Stor forskjell på fettinnhold.
Det finnes vel nesten ikke nye hyggeligere enn lukten av stekt egg og bacon en søndags morgen! Men bacon er fett, salt og røkt, med andre ord kjøtt du ikke bør spise for mye av. Forskning tyder på at et høyt inntak av rødt kjøtt, særlig prosessert kjøtt øker risikoen for hjerte-karsykdom, diabetes type 2, og særlig kreft.
Stek bort noe av fettet
Det har etter hvert kommet en del magre typer bacon på markedet. For å begrense inntaket av fett og kalorier, kan det være lurt å gå for en av de magrere typene. Dette gjør du ved å lese næringsdeklarasjonen, eller se på hvordan baconet ser ut. Er det mye/tykke hvite striper, er det mye fett. Desto mindre synlig hvitt det er i pakken, desto mindre fett inneholder det.
Et annet tips er å steke baconet litt lenge. Da smelter nemlig mye av fettet, og blir til flytende fett i pannen. Så lenge du ikke heller dette fettet over maten, vil du få i deg mindre fett hvis du steker baconet litt lenge.
Kjøtt og helse
I følge dagens anbefalinger bør vi begrense inntaket av rødt og prosessert kjøtt til maks 500 gram ferdig tilberedt kjøtt (tilsvarer 700-750 g rå vare) per uke. Internasjonal forskning viser at inntak av rødt kjøtt, og særlig bearbeidet kjøtt er forbundet med økt risiko for tarmkreft.
Bearbeidet kjøtt som bacon er faktisk er klassifisert i samme risikokategori over kreftfremkallende stoffer som tobakksrøyk, alkohol og asbest. Så, det er altså lurt å la bacon være noe som spises innimellom, ikke mange dager i uka.
3 dagers meny for deg som vil ned i vekt
Bedre med røykaroma enn røyket på tradisjonelt vis
Både når du velger bacon og annen mat med røyket smak, er det lurt å se etter hvilken røykemetode som er brukt. Mattilsynet anbefaler å velge mat som inneholder røykearoma fremfor tradisjonell røyket mat. Røyket mat er nemlig ikke bra for helsen. De fleste av bacontypene i denne testen er tilsatt røykaroma, men noen er røyket på tradisjonelt vis.
Sjekk innholdet av salt
De aller fleste får i seg mer salt enn anbefalt. Bacon er salt mat, og en av grunnene til at bacon ikke bør være hverdagsmat. Det kan også være greit å sjekke saltinnholdet, det er en del forskjell på hvor mye salt de ulike typene inneholder. Grunnen til at vi bør begrense inntaket av salt, er at høyt inntak øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og visse former for kreft.
En teskje salt om dagen er mer enn nok
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et bacon som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av baconet, har vi sett på hvor mye mettet fett, salt og protein det inneholder. Protein har trukket opp, mens innhold av mettet fett og salt har trukket ned. Vi har også gitt minuspoeng til de produktene som er røyket på tradisjonell måte.
Vi har valgt å gi terningkast 2-5 fordi det var såpass stor forskjell på næringsinnholdet til de forskjellige typene bacon, at vi ønsket å bruke nesten hele terningen. Produktene er testet opp mot hverandre, slik at en type som får terningkast 3 i denne testen, ikke nødvendigvis ville fått det samme hvis det ble testet opp mot andre typer bacon.
Det finnes vel nesten ikke nye hyggeligere enn lukten av stekt egg og bacon en søndags morgen! Men bacon er fett, salt og røkt, med andre ord kjøtt du ikke bør spise for mye av.
Testresultater
Grilstad Lev litt lettere filetbacon

Lite mettet fett, bra med protein, en del salt.
Energi: 714 kJ (171 kcal)
Fett: 8,5 g
Mettet fett: 3,1 g
Karbohydrater: 0 g
Sukker: 0 g
Protein: 21 g
Salt: 2 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Grilastad AS
Gilde Go`og mager bacon

Lite mettet fett, bra med protein, en del salt.
Energi: 676 kJ (162 kcal)
Fett: 8,3 g
Mettet fett: 2,9 g
Karbohydrater: 3,3 g
Sukker: 0,2 g
Protein: 18 g
Salt: 2 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Nortura SA
Prior Kyllingbacon

Lite mettet fett, bra med protein. En del salt.
Energi: 613 kJ (146 kcal)
Fett: 7,2 g
Mettet fett: 2 g
Karbohydrater: 4,2 g
Sukker: 0,9 g
Protein: 16 g
Salt: 1,8 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Nortura SA
Bjerke Kalkunbacon røkt å flis

Lite mettet fett, bra med protein, en del salt.
Energi: 633 kJ (151 kcal)
Fett: 8,4 g
Mettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 2,2 g
Sukker: 0,2 g
Protein: 16,8 g
Salt: 1,9 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Bjerke AS
Jacobs Tørrsaltet nakkebacon

Ok innhold av mettet fett. Bra med protein, ganske mye salt.
Energi: 915 kJ (220 kcal)
Fett: 16,6 g
Mettet fett: 6,3 g
Karbohydrater: 0 g
Sukker: 0 g
Protein: 17,6 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Unil AS
Finsbråten Bacon

Mye mettet fett, greit innhold av protein, en del salt.
Energi: 1400 kJ (340 kcal)
Fett: 32 g
Mettet fett: 11 g
Karbohydrater: 0,1 g
Sukker: 0,1 g
Protein: 14 g
Salt: 2 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Gilde Stjernebacon tørrsaltet

Mye mettet fett, greit innhold av protein, en del salt.
Energi: 1479 kJ (358 kcal)
Fett: 34 g
Mettet fett: 12 g
Karbohydrater: 0 g
Sukker: 0 g
Protein: 13 g
Salt: 1,9 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nortura SA
Finsbråten Bacon tørrsaltet

Ganse mye mettet fett, greit med protein. Mye salt.
Energi: 1239 kJ (300 kcal)
Fett: 27,2 g
Mettet fett: 10,1 g
Karbohydrater: 0,1 g
Sukker: 0,1 g
Protein: 13,6 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Coop Bacon uten svor

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1456 kJ (348 kcal)
Fett: 32 g
Mettet fett: 13 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 0,3 g
Protein: 14 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
Coop Jaktbacon

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1440 kJ (350 kcal)
Fett: 32 g
Mettet fett: 13 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 0,3 g
Protein: 14 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
Gilde Stjernebacon

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1246 kJ (301 kcal)
Fett: 27 g
Mettet fett: 9,7 g
Karbohydrater: 0,5 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 14 g
Salt: 2,4 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nortura SA
Nordfjord Tørrsaltet bacon

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1444 kJ (345 kcal)
Fett: 33 g
Mettet fett: 12,3 g
Karbohydrater: 0 g
Sukker: 0 g
Protein: 12 g
Salt: 2,1 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nordfjord kjøtt AS
Xtra Bacon i skiver med svor

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1446 kJ (350 kcal)
Fett: 33 g
Mettet fett: 13 g
Karbohydrater: 0,2 g
Sukker: 0 g
Protein: 12 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Coop Norge SA
Coop Bacon uten svor øknomipakning

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1446 kJ (350 kcal)
Fett: 33 g
Mettet fett: 13 g
Karbohydrater: 0,2 g
Sukker: 0,2 g
Protein: 12 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nortura SA
First Price Bacon med svor

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1448 kJ (351 kcal)
Fett: 33,3 g
Mettet fett: 12,5 g
Karbohydrater: 0,2 g
Sukker: 0 g
Protein: 12,4 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Unil AS
Gilde Skogsbacon

Mye mettet fett, mye salt.
Energi: 1452 kJ (351 kcal)
Fett: 33 g
Mettet fett: 12 g
Karbohydrater: 0,3 g
Sukker: 0,1 g
Protein: 13 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nortura SA
Folkets Bøkerøkt bacon

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1480 kJ (358 kcal)
Fett: 33,4 g
Mettet fett: 12,6 g
Karbohydrater: 0,6 g
Sukker: 0,3 g
Protein: 13,9 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Unil AS
Jacob Tørrsaltet bacon

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1367 kJ (331 kcal)
Fett: 30,8 g
Mettet fett: 13,5 g
Karbohydrater: 0 g
Sukker: 0 g
Protein: 13,3 g
Salt: 2,3 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Unil AS
Skikkelig digg bacon

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1481 kJ (358 kcal)
Fett: 34 g
Mettet fett: 11 g
Karbohydrater: 0,1 g
Sukker: 0 g
Protein: 13 g
Salt: 2,4 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nortura SA
Tulip Bacon

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1247 kJ (308 kcal)
Fett: 28 g
Mettet fett: 11 g
Karbohydrater: 0 g
Sukker: 0 g
Protein: 14 g
Salt: 2,6 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Tulip Norge AS
Prima Bacon med svor

Mye mettet fett, greit innhold av protein, veldig mye salt.
Energi: 1283 kJ (311 kcal)
Fett: 29 g
Mettet fett: 11,4 g
Karbohydrater: 0,6 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 14 g
Salt: 3 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: REMA 1000
Nordfjord Bacon uten svor

Mye mettet fett, veldig mye salt.
Energi: 1266 kJ (303 kcal)
Fett: 29 g
Mettet fett: 10,7 g
Karbohydrater: 0,6 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 11 g
Salt: 3,1 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nordfjord kjøtt AS
Mydland Bacon skåret

Får ikke terningkast pga mangelfull deklarering (ikke deklarert mettet fett).
Energi: 1567 kJ (379 kcal)
Fett: 36,2 g
Mettet fett: - g
Karbohydrater: 0 g
Sukker: - g
Protein: 13,4 g
Salt: 1,2 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Mydland AS
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.