Mindre sukker enn før.
Runde brød i skiveform er enkelt, lett tilgjengelig og noe særlig barna liker. Dessuten passer det fin som turmat. Men hvor sunt er det egentlig?
Sunnere enn tidligere, men fremdeles mer sukker enn brød
Den største forskjellen på skivet brød og tradisjonelt brød er at skivet brød ofte inneholder mer sukker. Sukkeret i brødet gjør at det får en myk konsistens. En positiv ting er at sukkerinnholdet i skivet brød generelt er betydelig redusert sammenliknet med da vi tidligere har testet. Noen av de nyeste typene inneholder ikke bare lite sukker, men også bra med fiber.
Greit med fiber i vinnerne
Det er ikke bare sukkerinnholdet som har blitt lavere i skivet brød, men en del typer inneholder også mer fiber og fullkorn enn hva de gjorde tidligere. Men sammenlikner vi med skikkelig grovt brød inneholder de fremdeles lite fiber og fullkorn.
Slik finner du det groveste brødet
Flere tilsetningsstoffer i alle
For at skivet brød skal få den konsistensen og holdbarheten som produsentene ønsker inneholder de flere tilsetningsstoffer. Ett av disse er E471 (mono- og diglyserider av fettsyrer) som sammen med karragenan har fått en del negativ omtale i de siste årene. Dette tilsetningsstoffet har nemlig vist seg å kunne skape betennelsestilstander i mus. Kanskje er det derfor heller ikke så trygt for oss mennesker som man tidligere har trodd.
Ønsker du å begrense inntaket av E471 kan du bake brød selv. Da får du brød som er helt fritt for tilsetningsstoffer, og som heller ikke er tilsatt ekstra gluten.
Noen konsistensmidler kan være mer skadelige enn vi har trodd
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et utvalg runde brød i skivetform, som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har tatt utgangspunkt i brødenes innhold av sukker, fiber, salt, umettet fett og grovhetsprosent, og rangert dem i forhold til dette. Mye fiber, høy grovhetsprosent og innhold av umettet fett har trukket opp, mens mye sukker og salt har trukket ned.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og det minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.
Brød i rund skiveform er enkelt, lett tilgjengelig og noe særlig barna liker. Dessuten passer det fin som turmat. Men hvor sunt er det egentlig?
Testresultater
Mesterbakeren Grovt & Godt, fullkorn
Høy grovhet, bra med fiber, og lite sukker sammenliknet med de andre.
Energi: 1050 kJ (251 kcal)
Fett: 4.9 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 4.3 g
Karbohydrater: 38 g
Sukker: 4.2 g
Fiber: 7.2 g
Protein: 10 g
Salt: 0.79 g
Grovhet: 76 %
Fullkorn: 47 %
Tilsetningsstoffer: E503, E471, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000
Mesterbakeren Grovt & Godt, havre
Ganske grov,, bra med fiber, og lite sukker.
Energi: 1014 kJ (242 kcal)
Fett: 3.8 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 3.3 g
Karbohydrater: 39 g
Sukker: 3.8 g
Fiber: 6.2 g
Protein: 10 g
Salt: 0.56 g
Grovhet: 60 %
Fullkorn: ? %
Tilsetningsstoffer: E503, E471, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000
Bakehuset Myk & Rund, frø og kjerner
Ganske grov,, bra med fiber, men en del sukker. Bra innhold av umettet fett.
Energi: 1188 kJ (283 kcal)
Fett: 7.5 g
Mettet fett: 1.1 g
Umettet fett: 6.4 g
Karbohydrater: 40.9 g
Sukker: 7.6 g
Fiber: 6.5 g
Protein: 9.8 g
Salt: 0.89 g
Grovhet: 60 %
Fullkorn: 30 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi
Polarbröd® Havre
Helt ok grovhetsprosent og innhold av fiber. Greit innhold av salt og sukker.
Energi: 1100 kJ (260 kcal)
Fett: 4 g
Mettet fett: 0.9 g
Umettet fett: 3.1 g
Karbohydrater: 42 g
Sukker: 6.2 g
Fiber: 4.8 g
Protein: 11 g
Salt: 0.6 g
Grovhet: 58 %
Fullkorn: 29 %
Tilsetningsstoffer: Mono- og diglyserider av fettsyrer, mono- og diacetylvinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer.
Produsent/distributør: Findal&Krogh AS/Kiwi
Bakehuset Myk & Rund, havre
Ok innhold av fiber og greit innhold av sukker og salt.
Energi: 1029 kJ (245 kcal)
Fett: 3.7 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 3.1 g
Karbohydrater: 39.9 g
Sukker: 5.9 g
Fiber: 5.5 g
Protein: 10.4 g
Salt: 0.5 g
Grovhet: 56 %
Fullkorn: 20 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi
Bakehuset Myk & Rund, fullkorn
Ganske grov, bra med fiber, men inneholder mer sukker enn de andre typene.
Energi: 1060 kJ (253 kcal)
Fett: 4.4 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 3.8 g
Karbohydrater: 41.3 g
Sukker: 7.8 g
Fiber: 6.4 g
Protein: 8.9 g
Salt: 0.9 g
Grovhet: 62 %
Fullkorn: 36 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi
Coop Favorittbrød spelt
Høy grovhetsprosent men lavt innhold av fiber. Ok innhold av sukker.
Energi: 1063 kJ (251 kcal)
Fett: 4.5 g
Mettet fett: 1.1 g
Umettet fett: 3.4 g
Karbohydrater: 41 g
Sukker: 6.3 g
Fiber: 2.3 g
Protein: 11 g
Salt: 0.94 g
Grovhet: 69 %
Fullkorn: 28 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Åkes ÄktaHönökakor AB/Coop
Polarbröd® Fullkorn
Ganske grov, bra med fiber, men inneholder mer sukker enn de andre typene.
Energi: 1100 kJ (260 kcal)
Fett: 3.6 g
Mettet fett: 0.8 g
Umettet fett: 2.8 g
Karbohydrater: 45 g
Sukker: 8.3 g
Fiber: 6.7 g
Protein: 8.6 g
Salt: 0.93 g
Grovhet: 67 %
Fullkorn: 38 %
Tilsetningsstoffer: Mono- og diglyserider av fettsyrer, mono- og diacetylvinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer.
Produsent/distributør: Findal&Krogh AS/Kiwi
Coop Favorittbrød havre
Ikke spesielt mye fiber, og lavere grovhetsprosent enn de fleste andre. En del sukker.
Energi: 1092 kJ (259 kcal)
Fett: 5.6 g
Mettet fett: 1.1 g
Umettet fett: 4.5 g
Karbohydrater: 39 g
Sukker: 6.7 g
Fiber: 4.2 g
Protein: 11 g
Salt: 1 g
Grovhet: 52 %
Fullkorn: 15 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Åkes ÄktaHönökakor AB/Coop
Coop Favorittbrød fullkorn
Ikke spesielt mye fiber, og lavere grovhetsprosent enn de fleste andre. En del sukker.
Energi: 1028 kJ (244 kcal)
Fett: 4.8 g
Mettet fett: 0.9 g
Umettet fett: 3.9 g
Karbohydrater: 38 g
Sukker: 6.6 g
Fiber: 4.5 g
Protein: 10 g
Salt: 0.9 g
Grovhet: 52 %
Fullkorn: 28 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Åkes ÄktaHönökakor AB/Coop
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.