Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Sjekk salt- og fettinnhold!

Det finnes vel nesten ikke nye hyggeligere enn lukten av stekt egg og bacon en søndags morgen! Bacon er fett, salt og røkt, med andre ord kjøtt du ikke bør spise for mye av. Men det finnes etterhvert mange typer bacon i butikkene, og noen er helt klart et bedre valg enn andre.

Velg magert eller stek bort fettet

Det beste for helsen er å velge det magreste baconet. Det gir nemlig færre kalorier og mettet fett. Dette gjør du ved å lese næringsdeklarasjonen, eller se på hvordan baconet ser ut. Er det mye/tykke hvite striper, er det mye fett. Desto mindre synlig hvitt det er i pakken, desto mindre fett inneholder det.

Et annet tips er å steke baconet litt lenge. Da smelter nemlig mye av fettet, og blir til flytende fett i pannen. Så lenge du ikke heller dette fettet over maten, vil du få i deg mindre fett hvis du steker baconet litt lenge.

3 dagers meny for deg som vil ned i vekt

Sjekk saltinnhold og røykemetode

De aller fleste får i seg mer salt enn anbefalt. Bacon er salt mat, og en av grunnene til at bacon ikke bør være hverdagsmat. Det kan også være greit å sjekke saltinnholdet, det er en del forskjell på hvor mye salt de ulike typene inneholder.

Både når du velger bacon og annen mat med røyket smak, er det lurt å se etter hvilken røykemetode som er brukt. Mattilsynet anbefaler å velge mat som inneholder røykearoma fremfor tradisjonell røyket mat. Røyket mat er nemlig ikke bra for helsen. De fleste av bacontypene i denne testen er tilsatt røykaroma, men noen er røyket på tradisjonelt vis.

Er røkt mat farlig?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et bacon som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av baconet, har vi sett på hvor mye mettet fett, salt og protein det inneholder. Protein har trukket opp, mens innhold av mettet fett og salt har trukket ned. Vi har også gitt minuspoeng til de produktene som er røyket på tradisjonell måte.

Vi har valgt å gi terningkast 2-5 fordi det var såpass stor forskjell på næringsinnholdet til de forskjellige typene bacon, at vi ønsket å bruke nesten hele terningen. Produktene er testet opp mot hverandre, slik at en type som får terningkast 3 i denne testen, ikke nødvendigvis ville fått det samme hvis det ble testet opp mot andre typer bacon.

Hvilken type bacon liker du best?
  • 16 Votes
    Prior Kalkunbacon, Nortura SA
    18.18%
  • 3 Votes
    Grilstad Lev litt lettere filetbacon, Grilastad AS
    3.41%
  • 3 Votes
    Finsbråten Bacon, Finsbråten AS
    3.41%
  • 9 Votes
    Gilde Stjernebacon tørrsaltet, Nortura SA
    10.23%
  • 1 Vote
    Coop Bacon uten svor, Fatland Ølen AS
    1.14%
  • 0 Vote
    Coop Jaktbacon, Fatland Ølen AS
    0%
  • 25 Votes
    Gilde Stjernebacon, Nortura SA
    28.41%
  • 3 Votes
    Gilde Bacon i skiver, Nortura SA
    3.41%
  • 1 Vote
    Nordfjord Tørrsaltet bacon, Nordfjord kjøtt AS
    1.14%
  • 8 Votes
    Gilde Skogsbacon, Nortura SA
    9.09%
  • 3 Votes
    First Price Bacon med svor, Unil AS
    3.41%
  • 10 Votes
    Tulip Bacon, Tulip Norge AS
    11.36%
  • 6 Votes
    Nordfjord Bacon uten svor, Nordfjord kjøtt AS
    6.82%
← Tilbake
Total 88 Votes

Article Index

Annonse:
Annonse: