Høyt innhold av protein, men også en del salt.
De fleste pålegg av kylling og kalkun er både magre og proteinrike, akkurat som skinke laget av svin. Protein metter godt, noe som er grunnen til at det er smart å velge proteinrikt pålegg på brødskivene.
Magert men salt pålegg
Pålegg av kylling og kalkun er magert, men som annet kjøttpålegg inneholder det også relativt mye salt. Et høyt inntak av salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom og visse former for kreft. Derfor er det viktig å være bevisst på saltinntaket. Men når det er sagt, er det det langt mindre salt i disse påleggene enn f.eks. i salami. Det er også viktig å være klar over at salt er et konserveringsmiddel, så noe salt må vi ha for at kjøttpålegget ikke skal bli bedervet.
Eksempel på tre dagers meny for deg som vil spise sunt og variert
Omstridt tilsetningsstoff i mange
De fleste av påleggene i denne testen inneholder tilsetningsstoffet karragenan (E407). Karragenan har evne til å trekke til seg vann og danne en gelélignende substans, og er godkjent til bruk i matindustrien. Men i løpet av de siste årene har en del eksperter begynt å stille spørsmål til bruken av karragenan i mat. Grunnen til dette er at forskning på dyr har vist at karragenan kan fremkalle betennelse i tarmen, sannsynligvis som følge av endringer i tarmfloraen. De som er skeptiske til karragenan mener at dette tilsetningsstoffet heller ikke er gunstig for oss mennesker. Vi vet fremdeles ikke nok om dette, men hvis du vil være føre var kan det være lurt å velge pålegg som ikke inneholder dette tilsetningsstoffet.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet en rekke pålegg laget av kylling og kalkun som er å finne i de største matvarebutikkene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, sukker, salt og andel kjøtt. En høy andel kjøtt og protein har trukket opp, mens innholdet av salt, mettet fett og sukker har trukket ned. Vi har gitt plusspoeng til pålegg som er fri for karragenan.
De fleste pålegg av kylling og kalkun er både magre og proteinrike, akkurat som skinke laget av svin. Protein metter godt, noe som er grunnen til at det er smart å velge proteinrikt pålegg på brødskivene.
Testresultater
Prior Naturell kalkunfilet

Høy andel kjøtt og protein, greit med salt og fri for karragenan.
Energi: 455 kJ (107 kcal)
Fett: 1.2 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.8 g
Karbohydrater: 1.9 g
Sukker: 0.8 g
Protein: 22 g
Salt: 1.5 g
Kjøtt: 88 %
Karragenan: -
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Nortura SA
Prior Løvtynn kalkunfilet

Høy andel kjøtt og protein, greit med salt og fri for karragenan.
Energi: 410 kJ (97 kcal)
Fett: 1.2 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.7 g
Karbohydrater: 2.1 g
Sukker: 0.8 g
Protein: 21 g
Salt: 1.6 g
Kjøtt: 85 %
Karragenan: -
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Nortura SA
Prior Naturell kyllingfilet

Høy andel kjøtt og protein, greit med salt og fri for karragenan.
Energi: 442 kJ (104 kcal)
Fett: 1.8 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 1.1 g
Karbohydrater: 1.9 g
Sukker: 0.8 g
Protein: 20 g
Salt: 1.5 g
Kjøtt: 87 %
Karragenan: -
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Nortura SA
Finsbråten Spicy kyllingfilet

Høy andel kjøtt og protein, en del salt, men fri for karragenan.
Energi: 397 kJ (95 kcal)
Fett: 1.4 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.6 g
Karbohydrater: 3.2 g
Sukker: 0.4 g
Protein: 18 g
Salt: 1.8 g
Kjøtt: 93 %
Karragenan: -
Nitritt: -
Annet: Nøkkelhull (Norsk kyllingfilet)
Produsent/distributør: Finsbråten AS/Meny
Solvinge Kyllingfilet bøkerøkt

Høy andel kjøtt og protein, en del salt og inneholder karragenan.
Energi: 449 kJ (106 kcal)
Fett: 1.8 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.9 g
Karbohydrater: 2.5 g
Sukker: 0 g
Protein: 20 g
Salt: 1.8 g
Kjøtt: 86 %
Karragenan: E407
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Norsk kylling AS for REMA 1000
Solvinge Kyllingfilet naturell

Høy andel kjøtt og protein, en del salt og inneholder karragenan.
Energi: 449 kJ (106 kcal)
Fett: 1.8 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.9 g
Karbohydrater: 2.5 g
Sukker: 0 g
Protein: 20 g
Salt: 1.8 g
Kjøtt: 86 %
Karragenan: E407
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Norsk kylling AS for REMA 1000
Solvinge Kyllingfilet paprika

Høy andel kjøtt og protein, en del salt og inneholder karragenan.
Energi: 453 kJ (107 kcal)
Fett: 1.8 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.9 g
Karbohydrater: 2.7 g
Sukker: 0 g
Protein: 20 g
Salt: 1.8 g
Kjøtt: 86 %
Karragenan: E407
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Norsk kylling AS for REMA 1000
Solvinge Kyllingfilet rosmarin & basilikum

Høy andel kjøtt og protein, en del salt og inneholder karragenan.
Energi: 451 kJ (107 kcal)
Fett: 1.8 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.9 g
Karbohydrater: 2.6 g
Sukker: 0 g
Protein: 20 g
Salt: 1.8 g
Kjøtt: 86 %
Karragenan: E407
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Norsk kylling AS for REMA 1000
Prior Røkt kalkunfilet

Høy andel kjøtt og protein, ganske mye salt, men fri for karragenan.
Energi: 457 kJ (108 kcal)
Fett: 1.2 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.8 g
Karbohydrater: 2.5 g
Sukker: 1 g
Protein: 22 g
Salt: 1.9 g
Kjøtt: 87 %
Karragenan: -
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Nortura SA
Prior Paprika & urter

Høy andel kjøtt og protein, en del salt men fri for karragenan.
Energi: 440 kJ (104 kcal)
Fett: 1.8 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 1.1 g
Karbohydrater: 2.2 g
Sukker: 0.9 g
Protein: 20 g
Salt: 1.9 g
Kjøtt: 85 %
Karragenan: -
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Nortura SA
Grilstad Lev litt lettere Naturell kyllingfilet

Høy andel kjøtt og protein, en del salt og inneholder karragenan.
Energi: 390 kJ (93 kcal)
Fett: 0.8 g
Mettet fett: 0.3 g
Umettet fett: 0.5 g
Karbohydrater: 1.1 g
Sukker: 0.5 g
Protein: 20 g
Salt: 1.8 g
Kjøtt: 84 %
Karragenan: E407
Nitritt: -
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Grilstad AS/Kiwi
Grilstad Lev litt lettere Ramsløk og pepper kyllingfilet

Høy andel kjøtt og protein, en del salt og inneholder karragenan.
Energi: 393 kJ (94 kcal)
Fett: 0.9 g
Mettet fett: 0.3 g
Umettet fett: 0.5 g
Karbohydrater: 1.1 g
Sukker: 0.5 g
Protein: 20 g
Salt: 1.8 g
Kjøtt: 84 %
Karragenan: E407
Nitritt: -
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Grilstad AS/Kiwi
Grilstad Lev litt lettere Sweet chili kyllingfilet

Høy andel kjøtt og protein, ganske mye salt og inneholder karragenan.
Energi: 387 kJ (92 kcal)
Fett: 0.8 g
Mettet fett: 0.3 g
Umettet fett: 0.2 g
Karbohydrater: 1.1 g
Sukker: 0.5 g
Protein: 20 g
Salt: 1.9 g
Kjøtt: 85 %
Karragenan: E407
Nitritt: -
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Grilstad AS/Kiwi
Grilstad Lev litt lettere Pestomarinert kyllingfilet

Høy andel kjøtt og protein, ganske mye salt og inneholder karragenan.
Energi: 392 kJ (94 kcal)
Fett: 0.9 g
Mettet fett: 0.3 g
Umettet fett: 0.2 g
Karbohydrater: 1.3 g
Sukker: 0.6 g
Protein: 20 g
Salt: 1.9 g
Kjøtt: 84 %
Karragenan: E407
Nitritt: -
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Grilstad AS/Kiwi
Coop Naturell kalkunbryst

Høy andel kjøtt og protein, ganske mye salt og inneholder karragenan.
Energi: 446 kJ (105 kcal)
Fett: 1.2 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.6 g
Karbohydrater: 1.1 g
Sukker: 1.1 g
Protein: 22 g
Salt: 1.9 g
Kjøtt: 85 %
Karragenan: E407
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Fatand Sandefjord for Coop Norge SA
Coop Røkt kalkunbryst

Høy andel kjøtt og protein, ganske mye salt og inneholder karragenan.
Energi: 446 kJ (105 kcal)
Fett: 1.2 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.6 g
Karbohydrater: 1.1 g
Sukker: 1.1 g
Protein: 22 g
Salt: 1.9 g
Kjøtt: 85 %
Karragenan: E407
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Fatand Sandefjord for Coop Norge SA
Coop Kyllingbryst

Høy andel kjøtt og protein, ganske mye salt og inneholder karragenan.
Energi: 408 kJ (97 kcal)
Fett: 0.9 g
Mettet fett: 0.2 g
Umettet fett: 0.8 g
Karbohydrater: 1.1 g
Sukker: 1.1 g
Protein: 20 g
Salt: 1.9 g
Kjøtt: 85 %
Karragenan: E407
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Fatand Sandefjord for Coop Norge SA
Prior Krydder kalkunskiver

Høy andel kjøtt, men litt mindre protein og mer fett enn mange av de andre typene. Greit med salt, og fri for karragenan.
Energi: 570 kJ (136 kcal)
Fett: 6.9 g
Mettet fett: 2.2 g
Umettet fett: 4.2 g
Karbohydrater: 2.5 g
Sukker: 0.5 g
Protein: 16 g
Salt: 1.7 g
Kjøtt: 85 %
Karragenan: E407
Nitritt: E250
Annet: Nyt Norge, Nøkkelhull
Produsent/distributør: Nortura SA
Lerstang gård Kyllingfilet krydret

Ganske høy andel kjøtt, men litt mindre protein enn mange av de andre typene. En del salg og innholder karragenan.
Energi: 360 kJ (86 kcal)
Fett: 1.6 g
Mettet fett: 1 g
Umettet fett: 1 g
Karbohydrater: 1.1 g
Sukker: 1.1 g
Protein: 16.6 g
Salt: 1.78 g
Kjøtt: 79 %
Karragenan: E407
Nitritt: -
Annet: Nøkkelhull (Norsk kyllingfilet)
Produsent/distributør: Gårdsand AS/Meny
Lerstang gård Kyllingfilet naturell

Ganske høy andel kjøtt, men litt mindre protein enn mange av de andre typene. En del salg og innholder karragenan.
Energi: 360 kJ (86 kcal)
Fett: 1.6 g
Mettet fett: 1 g
Umettet fett: 1 g
Karbohydrater: 1.1 g
Sukker: 1.1 g
Protein: 16.6 g
Salt: 1.78 g
Kjøtt: 79 %
Karragenan: E407
Nitritt: -
Annet: Nøkkelhull (Norsk kyllingfilet)
Produsent/distributør: Gårdsand AS/Meny
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.