Foto: Lise von Krogh.

 Jeg lager sunt snacks fordi det er bedre og når jeg har lyst på noe godt.

Da jeg bodde i by’n så var snacks tilgjengelig døgnet rundt. Det var bare å stikke innom nærmeste kiosk når salt- eller søtsuget ble for stort. Nå har jeg ikke gangavstand til nærmeste kiosk, jeg må sette meg i bilen og kjøre et par mil. Det gidder jeg ikke, da lager jeg heller snacket selv. Det er bra både for lommeboken og kroppen.

Tilgjengelighet betyr alt

Hvis du ikke har en åpen kiosk eller butikk i nærheten, så er det hva du har hjemme i skuffer og skap som avgjør hvor mye søtt godteri og salt snack du spiser. Å hamstre godteri fordi det er på tilbud eller i løsvekt er som å hamstre ekstra vekt, flere hull i tennene eller høyere blodtrykk. For har du det til gjengelig så spiser du det. I Norge i dag, så er inntaket av tilsatt sukker og salt alt for høyt og myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket. Det er lettere sagt enn gjort. Men du kan begynne med:

  1. Å aldri kjøpe mer inn en det du har tenkt å spise samme kveld, fortrinnsvis én gang i uken.
  2. Ikke fall for tilbud, løsvekt, 2 for1, doble pakninger, større pakninger osv.

Nød lærer naken kvinne å spinne

Vi har som regel fredag som godteri- og snacksdag. Men noen ganger kommer det gjester uten at vi har noe fristende å by på. Andre ganger så hender det at vi foreldre spiser opp godteriet fredag kveld slik at det ikke er noe igjen til Jr dagen etter. Dette fører til kreativitet på kjøkkenet, f.eks. at jeg drysser kakepynt på eplebåter.

I sommer fikk vi besøk av en tjekkisk familie på relativt kort varsel. De ble servert vannmelonskiver med litt lime og et dryss av mynte. Det gikk utmerket til rosévin.

I forrige uke kom det noen Haugesundere forbi. Da ble det øl og krydderristede honningnøtter.

Jeg har alltid popcorn liggende. Ikke slik mikropopcorn, men upoppede korn. Disse kan du strø med parmesan, kanskje litt smør og kajennepepper eller godt salt. Sjekk oppskriften: Popcorn uten palmeolje – popping på gamlemåten.

Fruktis av ekte frukt er fint å ha liggende i frysen. Du kan også dyppe bananbiter eller kiwiskiver i litt sjokolade og legge i frysen. Fint for barna.