3 dressinger med samme grunnoppskrift.

Bruk dressing til å få i deg gode fettsyrer og beskyttende antioksidanter!

En enkel olivenoljebasert dressing gir deg påfyll sunne fettsyrer og antioksidanter. Den beste dressingen lager du selv, i allefall om du har gode ingredienser å jobbe med. Jeg kjøper gjerne den dyreste olivenoljen i dagligvarebutikken og smaker meg frem til en god olivenolje når jeg handler spesialbutikk. En god rødvinseddik er også fint å bruke. Ikke kast bort pengene på kjipe og billige oljer og eddiker, spander heller litt mer på kvalitet.

Disse dressingene har jeg laget med to forskjellige olivenoljer. Den milde olivenolje kjøpt på butikken og den kraftig olivenolje fra en spesialbutikk. Det gir dressinger med litt forskjellig aroma.

2 ss olivenolje for god helse!

Olivenolje (Olea europaea L.) består hovedsakelig (minst 70 %) av omega-9-fettsyren oljesyre. I utgangspunktet kan kroppen lage denne selv, men dersom du bruker olivenolje i matlaging kan dette bidra til et normalt LDL-kolesterolnivå i blodet. Forutsetning for denne effekten er at du bytter ut noe av det mettede fettet i kosten med denne umettede fettsyren. Feks. du kan bytte ut en feit meieribasert saus med en olivenoljebasert dressing. Har du ikke olivenolje i hus, så kan du også bruke rapsolje som også inneholder en god del oljesyre.

Olivenolje inneholder også noe vi kaller polyfenoler. Dette er plantestoffene som kan beskytte fettstoffer (LDL-kolesterolet) i blodet mot oksidativt stress og skader og dermed beskytte mot aterosklerose. Effekten er doseavhengig og jo mer du får i deg desto bedre beskyttelse får du.

Et moderat olivenoljeforbruk i et balansert kosthold vil være tilstrekkelig for at du oppnår en gunstig effekt. Du må få i deg minimum 5 mg av polyfenolen hydroksityrosol og derivater av denne. Dette tilsvarer du i 2 ss olivenolje (20 gram) daglig.

Og litt løk!

Har du i litt sjalottløk eller hvitløk i dressingen så får du i tillegg beskyttelse mot kreft i magesekken. Dessuten kan hvitløk beskytte mot kreft i tykk- og endetarm.

Med andre ord: Dropp kjøpedressing og lag din egen helsedressing!

Kilder:

EFSA Journal 2011;9(4):2033 og EFSA Journal 2011;9(4):2043.

Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring, 2011.