Mer frukt og bær og andre små knep kan gjøre kaken litt sunnere og minst like god.
Plomme-clafoutis er kanskje den beste kaken jeg har laget. Den forsvant i en feil. Jeg tok utgangspunkt i en faktisk oppskrift og justerte den litt slik at den ble litt mer næringsrik.
Men – det finnes grenser for hvor sunn en kake kan bli. En kake skal være saftig, søt og god. Likevel kan du trikse litt for å få den litt mindre usunn.
Disse tipsene fungere helst på enkle kaker, f.eks sjokoladekake, eplekake, boller, vafler og annet bakverk som er lett å lage og hvor nøyaktigheten på målene ikke er hårfine.
Tips til sunne endringer:
- Redusert på andel siktet hvetemel med finmalt hvetemel, f.eks. Fibramel eller fin sammalt spelt. Dette øker innholdet av fiber, jern og B-vitaminer i baksten.
- I bakverk som ikke heves eller som heves med bakepulver, kan du redusere andel siktet hvetemel med byggmel (husk å velg byggmelet med mest fiber) eller havremel. Dette øker innholdet av fiber, jern og B-vitaminer i baksten. I bygg og havre finner du det kolesterolsenkende fiberet betaglukan.
- Bruk litt mindre sukker. Bakverket blir litt mindre søtt og litt sunnere
- Bruk usaltet smør i stedet for saltet smør. Vi får i oss nok salt fra før av.
- Erstatt vaniljesukker med ekte vaniljestang. Vaniljesukker er også sukker. Bytter du det ut med vaniljestang reduseres også andel sukker, men ikke smaken.
- Ha i eller øk andelen frukt og bær. Lager du eplekake, har du i mer epler. Lager du boller, putter du i eple– eller rabarbrabiter, i pannekakene kan du ha i spinat eller brennesle osv. Ved å øke mengden frukt og bær øker også kakens innhold av vitamin C, kalium, fiber, antioksidanter og den blir rikere på smak. Du kan også droppe sukker i bakverk og bruke tørket eller fersk frukt i stedet for. Det kommer helt an på hva du baker.