Foto: Thinkstock

Lettlaget, deilig rødbetesuppe med lime, yoghurt og chili med helsebringende og smittende farge. 

Har du oppdaget rødbeten? Jeg tenker ikke på syltede rødbeter som du legger på leverposteien på brødskiva, men fersk rødbete. For en fantastisk råvare!!! Super til supper og stapper. Rødbetestappe er veldig lett å lage. Bare bytt ut et par av potetene i potetstappen med rødbeter. Vips så er stappa rød!

Denne roten er nemlig en glitrende kilde til kostfiber og B-vitaminet folat. Fiber gir en god fordøyelse og folat gir friske blodceller. Rødfargen skyldes de lilla betacyaninene og de gule betaxantinene og disse gjør rødbeten til en god antioksidantkilde.

Rød tvers igjennom

Det er ikke bare fingrene som blir røde av rødbeten når du behandler den. Når du spiser den blir du faktisk rød på innsiden. Fargene i beten er vannløselige og kan hos noen personer farge urinen. Fenomenet kalles beeturia som jeg har skrevet litt mer om i denne artikkelen: Derfor kan urinen bli rød.

Beeturia-fenomenet rammet ikke meg, men etter to dager med et solid inntak av rødbeter, fant jeg ut (også ved toalettbesøk) at jeg likevel var farget på innsiden … i noen dager. Som et slags bevis på at jeg hadde spist nok av denne helseroten. Visste du forresten at bak E-nummer E162 så skjuler rødbetefargen seg?

Oppskriften på Deilig rødbetesuppe med lime, yoghurt og chili finner du på bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt