Foto: Lise von Krogh

Linser og norsk sei er et måltid for både helsen og miljøet.

Vi bør spise mer erter, bønner og linser. Dette er mat som er svært næringsrik, men også billig og bærekraftig. Belgfrukter har blitt spist av mennesker i minst 10 000 år og er viktig basismat i mange kosthold, kanskje bortsett fra i vårt eget norske kosthold. Dette bør vi gjøre noe med.

Belgfrukter fikserer nitrogen. Det betyr at disse binder nitrogen og trenger lite eller ikke noe nitrogenbasert gjødsel under dyrking. Dette kan senke karbonavtrykket til andre grønnsaker og vekster ved vekselbruk ved å redusere mengden drivhusgasser som frigjøres sammenlignet med drift som krever nitrogenholdig gjødsel.

Næringsrik kost

Belgfrukter har en relativ lav energitetthet, men er likevel næringstette. Der er kanskje mest kjent for å være en kilde til protein, men faktisk inneholder de mest karbohydrater. Femti til sekstifem prosent av belgfrukter er karbohydrater som er langsomt fordøyelige som gir lavt utslag på blodsukkeret i motsetning til mange andre stivelsesholdige matvarer, f.eks. poteter og pasta. De er også fiberrike.

Proteininnholdet i belgfrukter bra. De er rike på aminosyren lysin som ofte er lavt i korn. Belgfruktene er derimot ofte lavt på aminosyrene metionin og tryptofan som korn er en god kilde til. I et vegant kosthold er det derfor viktig å kombinere korn og belgfrukter for å dekke behovet for essensielle aminosyrer. Kombineres belgfrukter med animalsk mat, f.eks. fisk, balanseres aminosyrene også.

Spiser du en porsjon (200 gram) kokte linser så vil du få dekket følgende behov av næringsstoffer:

  • Mer enn hele dagsbehovet for selen
  • 1/2 av dagsbehovet for jern, vitamin B6, kobber
  • 1/3 av dagsbehovet fiber, protein, sink og fosfor
  • 1/4 av dagsbehovet for vitamin B1 og magnesium
  • 1/5 av dagsbehovet for folat og kalium

Linser for en bedre helse

Linser og andre belgfrukter er et godt valg for personer med høyt blodtrykk fordi de bidrar til inntaket av kalium som er gunstig for blodtrykket. Det krever imidlertid at du ikke bruker laken som hermetiske bønner og linser ligger og skyller dem godt før bruk. Belgfrukter er også utmerket for personer som trenger en glutenfri kost. Den gunstige påvirkningen på blodsukkeret gjør belgfrukter til et sunt valg for diabetikere.

Energi- og næringsstoffsammensetningen til erter, bønner og linser gjør at de sannsynligvis reduserer risikoen for flere typer kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og overvekt. Dette krever selvsagt at du spiser belgfrukter regelmessig.

linser sei lvk

Sei på en seng av linser. Foto: Lise von Krogh.

Linser + sei = sunt og bærekraftig

Økologiske linser i kombinasjon med norsk sei er et måltid for både helsen og miljøet. Sei er grønn fisk, dvs. norsk seifiske er offisielt MSC-stemplet. Det betyr at den kommer fra et bærekraftig fiske i norske farvann. Velg sei med MSC-merket når du handler. Sei er også en av de billigste fiskeslagene i butikken.

Et slikt måltid dekker nærmest hele eller mer enn dagsbehovet ditt for protein, jod, selen, vitamin B6, B12 og fosfor. Samtidig som retten gir bra inntak av en lang rekke andre næringsstoffer. I kombinasjonen med kosten forøvrig vil du med et slikt måltid bidra til at du får i deg de næringsstoffene du trenger. Og, hvem trenger dyre kosttilskudd da når du kan spise så godt, sunt og billig?

Få oppskriften på Sei på linseseng i bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt. Her finner du andre oppskrifter med erter, bønner og linser.