Foto: Lise von Krogh

Kålrabi kan bidra til å forebygge sykdom, særlig om du tilbereder den optimalt.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerks Økologisk.no.

I år har jeg plantet to slag kålrabi, eller kålrot som den også heter, en med rødt skall og en med gult skall. Fersk kålrabi er utrolig godt – særlig med en dipp. Jeg venter ikke til jul med å spise kålrabi. Jeg spiser den nå, når den er på sitt beste! Jeg bruker den som regel i stedet for potet til middag, vanligvis som dampkokt i terninger eller som mos. Kålrabi er et must i lapskaus og passer godt i supper og gryter. Ovnsbakt kålrabi er også godt. Flere oppskrifter med kålrabi.

I Bergen hvor jeg vokste opp kaller vi denne knollen for «kålrabi». Her på østlandet kaller man den «kålrot». Hvilket navn som er mest foretrukne vet jeg ikke, men forvirringen blir ikke bedre med at også knutkål går under navnet «kålrabi». Kjært barn har mange navn. Uansett, i denne saken så snakker vi altså om Brassica napus rapifera.

Lurt å dampkoke kålroten

Kålrot er en super kilde til vitamin C. Tidligere var kålrot (og potet) en svært viktig vitamin C-kilde for nordmenn om vinteren nå vi ikke hadde tilgang til ferske grønnsaker eller importert mat slik vi har idag. Rå kålrot inneholder nær tre ganger så mye vitamin C som potet, den inneholder antioksidanten og A-vitaminet betakaroten, B-vitaminet folat og mineralet kalium. Den kan spises både rå og varmebehandlet. En svært anvendelig og sunn grønnsak med andre ord.

Når du damper grønnsaker, særlig de du har kuttet opp i biter så vil du kunne tape næringsstoffer til kokevannet. Dersom du damper kålroten så er tapet betydelig lavere. Vitamin C, folat og andre B-vitaminer tapes lett til kokevannet, men det betyr ikke alt at forsvinner. Men opp mot halvparten av vitamin C kan forsvinne ved koking, noe av dette skyldes også at vitamin C ødelegges under koking. Ved damping bevares vitamin C og andre næringsstoffer bedre.

Les mer om kålrabi: Kålrotbiff anno 1940

Kålroten kan gjøre deg sunnere!

Forskning viser at grønnsaker er bra for helsen vår og kan forebygge koronar hjertesykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk, metabolsk syndrom og kreft i munn, svelg, strupehode, spiserør og magesekk.

Fordi kålrabi er en fin kilde til fiber, vitamin C og folat, kan den også bidra til å forebygge kreft i tykk- og endetarm, bukspyttkjertel og spiserør samt hjerte- og karsykdom og diabetes.

Dessuten innholder kålroten inneholder halvparten så mye karbohydrater og dobbelt så mye fiber som poteten. Kålrot har lav energitetthet og kan derfor inngå i et kosthold som virker forebyggende mot overvekt og fedme.

Så damper du kålrot i stedet for å koke i vann så henter du ut det beste av knollen. Når kålrabien er kokt er det lettere å spise mye av den enn i rå tilstand, spesielt for barn. Kålrabi er rett og slett bra for deg!

Oppskriften på Dampet kålrabi finner du på bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt.

Kilder:
  • Nugrahedi PY, Verkerk R, Widianarko B, Dekker M. A mechanistic perspective on process-induced changes in glucosinolate content in Brassica vegetables: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(6):823-38. doi: 10.1080/10408398.2012.688076.
  • Nugrahedi PY, Hantoro I, Verkerk R, Dekker M, Steenbekkers B. Practices and health perception of preparation of Brassica vegetables: translating survey data to technological and nutritional implications.Int J Food Sci Nutr. 2015 Jul 14:1-9.
  • Kostholdsråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring, 2011.
  • Matvaretabellen.no
  • Kostholdsplanleggeren.no