Foto:Andreas_Bjørseth

Den store plankedebatten er satt i gang!

For en liten stund tilbake uttalte den påtroppende rektoren, Kari Bø, for Norges Idrettshøyskole seg om styrkeøvelsen #Planken.

Innleggertpå NIH sine nettsider "Er planken egentlig så god?", startet debatten og bør leses i sin helhet.

Noen av de gode poengene til professor Bø er at planken er en øvelse som ikke bør utføres av kvinner og menn, som av ulike grunner, har problemer med at de rette #magemuskler har har glidd fra hverandre. Enten på grunn av graviditet, eller rett og slett overvekt.

I tillegg skriver prof. Bø at planken er en teknisk utfordrende øvelse, som dessverre altfor mange gjør feil. Det er bare å se seg rundt på treningssentrene, for å finne planker med for høy #rumpe, eller hengende hofter.

Uten riktig teknikk vil selvsagt planken, som alle andre øvelser, være lite effektiv, og i noen tilfeller skadelig.

Jaget etter å måle treningskvalitet etter antall sekunder, repetisjoner osv gjør at mange utfører planken feil for å holde ut ekstra sekunder, forhåpentligvis er dette ubevisst.

Media har skapt store overskrifter av denne saken, og du kan blandt annet lese disse artiklene:

"Hvor god er planken?"

"Advarer mot planken!"

Individuell trening

All trening skal tilrettelegges til hver enkelt person, og da vil argumentene både for og imot planken være nyttige å tenke på.

Din treningplan er laget til deg og din kropp, og alle øvelser bør læres inn både teknisk og teoretisk.

At planken ikke er så effektiv og funksjonell som man kanskje har trodd før, er bare et tegn på at forskning og vitenskap driver faget videre hele tiden.

Plankedebatten skaper variasjon!

Denne debatten er viktig å ha, både fordi mye trening gjøres uten tanke på hva vi skal trene, eller hvordan vi gjør dette riktig.

Men også fordi en slik debatt vil tvinge oss til å finne varianter av mage/rygg-øvelser, som kroppene våre vil nyte godt av!