Foto: Erik Helgeneset

Mest jern i de som inneholder mest lever.

Mest jern i de som inneholder mest lever.

Kjøtt og innmat er våre viktigste kilder til jern. Leverpostei er derfor en god kilde til jern, som mange av oss får i seg for lite av. Kjøper du leverpostei for at du skal få i deg litt jern, bør du ta en titt på denne testen. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye lever, og dermed jern det er i de ulike posteiene.

Lever, en viktig kilde til jern

Ren lever inneholder minimalt med sukker og andre karbohydrater, mye protein, og litt fett der 1/3 er av den mettede typen. Det som kanskje er mest fremtredende for lever er det høye innholdet av jern, vitamin A, folat og vitamin B12. Dessuten er lever en god kilde til B-vitaminer, selen og andre mineraler.

Leverpostei er også en god kilde til vitamin A. Spiser du en porsjon (20 g) leverpostei på en brødskive, har du allerede fått i deg dagsdosen for vitamin A.

Vitamin A, livsfarlig og livsnødvendig

Stor forskjell på fettinnhold

Leverpostei er som regel laget av svinelever eller kyllinglever, men kan også inneholde lever fra lam og storfe. Kyllinglever inneholder en del mindre jern enn svinelever.

Vanlige leverposteier inneholder langt mer fett enn ren lever fordi leverpostei er ispedd svinefett, flesk, kjøtt, ister og svor. Dette øker innholdet av mettet fett, noe som ikke er særlig gunstig. Leverposteiene kan også være tilsatt ansjos, raps-, soya og olivenolje som er gunstig for fettsyresammensetningen. Leverposteier som er tilsatt oljer regnes derfor som sunnere enn de som inneholder mye dyrefett og flesk.

Ofte tilsettes også hvete-, potet-, mais, eller tapiokastivelse, hvetemel, sukker, glukose eller melkesukker. Dette øker karbohydratinnholdet i det ferdige produktet, men mildner smaken. Ulempen er at dette er karbohydratkilder som inneholder svært lite fiber og andre næringsstoffer.

Velg riktig fett

Slik ha vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye mettet fett, umettet fett, protein, salt og lever et utvalg leverpostei inneholder. Ideelt sett ønsket vi å se på innholdet av jern fremfor lever, men ikke alle produsentene hadde oversikt over jerninnholdet i produktene sine. Derfor har vi heller vurdert leverposteienes innhold av lever ettersom dette jo også sier noe om hvor mye jern det er i produktet.

Mye mettet fett, og salt har trukket ned, mens mye lever, protein og umettet fett har trukket opp. Vi har latt innholdet av lever og salt telle dobbelt ettersom mange får i seg for lite jern og for mye salt.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 6 og det mindre sunne får terningkast 4. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 4, ettersom ingen av produktene i testen kan sies å være usunne. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.