Foto: Erik Helgeneset

Billig og enkelt, men stor forskjell på grovhet.

Mange spiser brød hver dag, og for en familie kan det gjerne gå et brød om dagen til frokost, matpakke og kveldsmat. Da kan det være mye å spare på å bake brødet selv. Mens et ferdig brød kan koste et sted mellom 40 og 50 kroner, kan du bake 2 brød for 30 kroner hvis du bruker en brødmiks.

Sjekk brødskalaen

For alle som spiser brød jevnlig, kan det være mye å hente på å velge de groveste typene fordi de inneholder mer fiber, vitaminer og mineraler enn brød laget på finmalt mel. Jo grovhetsprosenten er, jo sunnere er brødet. Dette gjelder også brødmikser som vi tester her.

De fleste industribakte brød og brødmikser er i dag merket med en brødskala og grovhetsprosent som viser hvor grovt brødet du kjøper er. Dette er nyttig informasjon som hjelper deg til å finne det groveste brødet. Skal du velge grovt, bør du gå for et brød/en brødmiks som har minst 3/4 av brødskalaen skravert.

Slik finner du det groveste brødet

Brødmikser eller ferdig brød?

Den største fordelen med å velge brødmikser fremfor ferdig brød, er at brødmikser er billigere, og det er greit å ha i huset slik at du alltid kan lage nystekt brød.

Det er generelt litt mindre salt i brød laget av brødmikser sammenliknet med industribakt brød, noe som jo er en fordel ettersom veldig mange av oss får i seg for mye salt.

Mange av brødmiksene inneholder mindre fiber enn hva du kan få hvis du kjøper et grovt brød i butikken. Til gjengjeld er de ikke tilsatt gluten og konserveringsmidler, noe mange er skeptiske til.

Disse påleggene bør du velge

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, fiber, og salt per 100 gram ferdig brød laget av brødmiksene vi tester. Vi har også sett på grovhetsprosenten. Grovhetsprosenten, umettet fett og fiber trekker opp, mens og salt trekker ned. Siden fiber er såpass viktig, og brød er en viktig kilde til fiber, har vi latt dette telle dobbelt.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.