Foto: Erik Helgeneset

Mye bra å velge mellom, men enda bedre å bake selv.

Grovt brød er en viktig kilde til fiber og fullkorn. Spiser du en del brød er grovt brød også en fin kilde til jern. Jo grovere brødet er, desto bedre er det. Mange av oss får nemlig i oss langt mindre fiber enn anbefalt.

Det er også et poeng å velge brød som inneholder en høy andel fullkorn. Forskning viser nemlig at det er sammenheng mellom inntak av fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Derfor anbefaler Helsedirektoratet vårt å velge fullkornsprodukter, gjerne så grove som mulig, og få i oss minst 75 gram fullkorn per dag.

Derfor bør du spise fiber og fullkorn

Sjekk grovhetsprosenten

De fleste brød merkes i dag med Brødskalaen, en sirkel som sier noe om hvor mye hele korn, kli og sammalt mel det er i et brød. Jo større del av sirkelen som er skravert, desto grovere er brødet. Når ¾ av sirkelen er skravert, kan brødet kalles for grovt. Hvis hele sirkelen er skravert, klassifiseres brødet som ekstra grovt.

Men brødskalaen kan være litt misvisende. Man skulle for eksempel trodd at hvis ¾ av brødskalaen er skravert, så er brødet 75 % grovt. Men det stemmer nødvendigvis ikke. Det er nemlig slik at straks brødet har en grovhetsprosent over 50, for eksempel 51 %, har produsenten lov å skravere ¾ av brødskalaen. Hvis du ikke er klar over dette, og ikke sjekker grovhetsprosenten, kan du altså tro at du kjøper et brød med 75 % grovhetsgrad, men i virkeligheten ende opp med et brød som bare er 51 % grovt.

Skal du virkelig gå for de groveste brødene, bør du derfor ta en titt på grovhetsprosenten. Hvis du vil ha et ordentlig grovbrød bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.

Hjemmebakt eller industrifremstilt brød?

Veldig mange kjøper brød fremfor å bake selv. Men det er flere fordeler med å bake brød. Hjemmebakt brød er mye billigere enn brød kjøpt i butikk. Baker du brødet selv, kan du
dessuten begrense innholdet av salt, og unngå unødvendige tilsetningsstoffer.

Butikkbrød kan for eksempel inneholde tre ganger så mye salt som hjemmebakt brød, og noen brød kan også være tilsatt sukker. De fleste butikkbrød er dessuten tilsatt ekstra gluten.

Gluten finnes naturlig i alle norske kornslag, utenom havre. Hvetemel inneholder mye gluten.
Gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen, og gjør at gjærbakst hever seg. Når det skal bakes grovere brødtyper og bakervarer brukes det mindre eller ikke noe hvetemel, og derfor tilsetter produsentene ekstra gluten for at brødene skal heve bedre.

Slik finner du det groveste brødet

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grove brød med fullskravert brødskala som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, fiber, salt og grovhetsprosent. Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye fiber, umettet fett og høy grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 4 ettersom alle disse brødene er sunnere enn andre typer brød som inneholder enda mindre fiber og fullkorn. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.


TEXT SIDE 2

Testresultater

Havreproteinbrød

coop-havreproteinbrod

En av testens vinnere. Mye fiber, bra med umettet fett, grovhetsprosent på 100, og lite salt.

terning6

Energi: 1071 kJ (257 kcal)
Fett: 11 g
Mettet fett: 1.4 g
Umettet fett: 9.6 g
Karbohydrater: 11 g
Sukkerarter: 1.4 g
Kostfiber: 11 g
Protein: 22 g
Salt: 0.68 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E322
Produsent/distributør: Goman/Coop

Fiber & Frø, brød med 30 % mindre karbohydrater

coop-fiber_fro

En av testens vinnere. Bra med fiber og umettet fett, lite sukker, og en grovhetsprosent på 100.

terning6

Energi: 1105 kJ (264 kcal)
Fett: 11 g
Mettet fett: 1.2 g
Umettet fett: 9.8 g
Karbohydrater: 20 g
Sukkerarter: 0.9 g
Kostfiber: 9.8 g
Protein: 16 g
Salt: 0.9 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E300
Produsent/distributør: Goman/Coop

Funkygine fiberbrød

bakehuset-funkygine_fiberbrod

En av testens vinnere. Bra med fiber, høy grovhetsprosent, greit med salt, men litt mer sukker enn mange av de andre typene. .

terning6

Energi: 967 kJ (230 kcal)
Fett: 3.2 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 2.8 g
Karbohydrater: 32.9 g
Sukkerarter: 3.3 g
Kostfiber: 9.9 g
Protein: 12.1 g
Salt: 0.79 g
Grovhet: 94 %
Tilsetningsstoffer: E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi

Grovt & Godt protein

mesterbakeren-grovt_godt_protein

En av testens vinnere. Bra med fiber og en grovhetsprosent på 100.

terning6

Energi: 861 kJ (205 kcal)
Fett: 4.4 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 3.6 g
Karbohydrater: 16 g
Sukkerarter: 1.4 g
Kostfiber: 8.7 g
Protein: 21 g
Salt: 0.86 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E262
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000

Amalies grovbrød

coop-amalies

En av testens vinnere. Mye fiber, høy grovhetsprosent, litt mer sukker enn mange av de andre typene.

terning6

Energi: 957 kJ (229 kcal)
Fett: 4 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 3.6 g
Karbohydrater: 30 g
Sukkerarter: 3.6 g
Kostfiber: 11 g
Protein: 13 g
Salt: 0.8 g
Grovhet: 93 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Goman/Coop

Noras grovbrød

meny-noras_grovbrod

Bra med fiber, lite salt, og en grovhetsprosent på 100.

terning5

Energi: 991 kJ (237 kcal)
Fett: 3.5 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 3.1 g
Karbohydrater: 36.2 g
Sukkerarter: 1.7 g
Kostfiber: 8.6 g
Protein: 10.4 g
Salt: 0.6 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E300
Produsent/distributør: Meny

Våre groveste grovbrød

bakehuset-vare_groveste_grovbrod

Bra med fiber og en grovhetsprosent på 100.

terning5

Energi: 1018 kJ (243 kcal)
Fett: 3.5 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 3 g
Karbohydrater: 36.1 g
Sukkerarter: 1.2 g
Kostfiber: 8.5 g
Protein: 12.5 g
Salt: 0.79 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472 e, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi

Dansk rugbrød

meny-dansk_rugbrod

Grovhetsprent på 100 og bra med fiber, men en del salt.

terning5

Energi: 996 kJ (237 kcal)
Fett: 5.4 g
Mettet fett: 1 g
Umettet fett: 4.4 g
Karbohydrater: 35 g
Sukkerarter: 2.7 g
Kostfiber: 8.9 g
Protein: 7.4 g
Salt: 1.2 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer:
Produsent/distributør: Meny

Smak* grovt speltbrød

coop-smak_grovt_speltbrod

Bra med fiber, høy grovhetsprosent, lite sukker og greit med salt.

terning5

Energi: 1191 kJ (285 kcal)
Fett: 5.4 g
Mettet fett: 0.9 g
Umettet fett: 4.5 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 1.2 g
Kostfiber: 9.4 g
Protein: 14 g
Salt: 0.9 g
Grovhet: 90 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Goman/Coop

Håndverk grov rustikk, surdeigsbrød

mesterbakeren-handverk_grov_rustikk

Høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.

terning5

Energi: 1016 kJ (241 kcal)
Fett: 3.6 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 2.4 g
Karbohydrater: 36 g
Sukkerarter: 2.7 g
Kostfiber: 8.3 g
Protein: 12 g
Salt: 0.77 g
Grovhet: 95 %
Tilsetningsstoffer: E270, E260, E472e, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000

Havregull, grovt brød med havre

coop-havregull

Grovhetsprosent på 100, men ikke så mye fiber.

terning5

Energi: 962 kJ (230 kcal)
Fett: 4.2 g
Mettet fett: 0.9 g
Umettet fett: 3.3 g
Karbohydrater: 32 g
Sukkerarter: 1.1 g
Kostfiber: 5.7 g
Protein: 13 g
Salt: 0.7 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E322, E300
Produsent/distributør: Goman/Coop

Våre groveste kornbrød

bakehuset-vare_groveste_kornbrod

Høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.

terning5

Energi: 1101 kJ (263 kcal)
Fett: 6.4 g
Mettet fett: 0.7 g
Umettet fett: 5.7 g
Karbohydrater: 36 g
Sukkerarter: 2.2 g
Kostfiber: 7.8 g
Protein: 11.4 g
Salt: 0.86 g
Grovhet: 83 %
Tilsetningsstoffer: E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi

Våre groveste speltbrød

bakehuset-vare_groveste_speltbrod

Høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.

terning5

Energi: 1154 kJ (276 kcal)
Fett: 6.7 g
Mettet fett: 0.8 g
Umettet fett: 5.9 g
Karbohydrater: 36.5 g
Sukkerarter: 1.2 g
Kostfiber: 7.8 g
Protein: 13.2 g
Salt: 0.88 g
Grovhet: 84 %
Tilsetningsstoffer: E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi

Håndverk fullkornsbrød, surdeigsbrød

mesterbakeren-handverk_surdeigsbrod

Ganske høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.

terning4

Energi: 1064 kJ (253 kcal)
Fett: 6 g
Mettet fett: 0.8 g
Umettet fett: 4.5 g
Karbohydrater: 34 g
Sukkerarter: 2.2 g
Kostfiber: 7.5 g
Protein: 12 g
Salt: 0.96 g
Grovhet: 90 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000

Hverdagsgrovt

bakehuset-hverdagsgrovt

Greit innhold av fiber og høy grovhetsprosent.

terning4

Energi: 1015 kJ (242 kcal)
Fett: 3.4 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 2.9 g
Karbohydrater: 39.6 g
Sukkerarter: 1.4 g
Kostfiber: 7 g
Protein: 9.4 g
Salt: 0.9 g
Grovhet: 81 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi

Våre groveste havrebrød, skåret

bakehuset-vare_groveste_havrebrod_skaret

Ganske høy grovhetsprosent men ikke spesielt mye fiber.

terning4

Energi: 1056 kJ (253 kcal)
Fett: 4.1 g
Mettet fett: 0.7 g
Umettet fett: 3.4 g
Karbohydrater: 39.1 g
Sukkerarter: 2.3 g
Kostfiber: 6.1 g
Protein: 11.1 g
Salt: 0.84 g
Grovhet: 87 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi

Grovbrød

mesterbakeren-grovbrod

Høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.

terning4

Energi: 988 kJ (234 kcal)
Fett: 2.1 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.9 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 1.5 g
Kostfiber: 7.5 g
Protein: 10 g
Salt: 0.78 g
Grovhet: 85 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000

Superhelt Grovt & Godt grovbrød

mesterbakeren-superhelt

Ganske høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.

terning4

Energi: 981 kJ (232 kcal)
Fett: 2.4 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 1.5 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 1.9 g
Kostfiber: 7.8 g
Protein: 8.8 g
Salt: 0.78 g
Grovhet: 78 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000

Håndverk spirebrød

mesterbakeren-handverk_spirebrod

Ganske høy grovhetsprosent, bra med umettet fett. og greit innhold av fiber.

terning4

Energi: 1165 kJ (278 kcal)
Fett: 9.2 g
Mettet fett: 1 g
Umettet fett: 7.3 g
Karbohydrater: 34 g
Sukkerarter: 2.8 g
Kostfiber: 7.5 g
Protein: 11 g
Salt: 0.98 g
Grovhet: 78 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000

Våre groveste matpakkebrød, skåret

bakehuset-vare_groveste_matpakkebrod_skaret

Ganske høy grovhetsprosent men ikke spesielt mye fiber.

terning4

Energi: 1020 kJ (245 kcal)
Fett: 3.6 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 3 g
Karbohydrater: 39.7 g
Sukkerarter: 2.9 g
Kostfiber: 6.1 g
Protein: 9.8 g
Salt: 0.94 g
Grovhet: 81 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi

Jacobs speltbrød 100 %

jacobs-speltbrod_100

Ganske høy grovhetsprosent men ikke spesielt mye fiber.

terning4

Energi: 1071 kJ (256 kcal)
Fett: 10.3 g
Mettet fett: 1.4 g
Umettet fett: 8.9 g
Karbohydrater: 32.6 g
Sukkerarter: 1.1 g
Kostfiber: 6.2 g
Protein: 10.5 g
Salt: 1 g
Grovhet: 77 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E322, E450, E304, E221, E300, E330
Produsent/distributør: Meny

Håndverk ekstra grovt speltbrød, surdeigsbrød

mesterbakeren-handverk_speltbrod_ekstra_grovt

Mye salt, lite fiber men høy grovhetsprosent.

terning4

Energi: 1163 kJ (277 kcal)
Fett: 11 g
Mettet fett: 1.3 g
Umettet fett: 9.1 g
Karbohydrater: 31 g
Sukkerarter: 2.6 g
Kostfiber: 5.2 g
Protein: 11 g
Salt: 1.4 g
Grovhet: 81 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000

Rugkjernebrød

coop-rugkjernebrod

Greit innhold av fiber, og ganske høy grovhetsprosent.

terning4

Energi: 919 kJ (220 kcal)
Fett: 4.7 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 4.2 g
Karbohydrater: 34 g
Sukkerarter: 1.3 g
Kostfiber: 7.5 g
Protein: 6.8 g
Salt: 1.1 g
Grovhet: 76 %
Tilsetningsstoffer:
Produsent/distributør: Goman/Coop

Grovt & Godt havre

mesterbakeren-grovt_godt_havre

Ganske høy grovhetsprosent men ikke spesielt mye fiber.

terning4

Energi: 1020 kJ (242 kcal)
Fett: 3.3 g
Mettet fett: 0.7 g
Umettet fett: 2 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 1.3 g
Kostfiber: 6 g
Protein: 10 g
Salt: 0.92 g
Grovhet: 78 %
Tilsetningsstoffer: E270, E260, E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000

Foto: Erik Helgeneset
N&aerlig;ringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gUmettet fett, gKarbohydrater, gSukkerarterarter, gKostfiber, gProtein, gSalt, gGrovhet, %Tilsetnings-stoffer
Havreproteinbrød, Goman/Coop 1071 257 11 1.4 9.6 11 1.4 11 22 0.68 100 E322
Fiber & Frø, brød med 30 % mindre karbohydrater, Goman/Coop 1105 264 11 1.2 9.8 20 0.9 9.8 16 0.9 100 E300
Funkygine fiberbrød, Bakehuset/Kiwi 967 230 3.2 0.4 2.8 32.9 3.3 9.9 12.1 0.79 94 E300
Grovt & Godt protein, Mesterbakeren/REMA 1000 861 205 4.4 0.6 3.6 16 1.4 8.7 21 0.86 100 E262
Amalies grovbrød, Goman/Coop 957 229 4 0.4 3.6 30 3.6 11 13 0.8 93 E472e, E471, E300
Noras grovbrød, Meny 991 237 3.5 0.4 3.1 36.2 1.7 8.6 10.4 0.6 100 E300
Våre groveste grovbrød, Bakehuset/Kiwi 1018 243 3.5 0.5 3 36.1 1.2 8.5 12.5 0.79 100 E471, E472 e, E300
Dansk rugbrød, Meny 996 237 5.4 1 4.4 35 2.7 8.9 7.4 1.2 100
Smak* grovt speltbrød, Goman/Coop 1191 285 5.4 0.9 4.5 40 1.2 9.4 14 0.9 90 E472e, E471, E300
Håndverk grov rustikk, surdeigsbrød, Mesterbakeren/REMA 1000 1016 241 3.6 0.6 2.4 36 2.7 8.3 12 0.77 95 E270, E260, E472e, E300
Havregull, grovt brød med havre, Goman/Coop 962 230 4.2 0.9 3.3 32 1.1 5.7 13 0.7 100 E472e, E471, E322, E300
Våre groveste kornbrød, Bakehuset/Kiwi 1101 263 6.4 0.7 5.7 36 2.2 7.8 11.4 0.86 83 E300
Våre groveste speltbrød, Bakehuset/Kiwi 1154 276 6.7 0.8 5.9 36.5 1.2 7.8 13.2 0.88 84 E300
Håndverk fullkornsbrød, surdeigsbrød, Mesterbakeren/REMA 1000 1064 253 6 0.8 4.5 34 2.2 7.5 12 0.96 90 E472e, E471, E300
Hverdagsgrovt, Bakehuset/Kiwi 1015 242 3.4 0.5 2.9 39.6 1.4 7 9.4 0.9 81 E472e, E471, E300
Våre groveste havrebrød, skåret, Bakehuset/Kiwi 1056 253 4.1 0.7 3.4 39.1 2.3 6.1 11.1 0.84 87 E472e, E471, E300
Grovbrød, Mesterbakeren/REMA 1000 988 234 2.1 0.4 0.9 40 1.5 7.5 10 0.78 85 E471, E472e, E300
Superhelt Grovt & Godt grovbrød, Mesterbakeren/REMA 1000 981 232 2.4 0.5 1.5 40 1.9 7.8 8.8 0.78 78 E471, E472e, E300
Håndverk spirebrød, Mesterbakeren/REMA 1000 1165 278 9.2 1 7.3 34 2.8 7.5 11 0.98 78 E471, E472e, E300
Våre groveste matpakkebrød, skåret, Bakehuset/Kiwi 1020 245 3.6 0.6 3 39.7 2.9 6.1 9.8 0.94 81 E471, E472e, E300
Jacobs speltbrød 100 %, Meny 1071 256 10.3 1.4 8.9 32.6 1.1 6.2 10.5 1 77 E471, E472e, E322, E450, E304, E221, E300, E330
Håndverk ekstra grovt speltbrød, surdeigsbrød, Mesterbakeren/REMA 1000 1163 277 11 1.3 9.1 31 2.6 5.2 11 1.4 81 E472e, E471, E300
Rugkjernebrød, Goman/Coop 919 220 4.7 0.5 4.2 34 1.3 7.5 6.8 1.1 76
Grovt & Godt havre, Mesterbakeren/REMA 1000 1020 242 3.3 0.7 2 40 1.3 6 10 0.92 78 E270, E260, E472e, E471, E300

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.