Foto: Erik Helgeneset

Mindre sukker enn før.

Runde brød i skiveform er enkelt, lett tilgjengelig og noe særlig barna liker. Dessuten passer det fin som turmat. Men hvor sunt er det egentlig?

Sunnere enn tidligere, men fremdeles mer sukker enn brød

Den største forskjellen på skivet brød og tradisjonelt brød er at skivet brød ofte inneholder mer sukker. Sukkeret i brødet gjør at det får en myk konsistens. En positiv ting er at sukkerinnholdet i skivet brød generelt er betydelig redusert sammenliknet med da vi tidligere har testet. Noen av de nyeste typene inneholder ikke bare lite sukker, men også bra med fiber.

Greit med fiber i vinnerne

Det er ikke bare sukkerinnholdet som har blitt lavere i skivet brød, men en del typer inneholder også mer fiber og fullkorn enn hva de gjorde tidligere. Men sammenlikner vi med skikkelig grovt brød inneholder de fremdeles lite fiber og fullkorn.

Slik finner du det groveste brødet

Flere tilsetningsstoffer i alle

For at skivet brød skal få den konsistensen og holdbarheten som produsentene ønsker inneholder de flere tilsetningsstoffer. Ett av disse er E471 (mono- og diglyserider av fettsyrer) som sammen med karragenan har fått en del negativ omtale i de siste årene. Dette tilsetningsstoffet har nemlig vist seg å kunne skape betennelsestilstander i mus. Kanskje er det derfor heller ikke så trygt for oss mennesker som man tidligere har trodd.

Ønsker du å begrense inntaket av E471 kan du bake brød selv. Da får du brød som er helt fritt for tilsetningsstoffer, og som heller ikke er tilsatt ekstra gluten.

Noen konsistensmidler kan være mer skadelige enn vi har trodd

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg runde brød i skivetform, som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har tatt utgangspunkt i brødenes innhold av sukker, fiber, salt, umettet fett og grovhetsprosent, og rangert dem i forhold til dette. Mye fiber, høy grovhetsprosent og innhold av umettet fett har trukket opp, mens mye sukker og salt har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og det minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.


Brød i rund skiveform er enkelt, lett tilgjengelig og noe særlig barna liker. Dessuten passer det fin som turmat. Men hvor sunt er det egentlig?

Testresultater

Mesterbakeren Grovt & Godt, fullkorn

mesterbakeren-fullkorn

Høy grovhet, bra med fiber, og lite sukker sammenliknet med de andre.

terning5

Energi: 1050 kJ (251 kcal)
Fett: 4.9 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 4.3 g
Karbohydrater: 38 g
Sukker: 4.2 g
Fiber: 7.2 g
Protein: 10 g
Salt: 0.79 g
Grovhet: 76 %
Fullkorn: 47 %
Tilsetningsstoffer: E503, E471, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000

Mesterbakeren Grovt & Godt, havre

mesterbakeren-havre

Ganske grov,, bra med fiber, og lite sukker.

terning4

Energi: 1014 kJ (242 kcal)
Fett: 3.8 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 3.3 g
Karbohydrater: 39 g
Sukker: 3.8 g
Fiber: 6.2 g
Protein: 10 g
Salt: 0.56 g
Grovhet: 60 %
Fullkorn: ? %
Tilsetningsstoffer: E503, E471, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000

Bakehuset Myk & Rund, frø og kjerner

bakehuset-fro_kjerner

Ganske grov,, bra med fiber, men en del sukker. Bra innhold av umettet fett.

terning3

Energi: 1188 kJ (283 kcal)
Fett: 7.5 g
Mettet fett: 1.1 g
Umettet fett: 6.4 g
Karbohydrater: 40.9 g
Sukker: 7.6 g
Fiber: 6.5 g
Protein: 9.8 g
Salt: 0.89 g
Grovhet: 60 %
Fullkorn: 30 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi

Polarbröd® Havre

polar-havre

Helt ok grovhetsprosent og innhold av fiber. Greit innhold av salt og sukker.

terning3

Energi: 1100 kJ (260 kcal)
Fett: 4 g
Mettet fett: 0.9 g
Umettet fett: 3.1 g
Karbohydrater: 42 g
Sukker: 6.2 g
Fiber: 4.8 g
Protein: 11 g
Salt: 0.6 g
Grovhet: 58 %
Fullkorn: 29 %
Tilsetningsstoffer: Mono- og diglyserider av fettsyrer, mono- og diacetylvinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer.
Produsent/distributør: Findal&Krogh AS/Kiwi

Bakehuset Myk & Rund, havre

bakehuset-havre

Ok innhold av fiber og greit innhold av sukker og salt.

terning3

Energi: 1029 kJ (245 kcal)
Fett: 3.7 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 3.1 g
Karbohydrater: 39.9 g
Sukker: 5.9 g
Fiber: 5.5 g
Protein: 10.4 g
Salt: 0.5 g
Grovhet: 56 %
Fullkorn: 20 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi

Bakehuset Myk & Rund, fullkorn

bakehuset-fullkorn

Ganske grov, bra med fiber, men inneholder mer sukker enn de andre typene.

terning2

Energi: 1060 kJ (253 kcal)
Fett: 4.4 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 3.8 g
Karbohydrater: 41.3 g
Sukker: 7.8 g
Fiber: 6.4 g
Protein: 8.9 g
Salt: 0.9 g
Grovhet: 62 %
Fullkorn: 36 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi

Coop Favorittbrød spelt

coop-favoritt_spelt

Høy grovhetsprosent men lavt innhold av fiber. Ok innhold av sukker.

terning2

Energi: 1063 kJ (251 kcal)
Fett: 4.5 g
Mettet fett: 1.1 g
Umettet fett: 3.4 g
Karbohydrater: 41 g
Sukker: 6.3 g
Fiber: 2.3 g
Protein: 11 g
Salt: 0.94 g
Grovhet: 69 %
Fullkorn: 28 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Åkes ÄktaHönökakor AB/Coop

Polarbröd® Fullkorn

polar-fullkorn

Ganske grov, bra med fiber, men inneholder mer sukker enn de andre typene.

terning2

Energi: 1100 kJ (260 kcal)
Fett: 3.6 g
Mettet fett: 0.8 g
Umettet fett: 2.8 g
Karbohydrater: 45 g
Sukker: 8.3 g
Fiber: 6.7 g
Protein: 8.6 g
Salt: 0.93 g
Grovhet: 67 %
Fullkorn: 38 %
Tilsetningsstoffer: Mono- og diglyserider av fettsyrer, mono- og diacetylvinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer.
Produsent/distributør: Findal&Krogh AS/Kiwi

Coop Favorittbrød havre

coop-favoritt_havre

Ikke spesielt mye fiber, og lavere grovhetsprosent enn de fleste andre. En del sukker.

terning2

Energi: 1092 kJ (259 kcal)
Fett: 5.6 g
Mettet fett: 1.1 g
Umettet fett: 4.5 g
Karbohydrater: 39 g
Sukker: 6.7 g
Fiber: 4.2 g
Protein: 11 g
Salt: 1 g
Grovhet: 52 %
Fullkorn: 15 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Åkes ÄktaHönökakor AB/Coop

Coop Favorittbrød fullkorn

coop-favoritt_fullkorn

Ikke spesielt mye fiber, og lavere grovhetsprosent enn de fleste andre. En del sukker.

terning2

Energi: 1028 kJ (244 kcal)
Fett: 4.8 g
Mettet fett: 0.9 g
Umettet fett: 3.9 g
Karbohydrater: 38 g
Sukker: 6.6 g
Fiber: 4.5 g
Protein: 10 g
Salt: 0.9 g
Grovhet: 52 %
Fullkorn: 28 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E503, E300
Produsent/distributør: Åkes ÄktaHönökakor AB/Coop

Foto: Erik Helgeneset
Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gUmettet fett, gKarbohydrater, gSukker, gFiber, gProtein, gSalt, gGrovhet, %Fullkorn, %Tilsetnings-stoffer
Mesterbakeren Grovt & Godt, fullkorn, Mesterbakeren/REMA 1000 1050 251 4.9 0.6 4.3 38 4.2 7.2 10 0.79 76 47 E503, E471, E300
Mesterbakeren Grovt & Godt, havre, Mesterbakeren/REMA 1000 1014 242 3.8 0.5 3.3 39 3.8 6.2 10 0.56 60 ? E503, E471, E300
Bakehuset Myk & Rund, frø og kjerner, Bakehuset/Kiwi 1188 283 7.5 1.1 6.4 40.9 7.6 6.5 9.8 0.89 60 30 E471, E472e, E503, E300
Polarbröd® Havre, Findal&Krogh AS/Kiwi 1100 260 4 0.9 3.1 42 6.2 4.8 11 0.6 58 29 Mono- og diglyserider av fettsyrer, mono- og diacetylvinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer.
Bakehuset Myk & Rund, havre, Bakehuset/Kiwi 1029 245 3.7 0.6 3.1 39.9 5.9 5.5 10.4 0.5 56 20 E471, E472e, E503, E300
Bakehuset Myk & Rund, fullkorn, Bakehuset/Kiwi 1060 253 4.4 0.6 3.8 41.3 7.8 6.4 8.9 0.9 62 36 E471, E472e, E503, E300
Coop Favorittbrød spelt, Åkes ÄktaHönökakor AB/Coop 1063 251 4.5 1.1 3.4 41 6.3 2.3 11 0.94 69 28 E471, E472e, E503, E300
Polarbröd® Fullkorn, Findal&Krogh AS/Kiwi 1100 260 3.6 0.8 2.8 45 8.3 6.7 8.6 0.93 67 38 Mono- og diglyserider av fettsyrer, mono- og diacetylvinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer.
Coop Favorittbrød havre, Åkes ÄktaHönökakor AB/Coop 1092 259 5.6 1.1 4.5 39 6.7 4.2 11 1 52 15 E471, E472e, E503, E300
Coop Favorittbrød fullkorn, Åkes ÄktaHönökakor AB/Coop 1028 244 4.8 0.9 3.9 38 6.6 4.5 10 0.9 52 28 E471, E472e, E503, E300

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.