Foto: Matprat

En klassisk indisk rett som er verdt jobben.

Butter chicken – eller murgh makhani som retten heter på indisk – er en av de mest kjente indiske curryrettene. Denne oppskriften har vi fått av kjøkkensjefen på restaurant Listen to Baljit i Oslo.

Ingredienser

6porsjoner

  • 1 stk. kylling (ca. 1300 g)
  • 4 båter hvitløk
  • 0,5 ss revet frisk ingefær
  • 2 ss sitronsaft

Marinade

  • 1 dl gresk yoghurt
  • 0,5 ss chilipulver (helst indisk)
  • 1 ss garam masala
  • 1 ss rapsolje eller sennepsolje

Smør- og tomatcurry

  • 100 g cashewnøtter
  • 8 stk. tomat
  • 2 ss olje
  • 4 båter finhakket hvitløk
  • 0,5 ss revet frisk ingefær
  • 0,5 ss chilipulver (helst indisk)
  • 2 stk. hel kardemomme
  • 2 ts hel bukkehornkløver
  • 2 ss flytende honning
  • 1 stk. grønn chili
  • 2 ss smør
  • 1 dl fløte
  • 0,5 potte frisk koriander

 Fremgangsmåte

Fjern skinnet på kyllingen og tørk den godt. Kutt dype snitt i kjøttet på hele kyllingen. Finhakk hvitløk og bland med revet ingefær og sitronsaft, og gni kyllingen godt inn med blandingen. Dryss over litt salt. Sett kaldt i 20 minutter.

Bland sammen chilipulver, garam masala, olje og yoghurt. Tørk kyllingen med litt kjøkkenpapir og gni den godt inn med yoghurtblandingen. Plasser kyllingen på et fat og sett den kaldt i minst 4-6 timer, helst over natten.

Stek kyllingen midt i stekeovnen ved 200 °C, eller grill den til den er gyllenbrun og gjennomstekt, ca. 50 min. - 1 time.
Avkjøl og plukk kjøttet av beina i store biter.

Lag smør- og tomatcurry: Bløtlegg cashewnøtter i litt lunkent vann i minst 30 minutter. Hell av vannet og mos nøttene i hurtigmikser eller med stavmikser. Sett til side. Del tomater i biter. Varm en sauteringspanne med olje og fres tomater, hvitløk, ingefær, chilipulver, Kardemomme og bukkehornkløver på middels varme til tomatene er helt myke.

Tilsett cashewpuré og bruk stavmikser eller hurtigmikser til å finmose sausen. Sil gjerne sausen gjennom en grov sikt for å få ut rester av skall, hvis du vil ha den ekstra fin.

Ha sausen tilbake i kjelen og la den småkoke i i noen minutter. Smak til med honning, finhakket grønn chili, salt og pepper. Visp inn fløte og romtemperert smør i den varme sausen.
Legg kyllingbitene i sausen og la alt bli gjennomvarmt. Pynt med koriander.

Server rykende varm med basmatiris og/eller naanbrød.

Kilde: Matprat