Naturlig søt, sunn og fiberrik.

Pastinakk blir ofte solgt i små pakker i butikken med en eller to røtter. Hvorfor det? Kanskje fordi vi forbrukere bare bruker litt pastinakk i maten sammen med andre ingredienser – eller fordi vi ikke helt vet hvordan vi bruker den?

Pastinakk kan brukes som hovedingrediens også – og det fortjener denne deilige grønnsaken. Snubler du over pastinakk i løsvekt er det bare å raske den med seg. Den kan stekes i stekepanne og bakes i ovnen og passer til de fleste hovedretter.

Søt og sunn rot

Pastinakk var en vanlig rotgrønnsak og en viktig stivelseskilde i Europa før poteten kom. I dag har poteten overtatt rollen som den viktigste stivelsesholdige ingrediensen på middagstallerkenen.

Pastinakk er en rotgrønnsak. Sammenligner vi den med potet, søtpotet og gulrot så ser vi at den utmerker seg på visse næringsstoffer. Det totale karbohydratinnholdet er på linje med vanlig potet og søtpotet, men andel sukker er høyere og derfor har roten en naturlig søtsmak. Før i tiden brukte man faktisk pastinakk til å lage sirup.

Den er en utmerket fiberkilder og inneholder mer fiber enn potet, søtpotet og gulrot. Innholdet av B-vitaminer er også høyre og innholdet av folat er 5-7 ganger høyere enn i de andre røttene. Den bleke fargen avslører at den ikke inneholder de samme antioksidantene som søtpotet og gulrot, derimot viser analyser at den inneholder andre gunstige antioksidanter.

I år har jeg kjøpt inn pastinakkfrø og krysser fingrene for at jeg klarer å dyrke frem denne deilige roten! 

Oppskrift på kremet pastinakksuppe med valnøtt-, olivenolje- og salviegarnityr på bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt.