Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på tomatinnhold!

Mange tenker på ketchup som usunt, men det trenger det slett ikke være så lenge du velger en type med mye tomater og ikke altfor mye salt og sukker.

Sunt med tomater

Tomater inneholder massevis av antioksidanter, og er spesielt rik på en antioksidant som heter lykopen. Et kosthold rikt på lykopen og andre antioksidanter, kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.

Det er faktisk også slik at tomater som er varmebehandlet, slik som tomatpuré, ketchup og sauser og laget av tomat, har bedre effekt på helsen enn rå tomater. Dette skyldes trolig at det frigjøres mer lykopen fra tomaten når den kokes, slik at kroppen lettere tar opp disse gunstige stoffene.

Desto mer tomater som inngår i ketchupen, desto mer næringsrik er den. Tomater inneholder også litt naturlig sukker samt en betydelig andel antioksidanter bl.a. betakaroten, lykopen, vitamin C og vitamin E.

Bekymret for hudkreft? Spis tomater!

Er ketchup usunt eller helt greit?

Nesten alle har en ketchupflaske i kjøleskapet. Den brukes på pølser, til grillmat, noen har den på pastaen, i sauser og gryter, på hamburgeren osv.

De fleste typer ketchup er tilsatt sukker, men så lenge du velger en ketchup som inneholder bra med tomater og ikke altfor mye tilsatt sukker, kan du spise ketchup med god samvittighet. I hvert fall hvis det spises som en del av et sunt og variert kosthold.

Dersom det er ketchupen som får barna til å ville spise fiskekaker eller ren fisk, ja da er dette bare fint. Men, brukes ketchupen bare på salte pommes frites og fete pølser er det selvfølgelig ikke like bra.

Hvor usunt er ketchup? Se film!

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ketchup. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukkerarter, salt og mengde tomatpuré i hver ketchup. Innhold av sukker og salt har trukket ned, mens et høyt innhold av tomater har trukket opp.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningskast2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.