Foto: Erik Helgeneset

Kun ett brød som er ordentlig grovt.

Mange nordmenn spiser mye brød, og nettopp derfor er det viktig at vi velger sunt og grovt brød. En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig. De aller fleste av oss, ikke minst barn, får nemlig i seg altfor lite fiber. Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker. Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og prestasjon.

Hvor grovt er egentlig brødet?

Når du velger brød og skal tenke sunnhet, bør du gå for et brød med høy grovhetsprosent. De fleste barnebrød har en grovhetsprosent rett over 50, noe som er helt OK, men som absolutt kunne vært høyere ettersom brødet jo egentlig da bare er halvgrovt.

Grovt brød kan være mørkt på farge. Men fargen sier ikke alt om innholdet av fiber. Lyst brød kan også inneholde en del fiber. Fullkornshvete og havre kan være lys på fargen, og nye måter å male kornet på gjør at også andre kornslag blir lysere. En del brød kan se grove ut, uten at de egentlig er det. Grunnen kan være at de er tilsatt malt eller sirup som gir brødet en mørk farge.

Skal du vite hvor grovt brødet er, bør du altså sjekke grovhetsprosenten. Et skikkelig grovt brød har en grovhetsprosent på 75-100.

Slik finner du det groveste brødet

Prøv å gi barna grovere brød

Mange tror at barn ikke liker grovt brød, men dette er absolutt ingen regel. Jo tidligere du innfører grovt brød i et barns kosthold, desto raskere vil barnet bli vant til å spise grovt brød. Produsentene gjør derfor barna en bjørnetjeneste ved kun å produsere barnebrød som har en forholdsvis lav grovhetsprosent.

Har du et småspist barn som ikke ser ut til å like grovt brød, skal du selvfølgelig ikke presse på med grove brødsorter. Men har barnet ditt god appetitt, er det lurt å innføre grove brødsorter så tidlig som mulig.

Sunt med bygg

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på brødenes innhold av mettet og umettet fett, sukker, kostfiber og salt. I tillegg har vi tatt hensyn til brødenes grovhetsprosent. Ettersom fiber og fullkorn er såpass viktig, har vi latt dette telle dobbelt opp. Høyt innhold av salt har trukket ned, mens høyt innhold av fiber og umettet fett har trukket opp.

I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3-6 der det brødet som har fått terningkast 6 er det brødet som vi vurderer som sunnest. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilket brød du liker best lenger ned i testen.


Testresultater

Mesterbakeren Superhelt Grovbrød

mesterbakeren-superhelt

Testens vinner. Bra med fiber og høy grovhetsprosent. Greit med salt.

terning6

Energi: 996 kJ (236 kcal)
Fett: 2,5 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 1,9 g
Karbohydrater: 41 g
Sukker: 1,8 g
Kostfiber: 8,3 g
Protein: 0,78 g
Salt: 0,78 g
Grovhet: 76 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS

Bakehuset Julius

bakehuset-julius

Greit med fiber, fin fordeling mellom mettet og umettet fett. Ikke spesielt høy grovhetsprosent.

terning5

Energi: 1031 kJ (246 kcal)
Fett: 3,1 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 42,7 g
Sukker: 1,9 g
Kostfiber: 5,4 g
Protein: 8,6 g
Salt: 1 g
Grovhet: 55 %
Produsent/distributør: Bakehuset AS

Coop Dyreparkenbrødet

coop-dyreparkenbrodet

Greit med fiber, grei grovhetsprosent.

terning5

Energi: 1063 kJ (254 kcal)
Fett: 3,4 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 2,9 g
Karbohydrater: 45 g
Sukker: 1,4 g
Kostfiber: 6,3 g
Protein: 7,3 g
Salt: 0,9 g
Grovhet: 60 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet

Coop Løvebrøl

coop-lovebrol

Greit med fiber, grovhetsprosenten kunne vært høyere.

terning4

Energi: 1122 kJ (268 kcal)
Fett: 3,8 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 3,1 g
Karbohydrater: 46 g
Sukker: 1,6 g
Kostfiber: 6,2 g
Protein: 8,3 g
Salt: 0,9 g
Grovhet: 52 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet

Coop Superbrød

coop-superbrod

Ok innhold av fiber, grovhetsprosenten kunne vært høyere.

terning4

Energi: 1068 kJ (255 kcal)
Fett: 3,7 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 3,1 g
Karbohydrater: 45 g
Sukker: 1,3 g
Kostfiber: 5,6 g
Protein: 7,3 g
Salt: 0,9 g
Grovhet: 55 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet

Mesterbakeren Ice Age

mesterbakeren-ice_age

Lavest innhold av fiber, grovhetsprosenten kunne vært høyere.

terning3

Energi: 962 kJ (228 kcal)
Fett: 2,1 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 42 g
Sukker: 1,3 g
Kostfiber: 4,6 g
Protein: 8,2 g
Salt: 0,99 g
Grovhet: 55 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS

Foto: Erik Helgeneset
{advpoll id='97' view_result='0' width='0' position='center'}
Nøringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gUmettet fett, gKarbohydrater, gSukker, gKostfiber, gProtein, gSalt, gGrovhet, %
Mesterbakeren Superhelt Grovbrød, Mesterbakeren AS 996 236 2,5 0,6 1,9 41 1,8 8,3 0,78 0,78 76
Bakehuset Julius, Bakehuset AS 1031 246 3,1 0,3 2,8 42,7 1,9 5,4 8,6 1 55
Coop Dyreparkenbrødet, Goman Bakeriet 1063 254 3,4 0,5 2,9 45 1,4 6,3 7,3 0,9 60
Coop Løvebrøl, Goman Bakeriet 1122 268 3,8 0,7 3,1 46 1,6 6,2 8,3 0,9 52
Coop Superbrød, Goman Bakeriet 1068 255 3,7 0,6 3,1 45 1,3 5,6 7,3 0,9 55
Mesterbakeren Ice Age, Mesterbakeren AS 962 228 2,1 0,4 1,7 42 1,3 4,6 8,2 0,99 55

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.