Foto: Lise von Krogh.

Bygg kan bidra til et redusert energiinntak og sultfølelsen i opptil 10 til 16 timer etter måltidet.

Server perlebygg til middagen. Den er lettlaget, næringsrik og smakfull. Bygg bør du rett og slett spise mer av. Bygg kan nemlig senke kolesterolet, regulere blodsukkeret og mette.

Perlebyggsalat, småbladet grønnkål (eller ruccola), honningdampede gulrøtter og ramsløkrømme er kjempegodt! og smaker til de fleste retter.

Bruk bygg!

Bygg er et av mine favorittgryn. I Norge dyrkes bygg på halvparten av kornarealet, men mesteparten går til fôr, en del går i ølet og noe går til mat. Til tross for at bygg anbefales i kostholdet, har forbruket gått ned.

Bygg egner seg ikke så godt til baking som hvete, fordi at proteinet klarer ikke danne et sterkt glutennettverk slik som hos hvete. Derfor blander vi gjerne bygg og hvete i brødbaking. Bygg kan derimot brukes i knekkebrød, flatbrød og bakverk som heves med bakepulver eller natron. Bygg brukes også i tradisjonsmat som raspeballer og grynasteik. I dag har flere fått øynene opp for bygg som et norsk og kortreist alternativ til ris.

Det er sunt å spise bygg til middagen

Når bygg blir sammenlignet med hvete, så kommer faktisk hvete bedre ut på vanlige næringsstoffer enn bygg. Men bygg har et næringsstoff som hvete ikke har, nemlig fibret beta-glukan.

Dette er et løselig fiber som bidrar til et normalt blodkolesterol eller kan være med å senke høyt kolesterol. Kolesterol er en risikofaktor for utvikling av hjerte- og karsykdom. En særlig nyttig egenskap fiberet har, er at det kan være med på å redusere blodsukkeret etter middagen.

Noen svenske forskere lot 19 friske deltagere spise kokte byggkjerner (Finax) eller fint brød som kveldsmat. Begge deler raffinerte deler av kornet hvor klien er fjernet – akkurat som på perlebygg. Dagen etter ble matinntaket registrert og blodprøver ble tatt. Når deltagerne fikk bygg til kveldsmat, hadde de et lavere energiinntak til lunsj dagen etter sammenlignet med fint brød til kveldsmat. Sultfølelsen var også mindre 10 til 16 timer etter måltidet.

Blodsukkeret normaliserte seg bedre med bygg. Blodprøvene viste i tillegg at når deltagerne spiste bygg hadde de lavere verdier på betennelsesmarkører og fettsyrer i blodet.

Oppskriften på finner du på bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt! Blogginnlegget er opprinnelig publisert på Matmerks Økologisk.no

Kilde: Johansson EV, Nilsson AC, Östman EM, Björck IM. Effects of indigestible carbohydrates in barley on glucose metabolism, appetite and voluntary food intake over 16 h in healthy adults. Nutr J. 2013 Apr 11;12:46. doi: 10.1186/1475-2891-12-46.