Foto Thinkstock

Styr unna store doser vitamin A i tablettform!

– Vitamin A er kanskje det vitaminet som har flest og mest grunnleggende funksjoner i cellene. Vitaminet er livsnødvendig, men på en annen side giftig i større doser, sier biokjemiker og professor Rune Blomhoff ved Institutt for ernæringsforskning.

Vitamin A er et fettløselig vitamin som både mennesker og dyr må ha for å leve.

– Men vitamin A er et tveegget sverd. 200 millioner barn og mødre er rammet av vitamin A-mangel i den fattige delen av verden, samtidig som for mye vitamin A kan forårsake misdannelser på fostre og benskjørhet, sier Rune Blomhoff.

I sin forskning på vitamin A håper Blomhoff at han kan kaste lys over samspill med miljøgifter, hvordan kreft hos mennesker utvikler seg, og hvordan økt tilskudd av vitamin A kan bedre helsen for millioner av mennesker i fattige land.

Giftig i store doser

A-vitamin finnes som provitamin A, karotenoider, i frukt og grønnsaker og som vitamin A i animalske matvarer, det vil si lever, melk, margarin, smør, fet fisk og tran.

Vitamin A er et fettløselig vitamin som akkumuleres i kroppen. Får du i deg store doser vitamin A over tid, kan det være giftig fordi kroppen ikke klarer å kvitte seg med overskuddet.

Vitamin A og kreft

Forskningen på vitamin A i polare dyr kan være med på å bedre forståelsen av hvordan kreft utvikler seg i mennesker. Dette har å gjøre med at vitamin A har som funksjon å styre vekst og spesialisering av celler, nettopp de prosessene som ofte går galt når kreft utvikles.

– I cellekulturer og dyreforsøk kan vitamin A normalisere kreftceller. I enkelte former for kreft hos mennesker ser dette også ut til å være en mulighet.

Mest giftig i tablettform

Til tross for at vitamin A er et fettløselig vitamin, er graden av giftighet avhengig av hvilken form det tas i. Dette har Blomhoff og medarbeidere funnet ut ved en gjennomgang av alle publiserte tilfeller av vitamin A-forgiftning i medisinsk litteratur. En artikkel om dette er antatt av det prestisjetunge tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

– Vi gikk gjennom mange tusen artikler om A-vitamin toksisitet, og så på doser, hvilken form vitaminet var tatt i, symptomer, diagnoser og så videre. Da fant vi at A-vitamin i sin naturlige form, det vil si fettløselig i lever og oljer, som tran, har lav giftighet. Men A-vitamin som er ekstrahert fra sin naturlige form og gjort vannløselig eller er pakket i tabletter, er langt mer giftig, oppsummerer Blomhoff.

Derfor bør man begrense inntaket av A-vitamin i tablettform og i vandige løsninger, og man bør berike matvarer med A-vitamin i en oljebasert form.

Artikkelen er en korversjon av artikkelen "Vitamin A: Livsfarlig og livsnødvendig", forskningsmagasinet Apollon, Uio