Foto: Cathrine Borchsenius

Tomater gjør at du blir mindre solbrent.

Solbrenthet og overdreven soling er de viktigste årsakene til hudkreft. Derfor er det viktig at du unngår å bli solbrent.
Noe av det viktigste du kan gjøre, er å sole deg med måte og bruke solkrem. I tillegg kan det være lurt å spise tomater.  Tomater gjør nemlig at du ikke blir så solbrent.

Sunnere hud med tomater

Allerede i 2008 viste en studie fra universitetet i Newcastle at tomater kan bidra til å redusere solbrenthet og tidlig aldring av huden som følge av for mye sol.

I undersøkelsen sammenliknet de huden til 20 personer der halvparten fikk 5 skjeer med tomatpuré blandet med 10 gram olivenolje, og den andre halvparten kun fikk olivenolje, hver dag i 12 uker. Alle ble utsatt for UV stråler (samme som vi får gjennom sol) både før og etter de 12 ukene.

Resultatet var at huden til de som hadde fått tomatpuré fikk en signifikant bedre evne til å beskytte seg mot solbrenthet sammenliknet med de som kun fikk olivenolje.

Forskerne konkluderte dermed med at tomater reduserer risikoen for å bli solbrent.

Lykopen, en viktig antioksidant

Tomater inneholder store mengder lykopen, en type antioksidant som blant annet har vist seg å redusere risikoen for ulike former for kreft. Jo rødere tomatene er, desto mer lykopen inneholder de.

Det er også slik at lykopen blir frigjort under oppvarming, slik at vi får i oss mer lykopen hvis vi spiser tomatpuré, tomatsuppe og andre typer tomatprodukter som har vært varmebehandlet.

Lykopen er fettløselig, og derfor er det slik at det vil bli tatt opp mer lykopen i kroppen  hvis vi spiser tomatbaserte produkter sammen med litt olje eller annet fett. Dette er grunnen til at du bør helle en klunk olje i tomatsuppen eller ha litt olje i tomatsausen når du lager pizza.

Les hvordan du lager tomatsuppe selv

Kilder:
http://www.ncl.ac.uk/press.office/press.release/item/?ref=1209390017
http://www.frukt.no