-smak_pesto_alla_genovese

Grei mengde basilikum, mer protein enn de fleste andre, nokså mye salt, men bra mengde umettet fett.

terning5

Energi: 2355 kJ (570 kcal)
Fett: 55,0 g
Mettet fett: 9,7 g
Umettet fett: 45,3 g
Karbohydrater: 4,8 g
Sukkerarter: 1,4 g
Kostfiber: - g
Protein: 7,8 g
Salt: 3,5 g
Basilikum: 30,0 %
Olje: oliven
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: La Favorita Live

Eldorado Pesto genovese

eldorado-pesto_genovese

Grei mengde basilikum, bra andel mettet og umettet fett.

terning5

Energi: 1719 kJ (417 kcal)
Fett: 41,4 g
Mettet fett: 6,8 g
Umettet fett: 34,6 g
Karbohydrater: 3,7 g
Sukkerarter: 2,1 g
Kostfiber: 4,0 g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,5 g
Basilikum: 35,0 %
Olje: solsikke
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Unil AS

Jacobs Pesto alla genovese

jacobs-pesto_alla_genovese

Mye salt i forhold til mange av de andre. Ikke spesielt mye basilikum, men fin fordeling mellom mettet og umettet fett og mer protein enn alle andre.

terning5

Energi: 2194 kJ (532 kcal)
Fett: 52,0 g
Mettet fett: 9,3 g
Umettet fett: 42,7 g
Karbohydrater: 5,5 g
Sukkerarter: 2,9 g
Kostfiber: 5,1 g
Protein: 8,0 g
Salt: 4,0 g
Basilikum: 20,7 %
Olje: extra virgin oliven olje
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Unil AS

Eldorado Rød pesto

eldorado-rod_pesto

Minimalt med basilikum, mye mettet fett i forhold til de andre typene.

terning3

Energi: 1277 kJ (309 kcal)
Fett: 26,9 g
Mettet fett: 18,3 g
Umettet fett: 8,6 g
Karbohydrater: 6,9 g
Sukkerarter: 5,4 g
Kostfiber: 4,8 g
Protein: 7,4 g
Salt: 3,0 g
Basilikum: 5,0 %
Olje: solsikke
Nøtter: cashew
Produsent/distributør: Unil AS

Cara Cucina Pesto alla genovese

cara_cucina-pesto_alla_genovese

Får ikke terning pga manglende deklarasjon.

terning-

Energi: - kJ (- kcal)
Fett: - g
Mettet fett: - g
Umettet fett: - g
Karbohydrater: - g
Sukkerarter: - g
Kostfiber: - g
Protein: - g
Salt: - g
Basilikum: - %
Olje: -
Nøtter: -
Produsent/distributør: Oluf Lorentzen AS

Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gUmettet fett, gKarbo-hydrater, gSukker, gKostfiber, gProtein, gSalt, gBasilikum, %OljeNøtter
REMA 1000 Grønn pesto, Agritalia NV 2206 535 55,0 6,1 48,9 3,9 0,9 2,4 5,0 0,9 32,0 solsikke, oliven cashew + pinje
Helios Økologisk pesto , Alma Norge AS 1784 433 44,8 3,2 41,6 4,8 - 2,2 1,7 2,0 55,0 solsikke, oliven pinjekjerner
Le ricette di Montanini Pesto alla genovese, Karema Foods AS 1323 316 32,0 5,0 27,0 2,0 0,5 - 5,0 2,0 60,0 solsikke, oliven pinjekjerner
Seggiano Pesto genovese, Peregrine trading Ltd 2303 559 55,2 9,7 45,5 4,8 1,4 - 7,8 2,4 30,0 extra virgin oliven olje cashew + pinje
Coop Pesto alla genovese, Coop Trading AS 1583 384 38,0 5,4 32,6 4,0 2,9 - 5,4 2,7 40,0 solsikke, oliven cashew + pinje
REMA 1000 Rød pesto, Agritalia NV 1411 342 32,0 4,2 27,8 7,6 6,2 2,2 4,7 1,0 10,0 solsikke, oliven cashew + pinje
Seggiano Red pesto sauce, Peregrine trading Ltd 2265 541 54,5 9,7 44,8 5,6 - - 5,0 2,0 20,0 extra virgin oliven olje cashew + pinje
Barilla Pesti alla genovese, Barilla Norge AS 2119 514 52,0 5,5 46,5 5,5 4,0 2,0 5,0 3,4 30,0 solsikke, oliven cashew
Coop Smak forskjellen Pesto alla genovese, La Favorita Live 2355 570 55,0 9,7 45,3 4,8 1,4 - 7,8 3,5 30,0 oliven cashew + pinje
Eldorado Pesto genovese, Unil AS 1719 417 41,4 6,8 34,6 3,7 2,1 4,0 5,4 2,5 35,0 solsikke cashew + pinje
Jacobs Pesto alla genovese, Unil AS 2194 532 52,0 9,3 42,7 5,5 2,9 5,1 8,0 4,0 20,7 extra virgin oliven olje cashew + pinje
Eldorado Rød pesto, Unil AS 1277 309 26,9 18,3 8,6 6,9 5,4 4,8 7,4 3,0 5,0 solsikke cashew
Cara Cucina Pesto alla genovese, Oluf Lorentzen AS - - - - - - - - - - - - -
Foto: Erik Helgeneset
Annonse:
Annonse: